Punktbelysning:
Riktbara spottar är det tveklöst bästa sättet att framhäva dina favoritdetaljer, till exempel en tavla eller vacker kamin. Denna typ av belysning kan därför också vara bra att börja med när du ljussätter, så att det viktiga i ditt rum verkligen får synas ordentligt.
Punktbelysning är också bra när du vill få fram ljuseffekter och skuggor.

Allmänbelysning:
Vanligaste allmänbelysningen är en stor lampa eller plafond i taket, som tänds när vi verkligen behöver se ordentligt. Därför kallar Jimmy Schönning det för dammsugarbelysning. Men genom att istället välja att sätta upp skenor med flera riktbara spottar på, kan du på ett mycket enklare sätt belysa hela rummet. Då får du en jämn belysning, som är dekorativ men också underlättar mycket mer när du behöver mycket ljus.

Funktionsbelysning:
Funktionsbelysningens huvuduppgift är att underlätta för dig där du verkligen behöver det. Det kan handla om en läslampa vid fåtöljen, punktbelysning ovanför diskbänken, eller arbetsbelysningen vid ditt skrivbord. Huvudregeln är att den fyller en direkt funktion och underlättar dina behov. Det ska gärna vara riktbart också, så att du kan byta ställning.

Mysbelysning:
Den härligaste biten är så klart mysbelysningen: levande ljus, små dekorativa lampor eller ljusslingor av olika slag. Hitta först din stil och ös sedan på med många olika sorters belysning av detta slag.

Ett bra sätt att skapa mysbelysning är att dra en raggarslang (ljusslinga) bakom en möbel eller längs med väggen bakom soffryggen. Då får du ett mjukt och behagligt sken, samtidigt som du accentuerar dina möbler på ett annorlunda sätt.