Hur bör man tänka när man bestämmer sig för en färg i ett rum?
– Jag brukar börja med att titta på vad rummet skall användas till, och vad det är för ljusförhållanden i rummet. Mörka väggfärger gör att rummet kan kännas mindre, samtidigt som de kan göra att rummet upplevs som mer omhuldande och ombonat. Ljusa färger ”öppnar upp” rummet mer och gör känslan luftigare. Tänk på att skapa kontraster mellan ljusa och mörka element i rummet.

Finns det färger som passar bättre i olika rum, t ex sovrum eller arbetsrum?
– Människor påverkas olika av färger. Själv tycker jag om ”himmelska färger” i sovrum: blålila, eller rödlila. Jag hämtar inspiration från soluppgång och nedgång. Kalla färger uppfattas ofta som lugnande och passar i rum där man vill ta det lugnt, sova och kanske meditera. Varma färger är ofta mer aktiverande, somliga av oss kan ha svårt att känna ro i ett sovrum med allt för mycket starka färger.

Hur påverkas vi av färger?
– Många anser att färger avger energier av olika slag och väcker olika stämningar i oss. Ofta blir vi lugna och harmoniska av färger som vi har runt omkring oss i naturen, som skiftningar på trädstammar, stenar, sand och grönska. Rött, orange och gult är starka signalfärger som ofta symboliserar jorden och elden i olika kulturer. Det kan också symbolisera makt.

Har du som färgsättare några tips till dem som funderar på att ta in nya färger hemma?
– Innan man färgsätter sitt rum tycker jag man ska vara noga med att tänka igenom vilka ljusförhållanden som finns där och vad rummet skall användas till. Är man osäker på hur man reagerar på olika färger tycker jag gott att man kan välja accentfärger istället för att måla ett helt rum, som fondväggar, gardiner eller kuddar. Prova dig fram!


OLIKA FÄRGER – OLIKA PÅVERKAN


Grönt är skönt, blått är flott och gult är fult? Nja, det finns mer bakom färglära än så. Till exempel gör en del färger oss mer aktiva och andra lugnar sinnet. Lär dig hur färgerna påverkar oss innan du målar om hemma.

• VITT är en färg som många av oss väljer till hemmet. Vitt är en färg som lugnar, och har visat sig ha en lugnande effekt på till exempel människor som drabbats av depressioner. Ofta brukar kritvit färg brytas med rött, gult eller blått, för att få en varmare eller kallare ton.

• GRÖNT är en färg som lugnar oss och gör oss mer skärpta. Forskning visar att vi har lättare att utföra precisionsarbete i gröna rum, vilket sägs vara en av anledningarna till att vi har gröna operationsdukar i Sverige.

• RÖTT uppfattas ofta som en kraftfull och eldig färg. Rött gör många av oss mer aktiva och mångas hjärtan slår något snabbare i ett rum med röda väggar. Detta kan ha att göra med att rött ur en biologisk aspekt ofta är en varnande färg i naturen.

• GULT är precis som rött en intensiv färg som drar till sig vår uppmärksamhet. Det finns färgpsykologer som menar att gult kan ge upphov till illamående och sjösjuka, och det sägs även att gult är den första färgen ett spädbarn uppfattar.

• BLÅTT har en rogivande effekt och är något av en motsats till rött: vi andas lugnare och blinkar mer sällan än normalt i ett blått rum. Blått är också en kall färg, vilket gör att rummet kan uppfattas som svalare. Av dessa anledningar väljer många blåa nyanser i sina sovrum.

Källa: Svenska målarförbundet


Elin Bohman