Öppna hyllor
Att strunta i överskåp och skåpsdörrar är ett bra sätt att få en luftig och lantlig känsla. Välj istället enkla hyllplan på konsoler och låt tallrikar, glas och bestick stå synligt. Lägg koppar och fat i större korgar, och sätt bestick i olika plåtburkar för en mer torpig känsla.
Även enkla tallrikshyllor och krokar att hänga koppar på är fina inslag som förhöjer den lantliga känslan.

Textil
Textiler spelar en stor roll för känslan i ditt kök. Hemvävda trasmattor i ljusa färger är något som ofta är enkelt att hitta för en billig peng på annons eller loppis. Gamla kökshanddukar med monogram är också vackra detaljer, precis som förhängen i tyg istället för skåpsdörrar under till exempel diskhon eller arbetsbänken. Satsa på att köpa hemvirkade grytlappar i glada färger på loppis

Material
Det självklara valet i ett lantligt kök är så klart trä. Enkla ljusa ytor så väl i bords- som bänkskiva och på golvet. Att sätta pärlspont på väggarna ger också en självklart lantlig touch, matcha gärna med en tapet i äldre stil. Andra givna material som smälter in bra i köket är gjutjärn, zink, plåt och porslin och då gärna på detaljer runt om i hela köket. Var inte rädd för att blanda dem, att bara fokusera på ett material kan lätt kännas lite stelt. Hönsnät är också ett tacksamt material att få in, till exempel att sätta i skåpsdörrarna för ett enklare intryck.

Detaljer
Bästa stället att hitta detaljerna till ditt lantliga kök är så klart på loppis. Gamla plåtburkar är självklart en succé, precis som lådor och korgar i trä och tråd. Virkade bonader kan man ofta hitta för under en hundralapp, och känns genuint och vackert på väggarna. Andra härliga detaljer är gamla glasflaskor med charmig patina, olika köksgeråd med några decennier på nacken, plåtskyltar från till exempel gamla butiker, terracottakrukor med kalkavlagringar, gammalt porslin och hylldekorationer i papper, spets eller tyg.

Belysning
Tänk gärna lite extra när det kommer till belysningen. Istället för plafond i taket, tänk skomakarlampa, lampetter med patina och rustika industrilampor. Och var frikostig med fotogenlampor och lyktor i övriga delar av rummet. Många möbelföretag säljer nya sådana i äldre stil, så de är inte särskilt svåra att få tag på. Självklart dekorerar du precis hur mycket du vill med vackra ljusstakar.