Anhörig till äldre: Hur ska man få veta varifrån storkökets råvaror kommer?
CAMILLA SPARRING: Man blir tvungen att gå in i köken och se listorna och ibland kartongerna

marie: Nu när de byter ut E märkningarna hur vet man då vad som är bra och inte bra?
CAMILLA SPARRING: Byter ut? menar du att man tar tex E621 och gör om det till jästextrakt.. Jag håller mig uppdaterad så mycket jag kan och vet jag inte vad det är så låter jag bli att handla det.

Lotus: Kämpa på. Förstår att det är svårt när inte ens EU- Anna-Mara inte LYSSNAR i direktsänd TV på vad det är ni vill förändra/öka förståelsen för. Själv har jag slutat köpa halvfabrikat för att inte gynna de stora producenterna. Köper endast närproducerat.

Tomas: Hur kan du som kock vara så enkelspårig att du inte sett kvalitetsäkringen och säkerheten som HACCP/egenkontrollen ger? Den behövs för dem som kanske inte kan lika mycket som dig.
CAROLA MAGNUSSON: Jag har visst sett en del fördelar med HACCP, men ibland får man bara nog av kontamineringsriskerna. HACCP är utvecklad för en industriell produktion där man har mycket större risker än vad som förekommer i nylagad mat. Frågan om regelverket runt mathanteringen är inte svart eller vit. Läs DÖDEN I GRYTAN, det har jag gjort, kampen går vidare Carola

Salutologen: Hej! Varför kan man inte spara halva matlådan som ni visade upp i programmet för att åter värma upp den och äta resten dagen efter. Vad händer om man gör det?
CAMILLA SPARRING: Det finns många olika bakteier som frodas, dels pga att maten redan stått väldigt länge innan den värms upp första gången. Maten blir otjänlig därför skall den icke värmas upp igen.

Kenneth: jag tycker det är så bra att det här med maten kommer upp. undrar varför kan det inte handlas mera lokalt till livsmedel, vore inte det det bästa. sen tycker jag att det är väldigt tråkigt med den här cook and freeze trenden,,, mat sak lagas från grunden .tack för ett bra program,, kenneth

Josefin Nilsson: Jag vill bara berätta hur glad och tacksam jag är för att ni finns och kämpar i det offentliga. En stor och varm kram från Josefin!

Elisabeth: I innehållsförteckningen på flera varor i butiken står det "modifierad stärkelse". Vad betyder det? Är det en GMO-vara?
CAROLA MAGNUSSON: Modiferad stärkelse kan vara GMO men det finns inget regelverk som säger att man måste redovisa det. Läs på www.hejdagmo.se

Car: Om jag vill jobba för den här frågan låt säga 2 timmar i veckan vad skulle jag kunna göra då.Finns det något färdigt arbetssätt?eller får jag komma på det själv.Jobbar inte i någon av verksamheterna själv, men kommer ha barn på dagis och skola så småningom. Har lite extra tid nu som mammaledig
CAMILLA SPARRING: Man kan bli lokal ambassadör för matupproret och med boken Matupproret så kommer en regelrätt handbok i hur man kan göra i sin egenkommun. Boken kommer den 1 november i alla bokandlar

Cornelia: Jag har två små barn, och vill ge dem det bästa. Men vi har det ganska stramt ekonomiskt och kan inte alltid köpa den mat vi önskar. Därför undrar jag vad man ska prioritera att lägga lite mer pengar på? Är det kött, grönsaker osv. Undrar även om halvfabrikat ska uteslutas helt, eller det är ok ibland, tex. sås på påse osv. Tack
CAROLA MAGNUSSON: Laga mycket på rotfrukter och baljväxter gott och näringstätt Jag själv köper aldrig pulver.

Johanna: Suveränt jobbat! Är småbarnsförälder och själv ganska välinformerad gällande den "konstlade" maten. Men i princip hur vi än vänder oss är där banne mej tillsatser i allt, oerhört störande. Jag bakar och lagar praktiskt taget all av vår mat själv, jag kokar storkok och fryser in, toppen! Det spar både tid och pengar. Ett förslag? All ohälsosam och giftig mat borde merbeskattas, då kommer vi även kunna komma till rätta med ex hjärt-kärlsjukdommar, fetma och säkert en hel del av de andra sjukdommarna som ökat de sista decennierna och som ingen vet varför!
CAROLA MAGNUSSON: Tack för bra inlägg!!!!

Camilla: Hej, jag är restaurangutbildad och brinner för det ni båda kämpar för. Just nu mammaledig med mitt andra barn och vill inte tillbaka till den branch jag jobbar i just nu (som inte har med mat att göra på något sätt). Jag vill jobba med eller för någon av er! Finns det några öppningar eller möjligheter till det? Mvh Camilla
CAMILLA SPARRING: Hej har tyvärr icke råd att anställa någon då jag själv inte innehaver någon lön. /Camilla

lena h: uppfattade jag er rätt att man kan kräva av produktionsköket att dom innehållsdeklarerar matlådorna till dom gamla? mvh lena
CAMILLA SPARRING: alltså, jag känner så här: vad är det som säger att äldre eller barn inte skall kunna få ta del av vad maten innehåller och att man inte lämnar ut innehållsdeklaration?

karl: Kämpa på!!!!!! de är sjukt att EU skapat en regel att dagisbarn inte få baka bullar i dagsisköket, utan att ha typt byt om och gått in i en typ steril miljö.

marie: Jag håller med "Lotus" trist att Anna-Maria inte Lyssnar. Det borde verkligen ligga i hennes intresse. Men Camilla och Carola ni gör ett KANON jobb, fortsätt med det.

karl: I charkprodukter finns ju tillsatser nitrit som finns till för att förhindra så att man inte skall få botulism som är ett mycket starkt gift. Så en del tillsatser kanske skall få finnas??
CAROLA MAGNUSSON: Denna baktierie kommer alltid upp som motvikt till att vi ska ha tillsatser, konstigt. Bottulinum är väl vad jag vet inte så vanlig eller? Har också hört att den växer till i slutna rum vilket vakkumförpackning är. Nitrit är dessutom en känd cancerogen tillsats Henrik och Carola

Amanda: Carola kan inte du komma till vår skola och STÄDA UPP matkatastrofen? Myrängsskolan i Täby?
CAROLA MAGNUSSON: Vi får höras vi kanske kommer alla tre carola henrik och Camilla

Car: Det enda sättet att göra något åt den här frågan tror jag är att så många som möjligt verkligen är med och jobbar ideelt med det här. Först då går det att göra något för det är starka ekonomiska krafter vi jobbar mot. Engagera er nu! tack Carola, Camilla med flera för vad ni gör!
CAMILLA SPARRING: Jo och vi kommer att gå ut och folkbilda massivt tillsammans. När man gör saker tillsammans är inget omöjligt, vi är snart uppe i 100 000 personer på www.camillasmatuppror.se gå in och skriv under ni som inte gjort det ännu!

Lena: Fick ni något svar från AnaMaria över huvudtaget? Lycka till ! Jag tycker att ni är fantastiska. Mvh Lena
CAMILLA SPARRING: Vi tycker inte riktigt lika i allt, men vi kom överens om att vi måste jobba tillsammans och koppla grepp om hela matfrågan tillsammans. - V i får se om det hålls vad som lovats!!! Vi kämpar vidare, envisa som vi är!

Anhörig till äldre: En vanlig frukost på äldreboende är bland annat Corn Flakes, alltså skalet från majs! Är det verkligen mat?
CAMILLA SPARRING: Mat och mat, det lär man nog titta på innehållsteckningen och var det kommer ifrån och hur det odlats och transporterats,

Amanda: Jag får panik när jag går i affärer och ser allt som inte är ekologiskt som gift. Dessutom så är det förbannat tröttsamt att all ekologisk mat är så mycket dyrare. Hur ska man tänka? Frukten tex är ju ett skämt. Hur mycket kemikalier som helst och så ligger det 4 st ekologiska äpplen i en kartong som kostar hur mycket som helst. Kan man lite på att den svenska frukten är ok i besprutningssynpunkt?
CAROLA MAGNUSSON: Håller med 4 eko-äpplen är svindyra. Svensk äppelodling ligger lite bättre till än övriga Europa. Men det besprutas på äppelodlingar, har inte exakt kunskap om vilka medel som används. Ring jordbruksverket och fråga om regelverket. Carola och Henrik

Anhörig till äldre: Det är många som frågar och oroas över tillsatser i maten. Vill bara tipsa om bra nyhetsbrev hos Tommy Svensson, www.utbildningscenter.se

karl: stödjer er 100%. Kommer matakuten tillbaka och kommer ni kanske vara på ålderdomshem då? Matakuten en av de bästa program som gjorts. Älskar laga mat av äkta råvaror.
CAROLA MAGNUSSON: TACK! Vi måste kämpa vidare!

elisabeth: hej! Jag upptäckte för ca 10 år sen att jag är allergisk mot färgämnen, alltså kemiskt framställda färger. Är det vanligt? Kan inte äta färgat godis eller läsk och inte heller färdig mat då de ofta innehåller färgämnen.
CAROLA MAGNUSSON: När jag var lite blev jag allergisk mot färgämne i glass och svulnade upp katastrofalt i ansiktet. Jag tror att det är vanligt med allergier mot färgämnen och många andra tillsatser. carola

Camilla Forsell: Jag är förvånad över hur kommunerna här i stockholm inte har råd att laga maten själv. Jag jobbar på ett privat demens boende med 56 patienter o vi lagar all mat själv, beställer livsmedlen ifrån en liten ica butik som levererar till oss i Åkersberga. Vi tar in dementa ifrån hela stockholmslän. Hur kan vi gå runt? De boende är med oss i köken o hjälper till. Vi har inte under dessa 15 år haft några matförgiftningar vad jag vet. Ändå har livsmedelsverket försökt att ta bort vår egen matlagning. Våra gamla ser när vi lagar, känner doften av maten o får själva välja vad de vill ha på tallriken varje dag o måltid. Jag är stållt o glad varje dag som de får ta del av detta. Synd att mina barn inte får ha det lika bra. Kram Camilla Hälsa Malou från sin gamla barnflicka.
CAMILLA SPARRING: Kämpa på du är så viktigt för dessa människor! Stå på er. Vet inte varför slv föröker ta bort er verksamhet, det måste de svara på och de tycker jag att de borde också!! Ge inte upp.

Petra: Hej. Jag försöker hitta ett pålägg (skinka, salami, leverpastej mm) utan E250 eller falukorv. Har hört att E250 inte är så bra för kroppen. Hur kan jag undvika detta för min familj? Hls Petra
CAROLA MAGNUSSON: E250 sorbinsyra är starkt ämne som jag tror KRAV-tillåter även i sin chark, så den är svårt att undvika. det blir lättare att avstå från skinka.

Ellinor: Blev chockad,52 år och hade ingen aning att det var så illa med våran mat!! Min mor åt av lådor och sparade hälften!! Hon gick bort mager och eländig. Problemet för mig är ekonomiskt,lever på existens minimum och vill men har inte möjlighet att handla krav- ekologiskt odlat. Ni måste gå ut på första sidan i tidningar och berätta om gen manipulering osv att det inte står på varan eller massproduktion!! MVH F.D Bondmoran
CAMILLA SPARRING: 1 låda innehåller 30% av dagligt näringsintag ( i bästa fall) .vilket betyder om man delar lådan får man bara i sig 15% av närinsintaget, vilket är på tok för lite och vilket leder till undernäring. När det gäller GMO men i dagarna så rasar GMO debatten i svd. Där kan man gå in på nätet och läsa artiklarna.

karl: Anser ni att Anna-Maria lyssnade på er,???? de kändes som tittare att hon var där för att försvara industrin och hon lyssnade inte på era åsikter?, men de parti hon tillhör anser ju att marknade skall styra och är väl mot de kapatalistiska hållet och då är de ju pengarna som talar och hon vill inte skapa regler som hindrar industrin att tjäna pengar.
CAMILLA SPARRING: Vi anser att konsumenten skall styra. Eftrsom det är vår plånbok och vi som skall äta i slutandan. Konsumenten kan göra jättemycket om vi väljer med plånboken och använder oss av vår kunskap när vi handlar. tillsammans blir vi starka och då kan vi flytta berget till Muhammed!

Marie Rosell: Hej Carola och Camilla, Ni gjorde en mycket begriplig framställning. Allt var bra tills corazza-bildt trängde sig in i diskussionen. Det enda hon tillförde var faktiskt ingenting. Förutom en sak och det var att ni skulle arbeta ihop. Jag tycker ni ska ta henne på orden och kräva plats i den sfär hon verkar i, eftersom hon faktiskt bjöd in er. Stå på er tjejer, ni arbetar för männskorna och det är mycket mer hållbart

Pelé: Varför säger ni att pulversås är dåligt, konserverat, kemiskt mm. Är inte att Torka en produkt världens äldsta bevaringsmetod?? Vad är farligt med att äta torkadsvamp, torkad mjölk etc i en svampsås tex..??
CAMILLA SPARRING: Torkad svamp är ju något annat än pulver sås, Om man tittar på den pulverbasen som man använder eller köper in i kommunerna och även till viss mån säljer i butikerna så är det sååå mycket mera än bara torkad svamp i pulvret.

Lotta M: Hej, Jag har försökt flera ggr att sitta med och lyssna i skolan och ställa frågan direkt till Rektor samt Kommun om matfrågan men blir varje gång bortsnackad. Hur kan jag läsa på och ställa kommunen mot väggen när det gäller matfrågan. Jag har 3 barn i skolan och tycker detta är jätteviktigt! Det äggs massor av tid på okoncentrerade barn men minimalt med tid i skolköket!
CAROLA MAGNUSSON: Frågan om skolmaten är ju ständigt i luften. Vi diskuterar hela tiden och det stående svaret är ju att inte alla kan bli nöjda. Men det viktiga är att det som lagas och serveras är av så god kvalite att kockarna står för lunchen. det gäller att göra medvetna val i sina inköp. Kräv att få reda på mlunchens ursrung och vad den innehåller. carola

Ellinor: Vad kan jag göra för att hjälpa till att sprida budskap eller ändra mat på allmänna instutioner?? F:D Bondmoran
CAMILLA SPARRING: kontakta matupproret och bli lokal ambassadör i din kommun och driv frågorna samla ihop männsikor som känner att de vill ha en bättre mat ordning hos er och hjälp varandra! Ju flera ni är som går ihop ju bättre och snabbare går förändringsarbetet.

micke: hej!Jag undrar om det är giftfritt/ekologiskt när man själv odlar t ex tomater ?
CAROLA MAGNUSSON: Sår du frön i jord och inte sprutar så är dina tomater eko. Förr fick man inte på produkter skriva ekologiskt om odlingen inte stod under kontroll. KRAV är en kontrollorganisation och om KRAV står på produten är det eko. Demeter är en annan märkning. När du odlar till dig själv vet du ju vad du odlar och hur. Det vi aldrig kan skydda oss från är skyfall från himlen. Carola

karl: Ett stort problem är ju att bra äkta mat är dyrare och de med små medel inte kan köpa det utan måste köpa industriskiten som är billigare, och de rika kan köpa bra kvalitet, man kanske borde suvensionera bra äkta mat av god kvalitet i skillnad mot tillsatsträsket vad anser ni???
CAMILLA SPARRING: Jag tycker att junkfood kan beskattas hårdare och riktig mat råvaror bör subventioneras så folkhälsan kommer åter! Mat är folkhälsa och folkhälsan kostar massor av pengar just nu! Jag undrar när man gör kopplingen i kommunerna att mat är hälsa.

karl: ja äkta glass finns ju knappt i alla fall inte ute i de vanliga affärerna, folk vet ju inte hur äkta vanilj smakar då de är "förgiftande" av smakämnet vanelin.
CAROLA MAGNUSSON: Vanilj är en utrotningshotad smak.Det kommer säkert bli fler äkta smaker som kommande generatiner avänjs ifrån. Det är fruktansvärt tragiskt och skrämmande. Carola

Antons mamma: Kommer det fler matakuten? Välkomna ner till småland iså fall, Gislaveds kommuns barn och gamla behöver er!!
CAROLA MAGNUSSON: Vet inte om det kommer fler program, men jag hoppas att det gör det: carola

Akiko: Dagligvaruhandeln lyssnar på konsumenter och informerar vilka köttprodukter är GMO-foder-fritt. Hoppas att alla skolor, sjukhus och ålderdomshem kommer att välja GMO-fria mat. Mat-frågor är allas frågor och ansvar. Tack för ert engagemang och viktiga arbete för oss alla. Kärlek och mat är viktigaste i livet, tycker jag. Vi kämpar vidare tillsammans :) Kramar från Skåne
CAMILLA SPARRING: Hej Akiko!! Jo det är bra för tillsammans blir vi stor och stark, GMO fritt borde man kunna välja bort helt i kommunerna men sanningen är den att de flesta importerar nötköttet från Argentina och Brasilien och där odlas enorma areal av GMO fält. Detta bör kommunernas upphandlare ta till sig. Även Servera och Meningo bör bojkotta bort GMO produkter tycker jag! /Camilla

Lotta: Satt i helgen och läste om Glutamat (kärt barn har många namn) Vad som slog mig att det fanns förvånansvärt lite skrivet om det. Är vi för snälla i Sverige eller bara o kunniga?
CAROLA MAGNUSSON: Det finns en hel del skrivet men inte tillräckligt uppmärksammat i media. Tommy Svensson är en kunnig person i tillsatser och borde få mer uppmärksamhet.

Mie Biodlare: Hej Håller ni med corazza bildt om att det är ofarligt med 0,9% GMO i maten?
CAROLA MAGNUSSON: NEJ NEJ NEJ, det måste finnas märkning på GMO-mat. Vi som inte gillar GMO måste kunna välja bort det. Märkning är fullständigt nödvändigt. Carola

karl: Hur skall vi få dem att märka ut om de innehåller GMO eller kan innehålla, och spelar ingen roll hur står %sats som används, men då skulle ju kanse nästan all av de stora industriers mat kunna innehålla GMO, finns de någon majs som inte är GMO?? sök på nätet efter dokumentär om monsanto och GMO då blir man rädd.
CAROLA MAGNUSSON: GMO- gör mig mörkrädd inför framtiden. Hur ska kommande generationer få tillgång till mångfald och omanipulerad mat. Carola

Car: Varför går det inte att lagstifta mot att servera industimat. Det är väl bara att definiera vad som är industimat och sen förbjuda det!Har det att göra med att vi är med i EU?
CAMILLA SPARRING: Det är ju så att lagsiftningen idag förordar industritillverkad mat, vilket kommer att få katastrofala följder i framtiden, för vem skall laga mat till dig när du blir gammal? Barnen säger vi genast.. men hur skall de kunna det när ingen riktigt längre kan laga mat från grunden på riktiga råvaror. Alltså följden av industriköttbullar, industri fiskpinnar, industri nuggets, blir att barnen inte lär sig hur man lagar mat eller var maten kommer ifrån, viktigt att tänka på köp boken där står det lite mer.

Sandra: Hejsan! Jag jobbar på en förskola i Göteborg, och det är 5 avdeln varav det är ca 18 barn på varje avdelning, maten är nästan alltid försenad varje dag, äter ca vid 11.30 tiden, småbarnen hinner somna, och när väl maten kommer så är det ingen bra mat. Det är alltid ljummet, känns liksom uppvärmt och alltid torrt ris, halvt genomkokt potatis, känns helt enkelt inte aptitligt att äta även för oss vuxna. Så då ska vi sitta och mata barnen med mat som vi ens inte vill äta? Maten kommer från ett central kök på en högstadieskola i samma område, tidigare så gjordes maten direkt på förskolan men det är väl för dyrt så istället fraktas maten från en skola till alla förskolor i samma område. Vad ska man göra eller vända sig för att det ska bli ändring på detta? Fler o fler tar med sig egen mat att äta på luncherna, även om vi får äta gratis med barnen. / En mycket irriterad barnskötare
CAROLA MAGNUSSON: Barnen måste sättas i focus och man måste anpassa matlagningen efter deras behov. Kräv en egen kock på Förskolan, gå via kommunen och er kostchef. Hjälper inte det ta föräldrarna till hjälp och gå via politikerna. carola

Monica: Jag brukar köpa ekologiskt när det alternativet finns. Jag har dock inte sett ekologiskt ris, var finns det? Det lilla kött jag äter vill jag också ska vara ekologiskt. Det finns en liten butik i mitt närområde som säljer närodlat, det är inte ekologiskt men köttet kommer från gårdar de känner till och djuren har det bra enligt dem. Kan det vara likvärdigt ekologiskt?
CAROLA MAGNUSSON: Det är svårt att svara på men närkontakt med en djuruppfödare brukar vara ett gott tecken. Ris hittar jag på COOP te.x änglamark. Carola

hellen: hej på ons ska jag till min dotters skola ang skolmaten som är under all kritik! från en mat glad tjej(gick på en annan skola tidigare,med bra mat)men nu trött och och tycker att maten är jätte äcklig! maten görs i ett stort lasaretts kök. vad tycker ni hur jag ska göra för att förändra???? MVH Helene
CAROLA MAGNUSSON: Via politiken. Skriv ett medborgarförslag till kommunen och tala om vad ni vill ha. Det måste tas på allvar att vi kräver ren mat till våra barn som kommer att ta över iframtiden och vårda oss när vi blir gamla. carola

Helena Ek: Med tanke på dagens innehåll i programmet...NI skulle ju verkligen starta en facebook-grupp...då hade frågan VERKLIGEN kommit in i folkhemmet o varit up-to-date...HELA TIDEN och ni når VARJE dag både oss vuxna o en massa elever som ju faktiskt har matgrupper i skolan där de får påverka o tycka...o behöver MASSOR med info för att kunna tycka...o föräldrar/lärare(som f.ö ska verka så kunniga...) som TROR på fullt allvar tror att maten är fullt ok att stoppa i mun o att all näring intas......GO FOR IT!! KRAM
CAMILLA SPARRING: Hej Helena, vi finns på Facebook, under Camillas matuppror. och Vi har webbsajten Camillas Matuppror där är det snart uppe i 100 000 hjälp till att spräcka vallen i siffrorna, där ger vi våra äldre och barn och sjuka en röst.

Agge: Stödjer er till fullo och hoppas att ni får möjlighet att granska och utbilda matpersonalen och inköpscheferna i Luleå kommun som just nu snöat in sig på kebabkött dvs blodprotein,potatisfibrer och tillsatser. En kurs i hur arbetsredskapen fungerar behövs också. Kämpa på jag håller med er!!!!
CAROLA MAGNUSSON: Pressat kött är en styggelse och borde ätas upp av tillverkaren själv. Inte ges till barnen i skollunchen. Carola

Tobbe: Carola du var ju med i Mataktuen på tv4 vilket var ett väldigt bra och nyttigt program. Trots allt har man inte hört så mycket kring vad som hänt sedan dess. har det gett några framsteg politiskt eller liknande? Fortsätt kämpa och tack för ditt engagemang. /Tobbe
CAROLA MAGNUSSON: Ockelbo och Gotland där jag varit, har det hänt massor och det känns underbart. jag tycker också att debatten har rullat på ordentligt och det känns positivt. Carola

Susanne: Lika viktigt som att inte naturliga råvaror i maten är väl att inte värma upp all prefabricerad mat i microugn. Sjukhusmaten i plastlådor är kanske helt OK tills den värms i micron. Lax o kyckling smakar jätteilla när den värmts i micron tex. Det gamla värmeskåpen var nog bättre!!
CAMILLA SPARRING: Dessutom finns det artiklar i dagens medicin ( om man kollar bakåt) att B12 vitaminen försvinner när man värmer maten i micro och B12 vitamin brist kan ge demenslikande symtom, Den matlådan som visades i TV får de äldre hemkörda till sig i Svärdsjö Personalen är fantastiska men maten är inte bra och den maten värms i micro.... bara en liten parantes i det hela stora sammanhanget.

Car: Kan man lita på innehållsförteckningarna på förpackningar? Är det lätt att fuska eller sker det stickprovskontroller?
CAROLA MAGNUSSON: När jag skulle försöka hitta GMO så hittade jag inte en enda produkt. Då ringde jag livsmedelsverket och frågade om de gjorde stickkontroller. Man hänvisade till en rapport från 2002 har inte hittat den ännu. Men det verkar väldigt fattigt med stickkontroller. det borde göras mera. carola

Jerry Boman (Moderator):

Nu stänger vi chatten för i dag. Tack för alla frågor och tack för alla svar från Carola och Camilla.