Helt sjukt

Slut för säsongen
Slut för säsongen

Senaste från Helt sjukt

0:30
Spela
Hallå med David Hellenius

Hallå med David Hellenius

David Hellenius och parhästen Eric Rydman tar över hallåstudion inför ett avsnitt av Helt sjukt.

David Hellenius och parhästen Eric Rydman tar över hallåstudion inför ett avsnitt av Helt sjukt.

Läs chatten om ADHD med Ing-Marie Wieselgren, Frank Andersson, Camilla Henemark och Dr Eric Rydman.

Säsongens sista Helt sjukt handlade om ADHD. Efter programmet svarade specialisten Ing-Marie Wieselgren, brottningslegenden Frank Andersson, artisten Camilla...

Säsongens sista Helt sjukt handlade om ADHD. Efter programmet svarade specialisten Ing-Marie Wieselgren, brottningslegenden Frank Andersson, artisten Camilla Henemark och Dr Eric på tittarnas frågor i en chatt. Här kan du läsa alla frågor och svar.

Jimmy: Frank. Hur var det att göra adhd utredningen? Vad har du för erfarenhet om det? Tyckte du att det var svårt?
Frank Andersson: Det svåraste var att ta sig dit. Väl där fick jag alla rätt på provet! ;) Det behövdes!

Snoken: Tja Frank. Hur har din adhd påverkat dig i ditt liv? Berätta gärna, tack!
Frank Andersson: Det har påverkat både bra o dåligt men med facit i hand, mest bra ! Tror inte jag hade tagit mig dit jag är idag utan min diagnos. Ibland behöver man den där extra energin och jävlaranammat.

Mariah: Vad tar du för medicin Frank?
Frank Andersson: Just nu ingenting pga att jag äter hjärtmedicin och man får inte kombinera. Åt concerta förut men ska kolla upp nu vad det blir härnäst.

Heman: Hej Camilla Henemark. Du pratar sprudlande och rösen är glad men du har så ledsna ögon. Är du mest glad eller ledsen?
Camilla Henemark: Just den här dagen mådde jag inte så bra men det är på väg att bli bättre. Jag hoppas att jag fick fram något vettigt trots att jag hade lite ledsna ögon just idag. 

Pia: Vad ska man göra när barnet inte tar emot hjälp utan försöker hjälpa sig själv med alkohol och droger. Min son är 29 och var 25 när det blev bekräftat. Misstänkte själv adhd när han var 5 år.
Ing-Marie Wieselgren: Hej. Det är en svår situation när personen inte vill själv men omgivningen ser att det behövs hjälp. Försök att se om det finns någon person han har förtroende för som skulle kunna ta med honom och söka hjälp. Försöka hitta något han kan se att han kan vinna. Ofta kan man bara finnas till och vänta på rätt tillfälle. Hoppas ni hittar en lösning. 

Linn Ulfstedt: Frank. Hej! Äter du medicin för din ADHD och hur funkar det för dig? Jag har själv ADHD och jag kan inte gå en dag utan min medicin, då den hjälper mig så extremt mycket.
Frank Andersson: Har tidigare ätit concerta men har just nu en paus då jag äter hjärtmediciner varje dag och just concerta går inte att kombinera med dem. Men jag behöver också medicin varje dag för att fungera helt!

Ellinor: Var gjorde du utredningen? Tog den flera dagar?
Frank Andersson: Jag gjorde min utredning vid Fridhemsplan. Kommer dock inte ihåg stället men ett privat. Har för mig att jag var där vid 2 tillfällen.

Anders: Min son har ADHD och han får Strattera för detta. Ni säger att medicinerna är narkotikaklassade preparat men som jag har förstått så är Strattera inte det. Detta tycker jag att ni skall informera om, detta är en hake för många att tror att all medicin för ADHD innehåller narkotika!
Dr Eric: Hej Anders! Du har förstås helt rätt. Strattera är ett relativt nytt läkemedel som används mot ADHD och till skillnad mot de läkemedel som vi pratade om i programmet är det inte narkotikaklassat. Tack för förtydligandet! 

Maria: Att möta barn med adhd kräver förståelse och det finns inte än. Och en annan sak är personalen i skolan behöver också utbildning i mängder.
Ing-Marie Wieselgren: Jag hoppas att det kommer vara självklart i framtiden att det ingår i förskolärar och lärarutbildningen. Bra kunskap och resurser att möta barnen på ett individuellt sätt kan göra stor skillnad. 

Till Frank: Hur förändrades ditt liv när du fick veta att du hade adhd?
Frank Andersson: Sen jag fick min diagnos o började medicineras o gå i terapi så har jag fått en helt annan struktur i livet o därmed en helt annan livsglädje så bara positivt.

Beatrice: Hej Camilla. Går du hos psykolog nu? Behöver man psykolog om man har adhd? Kostar det? I så fall hur mycket?
Camilla Henemark: Hej, Nej! Man måste inte gå till psykolog om man har adhd. Vad det kostar är svårt för mig att svara på då det säkerligen är olika i olika kommuner. Jag själv står i kö och har inte fått den hjälp jag behöver än, men hoppas att det ska lösa sig.

Anna: Det Camilla sa om att föräldrar till barn med adhd måste få stöd, var kan jag få det? Min tonåring får bra hjälp på Bup men ingen där har erbjudit stöd till mig som är ensamstående förälder. Jag har heller inte frågat utan tänker ensam är stark. Tack för ett bra program!
Ing-Marie Wieselgren: Det är lite olika organiserat i olika kommuner. Fråga på BUP och gå in på 1177.se och på din kommuns hemsida så kan det finnas information. Det finns på många platser bra föräldragrupper och specialanpassat material för föräldrar. 

Liv: Tja Frank. Kul med sketcherna. Du är bra skådis! Blev du skrämd eller lättad när du fick veta att du hade adhd? Visste du vad det var innan du fick diagnosen?
Frank Andersson: Hade ingen större inblick i vad det innebar innan men skrämd blev jag inte. Mest lättad att hitta orsaken till att jag kanske gjort som jag gjort alla gånger. Sen att allt såklart inte beror på adhd, jag kan inte skylla allt på det men ändå skönt att få en annan förståelse.

Army of lovers:
Hur går det för army of lovers nu? Ni var sjukt bra! Har du och Alexander Bard kontakt? Han måste väl också ha någon form av bokstavskombination? Var det svårt att jobba ihop?
Camilla Henemark: Jag kan inte avgöra om Alexander har någon diagnos, men det skulle inte skada om han kanske gjorde en utredning.. skratt! Har inte pratat med någon annan i bandet sen vi klev av scenen i Malmö för ett år sedan.

Hampan: Tja Frank. Älskar att höra dina historier! Känner du att adhd:n gör dig yngre och mer fri? Fattar du vad jag menar, att du kommer undan med vad som helst för du har adhdn att skylla på?
Frank Andersson: Nä jag skyller inte på det. Har ju ändå levt med det utan att veta om det i över 50 år så efter det har jag inte haft så mkt att skylla på och definitivt inte adhd. Men däremot har man ju kanske en större förståelse till att man gjort som man gjort vissa gånger. Men där inte sagt att allt berott på just adhd.

Kastrerade ankan: Jag har frågan är det verkligen amfetamin och kokain i medicinen?
Ing-Marie Wieselgren: De läkemedel som vanligen används i Sverige är amfetaminliknande preparat men oftast inte amfetamin och aldrig kokain. 

Kastrerade ankan: Frank hade du mycket uppmärksammhet i skolan som jag har. Jag har ADHD.
Frank Andersson: Jag fick en del uppmärksamhet. Men inte för att jag var bra då utan för att man var busig och hade extremt svårt att vara still.

Cilla: Hej La Camilla. Hur känns det att ha adhd? Kan du försöka förklara hur det känns för en som inte vet?
Camilla Henemark: Ofta känner man sig missförstådd och kanske orättvist behandlad ibland. Ibland försätter man sig i pinsamma situationer för att man känner sig misstolkad.

Nyfiken: Är det vanligt med samsjuklighet med andra diagnoser som depression eller bipolär sjukdom. Misstänker add och har dessutom dippar 2-3 går per år som varar ca en till 2 veckor men inte lika djupa som depression.
Dr Eric: Det är oerhört vanligt att man har fler än en psykiatrisk diagnos. Speciellt när det kommer till ADHD/ADD. Man brukar uppskatta att 60-70 procenta av alla som har ADHD samtidigt har minst en annan psykiatrisk diagnos. Patienten har oftast rätt så misstänker du själv att du har ADD tycker jag att du ska vara tydlig med detta till din behandlande läkare/psykolog.

Fanny: Hur var det att vara med i Let’s dance? Förstod de andra deltagarna dig eller var du utanför? Kan det försvåra ditt sociala liv?
Frank Andersson: Let’s dance var en stor utmaning o är nog ingenting jag hoppat på om det inte vore för adhd. Det funkade bra i gänget. Jag är väldigt social när jag känner mig trygg. Min danslärare märkte dock direkt om jag tagit medicin eller inte för det var ju ett helt annat fokus med concertan.

Gunnar Grå: Hej Frank, på vilket sätt menar du att fungerar helt när du tar medicin jämfört när du inte tar det?
Frank Andersson: Menar mer med tider o möten osv. Allt sådant fungerar med medicinen men inte alltid utan.

Maria: Är det svårare att vara tjej och ha ADHD tror ni?
Ing-Marie Wieselgren: Det är tyvärr ofta svårare att få rätt hjälp tidigt eftersom det oftast inte uppmärksammas så bra. Det finns många fördomar fortfarande som gör att tjejer ska vara på ett visst sätt vilket gör att man kan ha extra svårt att passa in i det som anses som normen idag. Så för vissa är det nog svårare att vara tjej och ha ADHD men i de flesta fall så är det som med allt annat större skillnad mellan olika individer än mellan tjejer och killar. jag hoppas tjejer ska våga prata mer om hur det är att ha ADHD så att vi lär oss mer. 

Marton: Har du andra hjälpmedel Frank nu som du inte äter medicin. För att få struktur och ordning i vardagen?
Frank Andersson: Jag har min fru! Utan henne skulle det inte funka!

Namn: Helt sjukt vad bra program. Synd att det är sista. Till gästerna: Läser du det som skrivs om dig i tidningarna? Hur mycket av det man läser är sant skulle du säga?
Camilla Henemark: Att vara med i Let’s Dance var en enorm utmaning. Men jag ÄLSKAR utmaningar. Jag kände en hel del av deltagarna sedan tidigare och det tror jag var det som det gjorde att jag vågade ta mig an den utmaningen. Dessutom var Tobias Carlsson en underbar människa med ett stort hjärta och öppet sinne. Vi blev nära vänner och lärde oss mycket från varandra. Även om det var si och så med dansen från min del var det något av det bästa jag gjort. Även om jag medvetet höll avstånd från sociala medier under min tid i programmet.

Norrortsbo: Är Litium en medicin för ADHD?
Ing-Marie Wieselgren: Nej det är en medicin som framförallt används vid bipolär sjukdom (manodepressiv sjukdom) som stämningsstabiliserande läkemedel för att förebygga depressioner eller manier 

Calle: Hej! Det är så att jag tidigare fått en adhd diagnos. Nu har jag flyttat och har en ny läkare som ifrågasätter min diagnos. Hur ska jag gå vidare? Ska jag kräva en ny utredning för att vara säker på att få rätt behandling? Tack för et bra program!
Dr Eric: Hej Calle! Det viktigaste är förstås att du får rätt hjälp! Som vi var inne på i programmet är psykiatriska diagnoser oftast svåra att ställa och diagnoser kan variera mellan olika behandlande läkare. Ibland sätts likhetstecken mellan diagnos och behandling vilket är olyckligt. Det viktigaste är att du får rätt behandling. Berätta för din nuvarande läkare vad som tidigare hjälpt dig så att du kan få motsvarande behandling. 

Sam: Hej Frank! Hur ser du på medicinering? Hur blir ens personlighet förändrad när man har tagit medicinen och inte? Märker man det tydligt?
Frank Andersson: Man får ingen personlighetsförändring direkt. Inte vad jag känner iaf förutom att man får mer fokus. Men vet många, speciellt barn som blivit lite "avtrubbade" osv så antar att d e individuellt o kan nog lätt bli så innan man fått ordning på sin rätta dos. Jag började med 16 mg o är nu uppe i 36 mg. Bättre att börja lågt och sen att inte ta högre dos än vad som faktiskt behövs. Det tror jag e viktigt!

Jossan: Min fråga är till Camilla Henemark. Vad är det bästa och det värsta med adhd tycker du?
Camilla Henemark: Värsta: Att man ständigt känner att man gör sin omgivning besviken. Även om man inte menar det Bästa: Att man sällan är tråkig.. även om det kostar på att ständigt ligga på topp är man oftast en kul typ.

Eva: Frank, du skriver att du äter hjärtmedicin och inte kan ta concerta, varför tar du inte strattera?
Frank Andersson: Ska tillbaka till min hjärtläkare nu i mitten på maj och då får jag reda på vad jag får ta för adhd medicin o inte.

Tvåbarnsmamma: Till C: Har du ärvt adhdn från någon i släkten? Är det någon du är lik?
Camilla Henemark: Jag vet inte, men min mormor var ganska "dynamisk" kvinna.

Helena: En stor kram till Frank Andersson som sa att inte alla barn som är busiga har Adhd! Förr i tiden kom barn i olika trotsåldrar och visade sin egen vilja busade lite och var lite allmänt ilsken av sig. De var i "trotsåldern" sa man. Det var helt naturligt. Men sedan kom alla dessa olika diagnoser som sätts på barn och förstör deras framtid. Och dessa olika specialister - vad är det som gör att de tror sig veta hur barn ska bete sig? Ingen utredning tar reda på hur barnet har det i hemmet. Där uppstår många barns problem? Kärlekslöshet. psykisk misshandel, inte bli bekräftad, Detta ger barn dålig självkänsla osv. Tack Frank för vad du sa!
Frank Andersson: Jag delar din uppfattning! Tycker det är en viktig fråga som man inte ska sopa under mattan. Det kan få oerhörda konsekvenser om det hanteras fel. Tack!

Annicka: Jättebra intressant att höra dej Frank & Camilla berätta.
Frank Andersson: Vad kul att du tyckte om det! Tack!

Catharina64: Hej Ing-Marie, jag har en dotter som är 23 år och har ADD. Jag skulle vilja ha ett råd hur jag på bästa sätt kan hjälpa henne i hennes vardag. Vi har väldigt svårt att få bra hjälp från psykiatrin. Hon har också återkommande depressioner och ett kämpigt liv.
Ing-Marie Wieselgren: Jag har god erfarenhet av bedömning och hjälp med anpassning av en arbetsterapeut. De kan finnas i psykiatrin eller i kommunen. Olika praktiska lösningar som att skapa förenklande rutiner i vardagen, att hitta en meningsfull sysselsättning som ger struktur på dagen, att få rutiner kring sömn, mat och motion kan hjälpa en del. Att få chans att träffa personer med liknande svårigheter kan också hjälpa. Se om det finns någon brukarförening hos er. Ex Attention.se 

HH: Har någon av dina kompisar adhd? Tänker om det är skillnad när man umgås massa med diagnos i grupp?
Frank Andersson: Nej faktiskt inte men i min ålder så tror jag att det är ett mkt högre mörkertal än de 3 % som nämns.

Perry: Jag är 18 år och har add. Jag vill kunna hjälpa andra med diagnosen, men vet inte hur eller vart jag ska börja?
Dr Eric: Hej Perry! Vilket bra initiativ! Jag tycker att du ska kontakta intresseorganisationen Attention. attention-riks.se. Det behövs fler som engagerar sig! 

Jenny: Intressant program ikväll med bra experter och framförallt tack till Camilla och Frank!
Frank Andersson: Tack!

Mia: Hej Camilla och Frank! Jag har adhd och mitt största problem är impulsivitet och aggression. Tycker inte att mina mediciner (concerta och Ritalin) har hjälpt, har många biverkningar dessutom. Vad har ni för erfarenhet av mediciner, och har ni också haft problem med impulsivitet och aggression?
Frank Andersson: Impulsivitet har alltid varit ett stort problem för mig men aggressionen löste jag med brottningen. För mig har concerta funkar väldigt bra o jag har inte känt av några biverkningar alls. Men det där är ju väldigt individuellt. Kontakta din läkare så du får hjälp med rätt medicin!

Nonne: Hej ett förhållande där bägge har adhd, fungerar det?
Frank Andersson: Det tror jag att det skulle göra! Då kan man ju samtidigt hjälpa varandra.

Sara: Camilla. Jag är tjej med adhd och har provat all möjlig slags medicin men har antingen somnat eller fått en brutal ångest. Har du någon medicinering och om inte vad har du fått för hjälp?
Camilla Henemark: Jag har testat mig fram med min medicinering och kommit fram till att jag anpassar den efter mina prestationsbehov. Vissa dagar låter jag dock min hjärna spela fritt det är rätt spännande och kreativt att ha pingisbollar i huvudet.. haha.. Men terapi är också viktigt då man ofta kan drabbas av depression i början av medicinering.

Uffe Karlson: Hallå Frankan, Vill bara framhålla att du, tror det eller ej, genom mitt liv har varit en "role model". Jag är väldigt glad att du har fått lite mer struktur på ditt liv efter "domen" om adhd. Fortsätt ha det gott och jag är också imponerad av din skådespelarprestation som psykolog i slutet av programserien. Ha de. Uffe 52.
Frank Andersson: Tack! Det var roligt att höra! Ha det bäst!

Blondinen: Camilla äter du ritalin? :) Funkar det för dig?
Camilla Henemark: Nej! Conserta använder jag för tillfället.

Emma: Vad ska jag göra jag har adhd och blir retad? Till Frank.
Frank Andersson: Det är tråkigt att de som retar dig inte har samma resurs som du har. Se det som en styrka istället för det motsatta. Vänd på det! Att retas tyder bara på okunskap! Du är unik, glöm inte det! Kram F.

Mariah: kan du gå och lägga dig i tid Camilla eller har du svårt att komma till ro? Vad gör du då om du ska varva ner?
Camilla Henemark: Det är inga problem då jag går i 120 när jag är vaken. Brukar somna som en hundvalp. Har aldrig behövt ta sömntabletter.

Peax: Till Ing-Marie Vi har en snart nioårig kille som håller på att utredas för ADHD på BUP. Vi tycker inte att vi har fått det professionella bemötande som vi önskar. Vi har försökt påtala våra önskemål ett antal gånger men känner inte att vi når fram. Vi är nu väldigt frustrerade och ledsna eftersom varken vår son eller vår familj får den hjälp som vi känner att vi så väl behöver. Vad har vi för rättigheter att vända oss till BUP i någon annan stad?
Ing-Marie Wieselgren: Hej. Tråkigt att höra att ni inte får bra hjälp. Mitt tips är att ni i första hand tar kontakt med den som är chef för BUP hos er och beskriver vad ni önskar få. Förhoppningsvis är det en bra chef som hjälper er. Det kan finnas möjlighet att få hjälp på en annan ort men det beror på om det finns resurser. Ni kan alltid pröva att ta kontakt och fråga. I en del städer finns privatpraktiserande läkare eller mottagningar som har ett större upptagningsområde. Ta kontakt med en lokal förening Attention.se och hör vad de vet om vilka bra vägar det finns till hjälp i ert område. 

Josefin: Frank, vad fick du för biverkningar när du började med medicinen?
Frank Andersson: Jag började lågt och stannade på 36 mg och har aldrig känt av några biverkningar. Men det är ju väldigt individuellt!

Olivia: Hej Eric! Hur stor är sannolikheten att mitt barn får ADHD om pappan har det?
Dr Eric: Det går inte att säga ett procenttal. Karaktärsdrag som kan leda till ADHD är till viss del ärftliga med själva diagnosen är det inte. Det är en flytande gräns mellan vad som "bara" är koncentrationssvårigheter och rastlöshet och vad som är ADHD. De flesta barn till en förälder med ADHD får inte själva diagnosen.

Kastrerade ankan: Frank varför tar du hjärtmedicin?
Frank Andersson: Jag drabbades av allvarlig hjärtsvikt i somras!

Hans: Camilla, har du någon annan sjukdom än adhd? Tack för att du delar med dig om dina erfarenheter.
Camilla Henemark: Japp. En släng av asperger, men det är inte så ovanligt med kombinationer och därför bör man se varje människa individuellt.

Christina: Kan Adhd växa bort eftersom det är fler barn än vuxna som har handikappet?
Dr Eric: Jag tycker att man ska se på ADHD som ett funktionshinder. I och med att skolmiljön ofta ställer större krav på uppmärksamhet än yrkeslivet är det fler barn än vuxna som upplever ett funktionshinder.

Mirrebusan: Hur långa väntetider är de för att kunna göra en adhd utredning för barn i Sverige i dag?
Ing-Marie Wieselgren: I de flesta landsting får man komma för en första bedömning inom 30 dagar. Om en utredning anses behövas kan många landsting erbjuda start på utredning inom ytterligare 30 dagar men tyvärr har vissa landsting fortfarande längre väntetider. 

Ullrika: Psykologen Frank :) Har dina barn adhd? Är du rädd att de får ärva det av dig? Vad kommer du att ge dem för tips inför livet i så fall? Min son är 6 år och jag tror att han har adhd. Jag vet inte hur jag ska prata med honom. Tacksam för svar.
Frank Andersson: Inget av mina barn har adhd. Pojkarna är ännu så små men nej jag är inte rädd om det isf visar sig att de har adhd för kan jag leva me det så kan alla. Svårare än så är det inte. Det är bara att försöka se det positiva i diagnosen och jag kommer lära de att vara stolta istället för att skämmas. Andra människor, som är okunniga och inte förstår, de ska skämmas.

Camilla-fan: När får man se dig i TV igen Camilla. Du förgyller i rutan. Tack för att du är du. Vad gör du nu för tiden?
Camilla Henemark: Tack så mycket! Just nu är jag arbetslös, men jag hoppas att det snart dyker upp något roligt projekt och att då min öppenhet om mina diagnoser inte ska ligga mig i fatet. Jag känner mig väldigt kreativ och ännu är jag inte död ;)

Leif: Hej Ing-Marie var finns specialisterna. Har adhd bor i Jönköping.
Ing-Marie Wieselgren: Gå in på 1177.se och sök på ADHD så finns mer information och kontaktuppgifter i de flesta landsting.

Lily: Camilla. Har adhd:n varit en tillgång för dig? På vilket sätt är det positivt i ditt liv? Jag känner mig som att jag är utvald och speciell och är glad.
Camilla Henemark: Positiva är att jag vågar! Det negativa är att jag kan krascha hårt och är nog känsligare än jag kan verka utåt.

Malle: Frank, hur gick din utredning till? Vad fick du göra där?
Frank Andersson: Först fick jag svara på en massa frågor som kom hem per brev. Sen fick jag åka till mottagningen och träffa både en psykolog och läkare. Efter det väntade ett datatest som handlade om koncentration.

Rogga: Hej Ing-Marie. Hur jobbar ni på SKL med att unga med psykiatriska besvär bättre ska upptäckas i tid och behandlas?
Ing-Marie Wieselgren:
Vi jobbar intensivt med att få skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård att jobba bättre ihop, Du kan läsa mer på www.skl.se/psynk

Gunnar Grå: Hej Frank, vad är den största fördelen med adhd?
Frank Andersson: Kreativiteten är det största plusset i mitt tycke!

A: Vad är det jobbigaste med diagnosen?
Frank Andersson: Det absolut jobbigaste är detta med tider osv och att jag inte alltid har tagit ansvar för mitt handlade och att man inte alltid ser konsekvenser av saker och ting. Med medicin funkar dock allt bättre och nu när man vet varför har man (och även andra) en helt annan förståelse.

Annelie: Min son har fått diagnos i vuxen ålder och äter concerta, är det möjligt att få samma effekt med Strattera?
Ing-Marie Wieselgren: Läkemedlen fungerar olika bra för olika människor. Bäst att prata med sin egen läkare och diskutera varför man valt det preparat som man har. Ofta kan man behöva pröva olika lösningar för att hitta den bästa. 

Kattis: Hej Camilla , jag är mamma till ett vuxet barn med adhd och jag undrar vad din mor fick/ har för stöd idag?
Camilla Henemark: Idag har hon fått lära sig mycket, men det har varit tufft. Kanske skulle hon ha skaffat fler barn om hon fått bättre stöd när jag var liten. Det känns som en upprättelse även för henne då hon ofta fått ta mig i försvar då det blivit knas. Men hon är en norrländs klippa som det inte går att sätta sig på. TACK MAMMA!

Sofia: Hej! Hur känner ni med alla fördomar som finns i samhället idag. Allt från att lärare, grannar, vänner läkare de flesta har bestämda åsikter om hur någon med adhd fungerar kan osv. Jag avvaktar att göra utredning på mina barn tills det verkligen behövs pga det här. Själv fick jag sparken för att jag var dum nog att berätta för arbetsgivaren I mitt fall en annan anledning pga fördomar i stil med "du kan ju inte klara de nya hårdare kraven som kommer", "kan inte göra ". Men det finns ju många som får sparken pga regler inom t ex kollektivtrafiken. Era tankar helt enkelt! Vågar man skaffa diagnos nu? Kanske kommer de inte att få övningsköra ens vart är vi på väg?
Dr Eric: Hej Sofia! Du tar upp ett stort, viktigt och växande samhällsproblem. Diagnosen ADHD är väldigt stigmatiserad och jag håller med dig i det du skriver. Det viktigaste vi i samhället kan göra är att kämpa mot fördomarna. Sedan tycker jag att man inte ska stirra sig blind på själva diagnosen utan på den hjälp man kan få. Lycka till! 

Emma: Hej Frank! De du skriver värmer! Men jag får ständigt höra att jag överreagerar det är jag tröt på jag blir väldigt sårad! Har de redan jobbigt för en nära till mig har precis gasat ihjäl sig! Och sen så retar folk mig för adhd! Tacksam för svar!
Frank Andersson: Tråkigt me din vän! Att du överreagerar behöver ju inte hänga ihop med adhd. Jag är också impulsiv och kan lätt överreagera, men ett tips, räkna till 10 innan! ;) Men tyvärr så kommer det alltid finnas människor som tycker och tänker. Försök att ignorera. I min värld så är det dom som har problem och inte vi! Ta hand om dig!

Karin: Frank Har du häftigt humör och är explosiv, om det är så undrar jag om medicinen hjälper
Frank Andersson: Nej inte privat men i sporten har det varit så! Tvärtom så gillar jag inte alls konflikter och undviker alla typer av fajter. Såklart man kan bli arg någon gång ibland men inte så att det är ett problem.

Helen: Skrev nyss och snälla någon av psykologen eller doktorn. Var kan jag försöka få en tidigare utredning än om 36 mån. Bara för att jag flyttade från Sthlm till Värmland. Jag var lovad en utredningstid i augusti förra åtet. Orkar inte kämpa längre snart.
Ing-Marie Wieselgren:
Jag vet att det tyvärr är vissa landsting som har långa väntetider. Skriv ett brev till psykiatrichefen och fråga hur du ska göra. I Stockholm och en del andra städer finns privata mottagningar som gör utredningar. Men självklart är det bättre om du kan få hjälp i din hemtrakt. 

Cathrine: Hej Camilla o Frank. Hur kan ni säga att ni inte önskat att ni varit utan er ADHD? Vem vill ha problem, impulsivitet o mediciner?
Frank Andersson: Som sagt, de positiva egenskaperna är fler än de negativa. Kort o gott! Och man kan leva med adhd utan att medicinera! Är långt ifrån alla som behöver det!

Helmer: Ing Marie, Kan man vara chef/ledare och ha ADHD?
Ing-Marie Wieselgren: ADHD kan vara både på gott och ont. Många personer kan bli mycket framgångsrika med sin ADHD och det är inget hinder för att vara en bra chef. 

RancidRancid: Frank/Camilla: Upplever ni mycket fördomar ADHD? Hur bemöter ni dem i så fall?
Frank Andersson: Fördomar handlar om okunskap! Möter mkt fördomar men allt eftersom information går ut o folk blir upplysta så minskar de. Jag själv föreläser i ämnet o hör ofta ”Åh va skönt att du berättade”. Jag trodde det var så eller att alla med adhd gjorde så. Skönt att kunna berätta hur det egentligen är!

Snälla hjälp: Hej Ing-Marie. Jag är en tjej på 26 år som fick min diagnos ADD redan när jag var 12 år för några månader sen gick jag till en psykolog som direkt ville att jag skulle börja med adhd medicin. dock är det inte det jag vill göra, utan jag vill bearbeta saker jag varit med om först.. känns som att ingen psykolog kommer ta mig på allvar om jag inte gör ett självmordsförsök snälla ni vad ska jag göra för att få den hjälp som jag känner att jag faktiskt behöver.
Ing-Marie Wieselgren: Hej Försök att få ett samtal med din behandlare och diskutera olika strategier. Ibland kan det vara lättare att bearbeta sina tidigare upplevelser med medicin ibland bättre utan. Jag tror att dina behandlare kan förklara hur de tänker att du kan få bäst hjälp. Om du känner dig osäker på deras bedömning be att få diskutera med någon annan. 

Orolig mamma: Jag fick borderline som diagnos men jag tycker inte att det stämmer överens med mig nu när jag läst in mig på den diagnosen. Har ADHD och borderline så många likheter så att läkare kan ställa fel diagnos?
Ing-Marie Wieselgren: Ibland är det svårt att ställa rätt diagnos direkt, ibland förändras bilden när livet blir annorlunda och då kan man behöva ompröva diagnosen. Det kan också vara så att man har flera svårigheter på samma gång och då kanske det ena skymmer det andra. Om du känner dig osäker så försök att få en ny bedömning eller få möjlighet att diskutera olika alternativ. 

Jenny: Intressant program ikväll med bra experter och framförallt tack till Camilla och Frank!
Camilla Henemark: Tack så mycket! Det värmer hjärtat! Nu är jag ambassadör för suicidezero.se, genom dem kan komma i kontakt med mig. De finns även på Facebook, vilket jag själv inte gör. Tack för ikväll och alla fina frågor. Och kom ihåg att alla sorters människor behövs.

1:02
Spela
Doktor Frank söker hjälp hos Thorsten Flinck

Doktor Frank söker hjälp hos Thorsten Flinck

Även terapeuter kan behöva hjälp ibland. Så också doktor Frank Andersson.

Även terapeuter kan behöva hjälp ibland. Så också doktor Frank Andersson.

3:10
Spela
David gör ett ADHD-test

David gör ett ADHD-test

Om man misstänker sig ha någon form av bokstavskombination är det vanligt att göra en utredning. David Hellenius tar hjälp av Victoria Bengtsson, leg. KBT-psykolog, för att reda ut om han har ADHD.

Om man misstänker sig ha någon form av bokstavskombination är det vanligt att göra en utredning. David Hellenius tar hjälp av Victoria Bengtsson, leg. KBT-psykolog, för att reda ut om han har ADHD.

11:26
Spela
Frank Andersson: "Jag stal en häst och red hem"

Frank Andersson: "Jag stal en häst och red hem"

Frank Andersson, trefaldig världsmästare i brottning, utsatte sig under ungdomsåren ofta för direkt livsfara och det var först efteråt han reflekterade över vad han gjort. För några år sedan fick han förklaring till sitt beteende när han diagnosticerades med ADHD.

Frank Andersson, trefaldig världsmästare i brottning, utsatte sig under ungdomsåren ofta för direkt livsfara och det var först efteråt han reflekterade över vad han gjort. För några år sedan fick han förklaring till sitt beteende när han diagnosticerades med ADHD.

1:41
Spela
Sant eller falskt: "Fler killar lider av ADHD"

Sant eller falskt: "Fler killar lider av ADHD"

Läkaren Eric Rydman och psykiatern Ing-Marie Wieselgren om sanningshalten i några vanliga påståenden om ADHD.

Läkaren Eric Rydman och psykiatern Ing-Marie Wieselgren om sanningshalten i några vanliga påståenden om ADHD.

4:34
Spela
Psykiatern: "Många med ADHD är väldigt kreativa"

Psykiatern: "Många med ADHD är väldigt kreativa"

Veckans Helt sjukt handlar om ADHD, och en som kan allt om diagnoser som ADHD, ADD, asberger, tourettes och autism är läkaren och psykiatern Ing-Marie Wieselgren. Här reder hon ut vad som egentligen är vad.

Veckans Helt sjukt handlar om ADHD, och en som kan allt om diagnoser som ADHD, ADD, asberger, tourettes och autism är läkaren och psykiatern Ing-Marie Wieselgren. Här reder hon ut vad som egentligen är vad.

11:52
Spela
ADHD:n höll på att kosta Camilla Henemark livet

ADHD:n höll på att kosta Camilla Henemark livet

Camilla Henemark upptäckte redan som barn att hon hade svårt att passa in och hon har alltid haft problem med att få tillvaron att fungera. Det gick så långt att hon bestämde sig för att ta sitt liv. Nu vill hon hjälpa andra som lever med ADHD.

Camilla Henemark upptäckte redan som barn att hon hade svårt att passa in och hon har alltid haft problem med att få tillvaron att fungera. Det gick så långt att hon bestämde sig för att ta sitt liv. Nu vill hon hjälpa andra som lever med ADHD.

Ing-Marie Wieselgren, läkare och specialist inom psykiatri, svarar på frågor om ADHD.

I det säsongsavslutningen av Helt sjukt är talar man om ADHD. En av de medverkande i programmet är experten Ing-Marie Wieselgren som är läkare och specialist...

I det säsongsavslutningen av Helt sjukt är talar man om ADHD. En av de medverkande i programmet är experten Ing-Marie Wieselgren som är läkare och specialist inom psykiatri. Här berättar hon mer om diagnosen i en intervju.

Vad är egentligen ADHD?

I korthet är det ett sätt att fungera som gör att man har svårigheter med att hantera många intryck, kontrollera sina impulser och att sitta till. Detta kan självklart vara på både gott och ont. Först i en miljö som kräver stillasittande och fokus blir det ett problem och bara om svårigheterna är så stora att de ger en funktionsnedsättning, uppfyller man kraven för diagnos.

Varför är det så många idag som får diagnosen ADHD?

Vårt samhälle ställer krav på hög funktionsnivå inom just de områden man har svårt med om man har ADHD, det vill säga att uppfatta, hantera och sortera information och vara fokuserad. Jag tror att ADHD har funnits i alla tider, tänk till exempel på Emil i Lönneberga och hans pappa, de hade förmodligen haft det jobbigare på ett kontor än på en bondgård.

Hur yttrar sig ADHD?

Koncentrationssvårigheter, svårt att sortera och hantera mycket intryck, lättstörd, svårigheter att hantera sina impulser, rastlöshet.

Vad gör man om man misstänker att man själv eller någon anhörig har ADHD?

Först kan man läsa mer på 1177.se eller intresseorganisationen Attention.se och ungdomsmottagningen på nätet UMO.se. Små barn tar man till barnhälsovården. Om man går i skolan kan man ta kontakt med elevhälsan och/eller rektor på skolan. För vuxna gäller primärvård eller psykiatri som första kontakt.

Hur ser behandlingen ut?

Anpassning av miljön både hemma i skolan och på arbetet, hjälp med strategier och sätt att kompensera för sina svårigheter skall alltid vara det första steget. Efter utredning kan man pröva olika typer av läkemedel, helst i kombination med terapi och fortsatt stöd.

Vad kan man själv göra för att dämpa problemen?

På olika sätt man avgränsa och begränsa de intryck man utsätter sig för och också skapa tydliga strukturer. Exempelvis gå undan för att vila vila, inte göra många saker på samma gång, sätta ramar och gränser för sig själv. Försöka göra det lätt att hitta det man behöver och ha tydliga tidsramar. Man kan också ta hjälp av omgivningen för att avlasta onödig stress och hjälpa till att hålla de gränser man satt upp. Dessutom är det klokt att satsa på de saker man är bra på och sova och äta ordentligt och på regelbundna tider. Det finns också visst vetenskapligt stöd för att särskild kost kan ha effekt, exempelvis omega 3.

Vilken tycker du är den största missuppfattningen kring ADHD?

En vanlig missuppfattning är att ADHD bara finns hos en viss sorts människor, men alla kan ha ADHD och personer med ADHD är lika olika som befolkningen i övrigt.

Information och länkar om ADHD, kvällens ämne i Helt sjukt den 23 april.

I säsongsfinalen av Helt sjukt pratar man om diagnosen ADHD. Här kan du läsa mer kring symtomen och hur man kan göra för att söka hjälp.

I säsongsfinalen av Helt sjukt pratar man om diagnosen ADHD. Här kan du läsa mer kring symtomen och hur man kan göra för att söka hjälp.

http://www.attention-riks.se/

http://www.adhdinfo.se/

http://www.sjalvhjalppavagen.se/

Symtom på ADHD:

  • Uppmärksamhetsproblem
    Kan visa sig genom till exempel koncentrationssvårigheter, slarvighet, glömskhet och lättstördhet. Många blir lätt uttråkade och har svårt att slutföra saker som de inte är väldigt intresserade av.
  • Impulsivitet
    Man gör saker direkt, utan att tänka efter före. Man kan även ha svårt att styra över hur man reagerar i olika situationer
  • Överaktivitet
    Handlar egentligen om svårigheter med att reglera aktivitetsnivån efter det man gör, så att den antingen är för låg eller för hög. Svårigheter att varva ner och sitta still kan varvas med extrem passivitet och utmattning. Överaktiviteten hos barn är ofta fysisk, hos vuxna visar den sig bland annat genom påtaglig rastlöshet och sömnproblem.

Att söka hjälp

Barn
Om man som förälder tror att ens barn har ADHD och behöver hjälp, ska man i första hand kontakta barnavårdscentralen, skolans elevhälsoteam genom skolsköterskan, en barnläkarmottagning eller en barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning, BUP. Då kan man få en första bedömning, och sedan inleds eventuellt en utredning av barnet.

Vuxna
Om man tror att man själv har ADHD och det medför ett handikapp i vardagen ska man boka tid på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning eller din närmaste vårdcentral.

Visa fler