• Gurka Med tanke på hur mycket vatten gurkan innehåller är det kanske inte så svårt att räkna ut: gurkan kräver rikligt med vatten så fort den är utplanterad. Varmbänken är perfekt för att odla gurkväxter i, eftersom jorden blir näringsrik, småvarm och luftig – precis som gurkan vill ha det. Då blir smakerna som allra bäst. Vänta inte för länge med att skörda, de mindre gurkorna

• Melon Varmt och fuktigt är huvudreglerna för dig som vill odla melon. Var väldigt noga med bevattningen och täck över bänken så fort vädret blir dåligt, så skyddar du plantan. Varje planta ger omkring 3-4 meloner och du kan skörda så länge temperaturen i bänken fortfarande är bra . Melon angrips ofta av skadedjur, men nässelvatten kan vara ett bra sätt att skydda förebyggande. Placera gärna något under själva melonerna, så de inte kommer i kontakt med jorden – då kan de ruttna.

• Tomat
Precis som med gurkan är riklig vattning a och o. Plantera plantan något djupare än i krukan, så finns det gott om plats för rötterna att breda ut sig. När tomatplantan är törstig visar den det genom att sloka med bladen, men det betyder inte att den är bortom räddning. Vattna bara ordentligt, luckra jorden så kommer den bli pigg snabbt igen. Finns det risk för frost tomaterna också plockas omogna, för att sen få eftermogna på en mörk och sval plats. Ofta behöver plantan bindas upp när den blir större och genom att toppa den ovanför 5:e eller 6:e rankan är också bra. Hjälp gärna till med pollineringen genom att ruska plantan lätt när den blommar.

• Zucchini
Nyplanterade zucchiniplantor kan vara bra att täcka med fiberduk till en början. Ta dock bort duken när plantan börjar blomma, så att du inte hindrar pollineringen. Pollineras inte blommorna blir de svarta och vissnar utan att bilda frukter. Det är också viktigt att luften kan cirkulera kring plantorna, annars riskerar plantan att drabbas av mjöldagg. Ofta behöver zucchinin omkring 50-60 dagar på sig innan den är färdig att skörda. Frukterna bör vara cirka 5 cm i diameter.