Sofia Hellsing från Villaägarnas Riksförbund är Fuskbygarnas expertjurist.

Varför är det bra att begära in offerter innan man anlitar en entreprenör?
– Därför att man inte bör ta första bästa entreprenör, utan göra jämförelser mellan flera innan man bestämmer sig, säger Sofia Hellsing till hemmakanalen.se. Genom att begära in skriftliga offerter från flera entreprenörer får man en chans att jämföra priser, vad man får för pengarna och dessutom kan man få en uppfattning om hur lång tid arbetet kan tänkas ta. Ibland kan man också ha nytta av tips från de olika entreprenörerna om hur arbetet kan utföras på ett bättre sätt.


Vad måste finnas med i offerten?

– Naturligtvis ska till exempel pris och tid för arbetets utförande finnas med, men det finns inte några regler om vad som måste finnas med i en offert. Det är dock viktigt att offerterna är jämförbara. För att vara säker på att alla entreprenörer uppfattar vilket arbete du vill ha utfört och på vilket sätt kan det vara bra att skicka ut en offertförfrågan där arbetet beskrivs.

– Exempel på hur man kan utforma offertförfrågan för enklare arbete finns på www.villaagarna.se under ”Rådgivning”. Är det ett helt hus som ska byggas kan man behöva anlita en arkitekt eller byggtekniker som hjälper till med att ta fram ett förfrågningsunderlag.


Finns det något man ska vara vaksam på i en offert?

– Man ska till exempel noga kolla vad som ingår i offerterna så att man inte jämför äpplen med päron. En entreprenör som lämnar ett högre pris kanske inkluderar allt arbete medan en billigare inte räknar in allt arbete i priset.

– Kontrollera att momsen ingår i priset. Priser som lämnas till konsument ska alltid vara inklusive moms.

– Tänk också på att en offert är ett anbud och inte ett avtal. Man bör fortfarande skriva ett ordentligt avtal även om man har fått en offert för arbetet, särskilt när det rör större arbeten. Dessutom måste man komma ihåg att kolla upp entreprenören innan man anlitar denne, till exempel genom referenser och kreditupplysning.

Läs fler matnyttiga råd på www.villaagarna.se.