Familjen Annorlunda

Sponsorer

Nästa avsnitt sänds i TV4
Nästa avsnitt sänds (R) i  
Spela
Familjen annorlunda del 9

Senaste avsnittet: Familjen annorlunda del 9

Familjen Norrström åker och hälsar på mormor i Märsta och efter det firar de halloween. Familjen Ilmrud besöker ett akvarium och mamma Madeleines fiskfobi kommer upp till ytan. Efter det blir det bullbak. Familjen Wahlström beger sig till Boliden i Norrland för att hälsa på Annas son Alexander.

Senaste från Familjen Annorlunda

Spela
Familjen annorlunda del 8

Familjen annorlunda del 8

Familjen Norrström besöker Naturhistoriska museet i Stockholm. Efter besöket är det kalas med mexikanskt tema för tre av barnen. Familjen Ilmrud besöker en...

Familjen Norrström besöker Naturhistoriska museet i Stockholm. Efter besöket är det kalas med mexikanskt tema för tre av barnen. Familjen Ilmrud besöker en hinderbana och Viktor får följa med mamma Madde till arbetet. Familjen Wahlström åker och rider och besöker tandläkaren.

Spela
Familjen Annorlunda del 10

Familjen Annorlunda del 10

Del 10 av 10. Säsongsavslutning.

Del 10 av 10. Säsongsavslutning.

Lär känna familjerna i Familjen Annorlunda

I 2014 års säsong av Familjen Annorlunda följer vi tre familjer med sammanlagt 29 barn. Lär känna familjerna Norrström, Davidsson och Lindén.

I 2014 års säsong av Familjen Annorlunda följer vi tre familjer med sammanlagt 29 barn. Lär känna familjerna Norrström, Davidsson och Lindén.

Familjen Norrström: 12 barn

I Sverige finns det drygt en miljon familjer. Endast 45 av dem har tio barn eller fler. Familjen Norrström är en av dem.

Norrströms är vår mesta och största familj, med 12 barn i syskonskaran! Under tre säsonger har vi följt deras vardag i Familjen Annorlunda. Nu har det gått drygt ett år sedan vi träffade dem senast. Mycket har hänt, bland annat har familjen flyttat igen, denna gång till Björklinge ett par mil norr om Uppsala. 

Förutom de 12 barnen består familjen av mamma Mirka, som är stabil, trygg och rak. Pappa Peter är en driftig pappa med många järn i elden. Han ser till att få saker gjorda och drar sig inte för större projekt med barnen.

I den här familjen finns inga skrivna regler. Familjen lever istället efter mottot: se och lär. Barnen tar efter varandra och det tycker mamma och pappa fungerar bra. Rutiner däremot håller familjen hårt på eftersom det underlättar för alla. Knepet är att hålla sig de etablerade rutinerna, och till slut bär det frukt och kommer naturligt för barnen.

Familjen Davidsson: 8 barn

Lantbrukarfamiljen Davidsson med 8 barn, katter och 130 kossor bor strax utanför Tranås. De är jordnära, öppna, chosefria, naturliga och har ett helt gäng sprudlande ungar. Deras hjärtlighet, underfundigheter och skratt smittar av sig.

Livet på landet genomsyrar stora delar av familjens vardag. Har man en bondgård med djurhållning är det arbete i princip 365 dagar om året och således svårt med ledigheter. Om de skulle få åka på semester tillsammans är deras största önskan att få åka utomlands, eftersom barnen aldrig varit utomlands. 

Djurintresset har gått i arv till barnen, särskilt till äldste sonen Karl, som gärna hjälper pappa i ladugården och ute i arbetet på gården. Pojkarna gillar maskinerna och åker gärna med i traktorn. Djur i allmänhet intresserar alla familjemedlemmar, inte minst en av tvillingdöttrarna som regelbundet vistas i stallet som ligger ett stenkast från hemmet.

Mamma Linda är familjens nav och centrala punkt. Hon är den som driver vardagen framåt och är både glad, pratsam och ordningsam. Pappa Fredrik är lite mer blyg och återhållsam men mycket tålmodig och stabil. Bakom hans hemlighetsfulla blick döljer sig mycket humor.

Familjen Lindén: 9 barn

Visingsö-familjen Lindén med sina nio barn bor riktigt idylliskt, med sjöutsikt från huset åt både öst och väst, stor tomt och egen strand att leka på. 

Mamma Inger är en charmig och pigg kvinna som håller skeppet flytande genom att ha koll på allt och alla. Hon har mycket energi och lätt och ledigt om allt mellan himmel och jord. Pappa Kenneth har lätt för att prata men är oftast en tidsoptimist, och förlägger helst aktiviteter hemma. Mamma tycker att pappa är händig praktiker och själv skriver han under på det!

Den här familjen har ett livspussel att klara av: Som pendlande ö-bor med småbarn har dygnet för få timmar, och utan skrivna regler eller uppdelade sysslor är det ett knepigt maskineri att driva. Men med en nybliven studerande mamma kommer hösten att behöva innebära förändring och förnyelse.

Familjen annorlunda - säsong fem

I säsongen av Familjen annorlunda som sändes våren 2013 medverkade återigen tre familjer som har ett gemensamt - att de har ovanligt många barn.

I säsongen av Familjen annorlunda som sändes våren 2013 medverkade återigen tre familjer som har ett gemensamt - att de har ovanligt många barn.

Här följer man familjen Wallquist som bor i Säffle med sju av sina tio barn sedan de tre äldsta flyttat hemifrån. Köket är den centrala samlingspunkten för familjen. Här pysslas det och bakas, allt från äppelpajer till kebabtårtor.

Familjen Ilmrud i Motala har åtta barn i åldrarna 0 till 14 år. Det är en ung familj som alltid är i farten och de försöker leva ett hälsosamt liv.

Algesons i Örsundsbro har tio barn i åldrarna 0 till 14 år. Familjen ägnar mycket tid åt sport och natur. Är det inte fotbollsträning så är det innebandyträning och det gäller att hålla reda på vem som ska skjutsas var.

Familjernas vardag ser inte riktigt ut som andra barnfamiljers. De måste vara kreativa för att få allt att fungera när de är så många. Men trots de vardagliga bekymren har föräldrarna ändå den viktigaste ingrediensen för att få ett bra liv, kärleken till sina barn och till varandra.

Se tidigare säsonger med TV4 Play Premium

Spela
Mirka och Peter går på dejt i Familjen Annorlunda

Mirka och Peter går på dejt i Familjen Annorlunda

Mirka och Peter Norrström bestämmer sig för att gå på dejt, utan barnen, i Familjen Annorlunda. Och Peter vet precis hur han ska göra för att visa sin fru...

Mirka och Peter Norrström bestämmer sig för att gå på dejt, utan barnen, i Familjen Annorlunda. Och Peter vet precis hur han ska göra för att visa sin fru uppskattning. - Jag brukar daska till henne i rumpan eller ge henne en puss, säger han.

Det är dags för dejt i Familjen Annorlunda. Mirka och Peter Norrström har inte varit ute och ätit, utan barnen, på över ett år. Men det är inte helt lätt att helt plötsligt vara ensamma, när man är van vid att ha fullt liv runt sig hela tiden. Fast för Mirka och Peter är det viktigare att visa känslor än att kunna prata om dem.

Känslor


- Vi snackar väl inte så mycket känslor, utan vi visar mer, säger Peter.
Och Mirka håller med om det är viktigt att kunna visa varandra fysisk uppskattning.
- Det blir lite pussar hit och dit, säger Mirka.

"Daska till"


Och Peter vet vilken sorts uppmärksamhet som hans fru vill ha.
- Jag brukar daska till henne i rumpan eller ge henne en puss, säger han.
Se klippet från Familjen Annorlunda genom att klicka på bilden ovan.


Spela
Familjen Annorlunda ska flyga

Familjen Wahlström planerar resa i Familjen annorlunda

Familjen Wahlström ska resa till Irland. Och Theodor har en egen teori varför väskorna röntgas på flygplatsen. - Då vet de att man inte glömt något, säger han.

Familjen Wahlström ska resa till Irland. Och Theodor har en egen teori varför väskorna röntgas på flygplatsen. - Då vet de att man inte glömt något, säger han.

Hela familjen Wahlström i Familjen annorlunda ser fram emot resan till Irland. För att förbereda hela familjen går de igenom hur man gör när man ska ut och resa. Och Theodor har bra koll på vad man ska göra med väskorna när man kommer till flygplatsen.
- Man lägger dem på ett band så rullar de in i flyget, säger han.

"Glömt något"

Mamma Anna rättar 6-åringen och frågar om det inte är något mer som händer innan de åker in i planet.
- De röntgas. Då vet de att man inte glömt något, säger Theodor.

Skridskoåkning

Dessutom ordnar familjen Norrström en första hjälpen kurs för barnen. Och familjen Wallquist åker till morföräldrarna och sedan blir det skridskoåkning med blandat resultat.

Se ett klipp ur Familjen annorlunda - klicka på bilden ovan.

Spela
Storfamiljen semestrar i Stockholm

Familjen annorlunda semestrar i Stockholm

Hela familjen Wallquist har ledigt samtidigt och firar med en helg i Stockholm. Men om man reser 13 personer så får man räkna med att dra till sig lite...

Hela familjen Wallquist har ledigt samtidigt och firar med en helg i Stockholm. Men om man reser 13 personer så får man räkna med att dra till sig lite uppmärksamhet.

Med en familj på tretton personer så är det svårt att få till resor där alla kan följa med. Denna helg har 11-barnsfamiljen Wallquist lyckats, och Walle och Maria tar med alla barnen på en trevlig helg till Stockholm. När man har många syskon är man van vid att folk glor.

- I början kände man "åh gud, vad de glor". Fast det slår man bort till slut, och sedan tänker man inte mer på det, säger Evelina, 16 år.

- Jag hörde en liten pojke eller flicka som sa "oj, vad många de var i familjen!". Kan man inte säga det tyst istället? tycker 9-åriga tvillingarna Lea och Moa.

Se hela klippet ovan.


Spela
Det är dags för frieri i familjen annorlunda

Walle Wallquist i Familjen Annorlunda ska fria till sin Maria

Det är en speciell dag för Walle och Maria i familjen Wallquist. Walle ska nämligen fria, men Maria vet ännu inte om det.

Det är en speciell dag för Walle och Maria i familjen Wallquist. Walle ska nämligen fria, men Maria vet ännu inte om det.

Efter 13 år och sju barn tillsammans så är det äntligen dags - Walle Wallquist tänker fråga Maria om hon vill bli hans fru. I Familjen Annorlunda får vi följa med pappa Walle när han ska välja förlovningsring till sin framtida fru.

- Vad trevligt, säger butiksbiträdet i guldsmedsbutiken glädjestrålande när Walle berättar att han ska gifta sig.

- Ja, det återstår att se..., svarar Walle med ett spjuveraktigt leende. Sedan ber att han att få titta på ett par ringar - "en till mig och en till tanten".

Se hur det går i klippet ovan.

Spela
Kaos när familjen Wahlström ska storhandla

Kaos när pappa Christian handlar i Familjen annorlunda

Det är inte alltid lätt att handla när man har barn – speciellt inte när man har sju stycken. Men Christian Wahlström i Familjen annorlunda har ett knep, han...

Det är inte alltid lätt att handla när man har barn – speciellt inte när man har sju stycken. Men Christian Wahlström i Familjen annorlunda har ett knep, han sätter upp några regler för att undvika sura miner, men frågan är hur bra det fungerar. - Den som tjatar får inte vara med och laga mat och får inget mys, säger Christian Wahlström.

Det är inte helt lätt att gå till affären när man har sju barn som alla har en egen vilja. Christian Wahlström Familjen annorlunda gör sitt bästa för att hålla ordning.

Hotar


Ett av hans knep är att ge alla barnen ett ansvarsområde. Dessutom har han ett hot som inte är att ta lätt på. Något om My får smaka på när hon blir sur redan utanför affären i veckans Familjen annorlunda.
- Jag vet inte om My får vara med och laga mat om hon ska fortsätta sura såhär, säger Christian.

Kaotiskt


Men Christian tror att det finns ännu en anledning till att det blir lite smått kaotiskt i affären.
- Ibland kan jag tänka mig att barnen testar mig mer när jag är själv. För jag är ju inte själv med dem lika mycket som mamma är, säger han.

Se hur det går för familjen i affären i klippet från Familjen annorlunda ovan.


Spela
Fullt kaos i sportaffären

Se när Norrströms från Familjen Annorlunda besöker en sportaffär

Familjen Norrström är stor och livlig. Att hålla ordning under ett besök i sportbutiken blir därför en sport i sig.

Familjen Norrström är stor och livlig. Att hålla ordning under ett besök i sportbutiken blir därför en sport i sig.

I måndagens avsnitt fick vi följa hur Familjen Norrströms beslut att flytta till landet har sina konsekvenser, och frågan är hur barnen påverkats.

Nu när familjen har rejält med utrymme är det dags att inhandla utrustning så att barnen ska kunna sporta i hemmet.

Med en stor och livlig familj är det givetvis dukat för bus och oreda i butiken.

- Vi lät ungarna få lite lösa tyglar i dag, konstaterar Mirka Norrström.

Dessutom får familjen Wahlström besök av Annas förstfödde son Alexander som bor med sin pappa i Norrland samtidigt som familjen Wallquist gör ett tappert försök att laga plankstek.


Visa fler
 
NU
 
Visa hela tablån