FEM KORTA TIPS TILL ETT HARMONSIKT HEM:

• Lugna färger. Färger påverkar känslor, tankar, muskelaktivitet, blodtryck och immunförsvar. Kallare färger som lila, blått och grönt är lugnande precis som jordnära färger. Undvik rött, som är en signalfärg och aktiverar oss.

• Växter. Vi mår som allra bäst när vi regelbundet vistas i naturen och har växtlighet runtomkring oss. Satsa på växter som ser ”friska” ut med kraftigt och frodigt växtsätt, gärna med rundare blad och uppåtsträvande bladverk.

• Naturliga former och material. Naturen gör oss lugna. Ta in naturmaterial i ditt hem, som linnetyger, snäckor, vilda grenar eller pallar av trädstubbar till exempel. Välj hellre möbler med runda eller organiska former framför fyrkantigt eller sådant med vassa hörn.

• Symbolik. Tänk på vad som symboliserar harmoni för dig och omge dig med konst, foton eller andra inredningsdetaljer som påminner om detta. Om du blir lugn av skogen kan du exempelvis ta in grenar eller kottar och ha foton av träd eller blommor på väggarna.

Gör dig av med saker eller möbler som står för något negativt i ditt liv. Kanske har du ett foto på dig själv som är taget under en tid i livet då du inte mådde bra, eller har kvar en fåtölj som du fick med dig efter en jobbig separation.Tänk också över vad i rummet som betyder mest för dig och ge sedan detta föremål den bästa platsen. Möblera om så att det syns i ditt hem vad du prioriterar.

• Sov och sitt rätt. Placera dina möbler så att har uppsikt över rummet och dörren, gärna med ryggen mot en vägg. På så vis hjälper du reptilhjärnan att slappna av och slippa vara på helspänn.