Som grundregel kan man säga att det inte lönar sig att snåla när det kommer till borr. Ett billigt borr blir varmt, slits för snabbt och kan till och med smälta om det är för mycket motstånd. Det vanligaste felet folk brukar göra är att försöka slagborra med trä- eller metallborr, vilket oftast inte brukar vara lyckat.

Så kort och gott skall man se till att man har bra borr, och framför allt rätt borr!

1. Träborr

Träborren används för att helt enkelt borra i trä men fungerar även bra i gips. Man känner igen den på sin spetsiga spets som man trycker in i träet för att undvika att borren slinter. Efter håltagning i gips sätter man i en mollyplugg för att skruva fast saker.

2. Betongborr

Denna borr känner man igen via ”vingarna” som sticker ut från toppen. Används tillsammans med en slagborr maskin som hackar sig igenom betongen. Efter borrning i betong använder man plugg för att fästa saker. Dessa plugg expanderar i hålet när en skruv skruvas in och blir då väldigt starkt.

3. Universalborr

Universalborren är ett allroundborr som klarar de flesta material. Kan användas vid borrning i tegel eller kakel. Tänk dock på att inte ha på slagborrfunktionen vid borrning i kakel! Borren ser ut som en blandning mellan trä- och metallborr på spetsen.

4. Metallborr

Metallborren känner man igen på sin trubbiga spets och oftast svarta färg. Används för att borra i olika metaller.

5. Stort träborr

När man behöver göra större hål än med vanliga träborr använder man ett sådant här. Borren är till skillnad från alla andra helt platt och äter sig igenom träet med sina utstickande vingar. Är vanliga från 12mm i diameter och uppåt.

6. Försänkare

Försänkaren är egentligen ingen borr, trots att den ser ut dom en. Används efter håltagning för att försänka hålet. Tillsammans med en passande skruv försvinner skruvskallen helt och blir lätt att spackla över. Används alltså när man vill göra en dold infästning.