Vindskivorna och vattbrädan ska skydda taket från vind och fukt, så att inte taket och takbeläggningen skadas. Vattbrädan ligger ovanpå vindskivan och täcker skarven mot taket. Många äldre hus har både vindskivor och vattbrädor i trä, men plåt är också ett bra alternativ – både ur ekonomi- och miljösynpunkt.

Börja med att inspektera de gamla brädorna. Särskilt utsatt är ändträ, så kontrollera dessa bitar särskilt noga. En del vindskivor kan vara skarvade, och då är risken för rötskador extra stor. Ta sedan ner alla skivorna genom att bryta och bända.
Hur ska man då veta i vilken vinkel man ska såga av de nya skivorna? Utgå från de gamla, och använd dessa som mall. Även om de är trasiga eller ruttna stämmer vinklarna, och du får brädor som passar perfekt.

Ändträ är ett bra ställe för fukt att smita in. Förebygg detta genom att olja in ordentligt. Även brädorna bör vara behandlade och målade, gärna två gånger – både för utseendets och skyddets skull.

En vattbräda i plåt är inte bara bra för ekonomin. Den kan också vinklas på ett sätt som gör att vatten och snö rinner undan på ett mer effektivt sätt. Passa in den ordentligt, och skruva sedan fast med, till exempel, farmarskruv med gummitätning. Det förhindrar fukt från att följa skruven ner i virket, som annars är en klassisk bov.

Bra att se över innan vintern

Vattenledningar Ta också in vattenslangen och snabbkopplingen om du har sådana. De kan annars leda till att vattenledningar i väggen fryser sönder. Se till att inomhustemperaturen aldrig kryper ner under 15 grader. Om du ska kallställa ett hus över vintern: Stäng av vattnet, töm systemet och öppna alla kranar. Du kan också hälla frostskyddsmedel i toastolen, tvättstället och i golvbrunnen, för extra säkerhet.

Taket Titta över takpapp och pannor innan det faller snö, som döljer skavanker som kan spela stor roll för ditt hus när det blir kallt och nederbörd. Rensa också hängrännor och stuprör från skräp och löv.

Dörrar och fönster Titta efter drag, och konstrollera även gångjärn och lister. Självklart är det bäst att alltid byta fönster eller dörrar som drar, men hinner du inte detta innan det blir ordentligt kallt, kan en tjock gardin eller ett tyg hjälpa till att hejda det värsta kallraset. Du kan också använda tätningslister.

Eldstaden Många vill så klart använda sina eldstäder under de kalla månaderna. Var noga med att i god tid innan kontrollera att skorsten och eldstad är hela och rena. Anlita gärna en fackman, bland annat är döda smådjur och löv vanliga problem som du kan behöva hjälp med.

Grunden Leta efter sprickor, skador eller lösputs i husets fasad och åtgärda dem så snart som möjligt. Det är annars perfekta ställen för fukt att ta sig in när snön ligger på under lång tid, och det kan få jobbiga konsekvenser. Har du torpargrund bör du alltid titta efter fukt i denna en gång varje år, det samma gäller kallvindar.