Non woven-tapeter är gjorda i ett oorganiskt material. Det betyder att de inte krymper eller sväller och därför limmas denna typ av tapet direkt på väggen.

Förarbetet är som vanligt en av de viktigaste sakerna att tänka på. Grundregeln är att väggen som ska tapetseras skall vara torr och jämn. Detta är extra viktigt när det gäller non woven-tapeter.

Ska du tapetsera på en vägg där det redan sitter gammal tapet, skrapa bort löst sittande tapet runt dörrar, fönster, socklar och hörn för att den nya tapeten ska få bra fäste.

Slipa skarvarna så att väggen får en jämnare yta och bredspackla sedan hela skarven. Spackla även alla eventuella skador på vägg och gammal tapet och förlimma på de spacklade ytorna, så att den nya tapeten får ordentligt fäste. Många gånger är det bra att spackla två gånger: sätt då upp en glasfiber- eller pappersremsa innan du spacklar andra gången.

Om väggen som ska tapetseras är målad, tvätta av den noggrant med så kallad målartvätt och spackla och slipa som nämnt ovan.

Mät vägghöjden och skär till våderna. Tänk på mönsterpassningen när du skär till, om det är rak eller förskjuten passning. Sätt gärna upp den första våden vid ett fönster för att få en rak vinkel att utgå ifrån. Är mönstret komplicerat kan det vara bra att med blyerts märka baksidan med nummer för rätt ordning.

Det är viktigt att våden blir lodrät. Det gör du enklast genom att använda ett vattenpass och ett lodsnöre, det vill säga ett snöre med en lagom lätt tyngd i, till exempel en sax.

Limma väggen, ungefär 2-3 våders bredd. Vik våden på mitten med mönstret inåt och fäst överdelen i rätt höjd innan du släpper. Loda innan du pressar fast våden och stryk sedan med tapetverktygen för att få bort luftbubblor och överblivet lim. Arbeta med verktygen uppifrån och ned, från mitten och ut mot kanterna. Se till att det blir ordentligt med lim på kanterna, annars kan dessa släppa efter hand.

Forsätt med nästa våd och passa dem kant i kant. Skär bort överbliven tapet vid golv- och taklist. Eventuella limrester på tapeten tar du bort genom att fukta en svamp och stryka längst med lister och skarvar.

När du tapetserar över hörn: skär den ena våden så att några centimeter går över på nästa vägg. Skär sedan nästa våd så att den överlappar. Var noga med att limma ordentligt och släta ut.

Runt fönster och dörrar tapetserar du enklast genom att sätta upp en hel våd och, efter att det torkat något, skära med kniv runt fodret.

För att göra snygga kanter runt eluttag: koppla ur strömmen, ta bort dosan och skär sedan försiktigt genom tapeten, så blir kanterna exakta.

Tipset!
På alla tapeter finns internationella symboler som indikerar vilka förhållanden som gäller för just den tapet du har valt. Hos din tapethandlare kan du få dessa förklarade, så att du köper rätt tapet för just din vägg. Bland annat talar symbolerna om ifall tapeten är tvättbar eller ej, dess mönsterhöjd och om limmet ska strykas på väggen eller på våden.

Text: Elin Bohman