HÄR KAN DU SE INSLAGET OM KRYDDOR FRÅN PROGRAMMET måndag den 17 mars. Se klippet här!


Gurkmeja: 
Antioxidanter, bryter ner proteinrik mat, blodrenande, inflammationshämmande och bra mot ledbesvär. I laboratorieförsök har man visat att den kan stoppa sjukdomsförloppet vid cancer och alzheimers.

Kummin: Mycket antioxidanter. Bra för blodet. Föhindrar gasbildning (bra mot kolik).

Anis: Främjar matsmältningen (i Indien äter man ofta anis efter maten). Kramplösande. Bra mot hosta och huvudvärk. Drick som te för minnet.

Chili/cayennepeppar: Ämnet capsaicin är mycket verksamt. Bra för förbränning och särskilt av fett. Ökar mättnadskänslan. Bakteriedödande, tex vid förkylning. Lindrar smärta (både genom att öka blodföde och blockering av smärstsignaler). Tros öka produktion av endorfiner=man blir avslappnad. Sänker dramatiskt blodsockernivå, varsam vid diabetes.

Kanel: Bra för blodsockret och insulinet. Bakteriedödande, tex svampinfeltioner. Bra mot magbesvär. Kanel innehåller ämnet kumarin som i för stora mängder kan skada levern (ingen risk om man bara använder det som krydda).

Nejlika: Anticeptisk. Sänker blodsocker. Bra mot tandvärk och läker munsår. Kan utlösa kontaktallergi (försiktig användning) förr gav man alkoholister kryddnejlikor att suga på för att minska suget.

Koriander: Bra mot magproblem och för matsmältning. Har använts för potensproblem och mot menstrationsrubbningar. Som te mot dåliglukt i underlivet. Ny forskning visar att torkade korianderblad kan rena vatten.

Ingefära: Det livsmedel som innehåller mest anitoxidanter per gram. Ingefära är bra mot inflammationer, ledbesvär, magbesvär, huvudvärk, illamående och åksjuka. Bra mot högt blodtryck, tunnar ut blodet. Som te mot förkylningar. Stimulerar ämnesomsättningen och sänker onda kolesterolet. Ökar salivproduktionen och kan vara smärtstillande. Gravida bör vara försiktiga.


Saffran: Innehåller ämnet crocin som forskare har sett skyddar hjärnceller. Crocin kan skydda mot sjukdomar som MS och ALS. Stora doser kan framkalla berusning och i yttersta fall döden.

Curry: Innehåller många av ovannämnda kryddor.

 

DAAL

En klassisk vardags basföda som serveras alltid tillsammans med tunnbröd eller ris eller båda tillsammans. Finns hundratals sätt att laga den. Här är en av dem!

Ingredienser 
1 tsk Fänkålsfrön 
1 tsk Spiskummin

1 tsk Senapsfrön

1 medelstor lök skivad i halv måne 
1 tsk Färsk ingefära finriven

1 tsk vitlök finriven 
¼ tsk gurkmeja 
2 st röd hel, torkad chili (eller 6 om man gillar stark mat) 
3 dl röda linser  
2dl krossade tomater eller 3 färska hackade
¼ tsk chilipulver 
10 st curryblad

1 lime, pressa ur saften

1 msk grovt hackad färsk koriander

Salt efter smak


Gör så här:

Koka linser i vatten tills de är helt mjuka.
- Värm olja och lägg i röda hela chilin, senapsfrön, kummin, fänkålsfrön och curryblad.
- Efter några sekunder lägg i lök vitlök och ingefära. Rör tills det tar lite färg.
- Lägg i gurkmeja, rör om, och häll sedan i tomater. Rör tills olja syns.
- Häll i de kokta linserna och chilipulver, samt salt efter smak. 
- Koka under 3 minuter på låg värme.
- Blanda i limesaft och strö över hackad färsk koriander före servering.

Servera kokt basmati ris till, med tunnbröd, som förvärms på en stekpanna.

För en matigare variant, man kan ha grov hackade grönsaker i som potatis, morötter, squash eller hackad spenat.


Chicken Tikka Masala

Kycklingrätter är festrätter i Indien. Det här är en populär rätt som serveras i hela Indien.

Ingredienser
1 msk cashewnötter 
1 tsk Garam masala 
1/6 tsk gurkmeja 
¼ tsk rött chilipulver 
1 tsk färsk ingefära finriven

1 tsk vitlök finriven
½ tsk spiskumminpulver
1 tsk korianderpulver 
Korianderblad, grovt hackad
4 st. grön chili 
1 st. göd + 1 st. grön paprika i stora tärningar
1 stor lök, i stora tärningar
1 msk tomatpuré
1 kyckling

1 lök 
1 dl vispgrädde

Salt efter smak
1 citron, pressa ut saften

Gör så här:
- Bena ur kycklingen och gör i mindre bitar ca 4cmx4cm, likaså med och lök, paprika.
- I en mixer - lägg tomat och cashewnötter och blanda.  Ta en skål och blanda i gurkmeja, chilipulver, korianderpulver, spiskumminpulver, ingefära, vitlök, limesaft, salt och olja.

- Använd hälften av denna marinad till grönsaker och hälften till kyckling blanda väl och låt stå i 1 timme.

- Grilla kyckling och grönsaker tills de är halvkokta.
- Ta en kastrull tillsätt olja. När den är het, lägg i hela spiskumminfrön, finhackad lök, salt och stek i 3-4 min.

Tillsätt ingefära, vitlök, malenspiskummin, koriander, chilipulver, lite vatten blanda väl. Lägg i tomatpuré och Garam masala och blanda väl. Sätt på locket och låt koka på medelvärme för 5 min.
- Lägg nu till kokt kyckling och grönsaker låt det koka i 2 min.

- Tillsätt grädde, valfritt. Lägg i hackat korianderblad före servering.

Serveras med Naan samt basmatiris som hör också till - koka riset med 1 tsk. smör, en stång kanel, lagerblad, en nypa gurkmeja samt salt.

Yoghurt sallad med gurka, skivad lök och mynta samt mangochutney och papad är gott till!