Denna tvål är särskilt bra vid torr och känslig hud. Tänk bara på att en del är känsliga mot biprodukter, och då passar inte den här tvålen. Kaffetvålen är en perfekt kökstvål som tar bort starka lukter som t.ex. fisk eller vitlök från händerna. 

Fettfas
250 g kokosfett
400 g olivolja
300 g rapsolja
50 g bivax

Vattenfas
350 g örtavkok på lavendel och ringblomma (7 dl vatten, en näve lavendel och en näve ringblommor)
136 g kaustiksoda

Lavendel-tvål:
60 g honung
20 g eterisk lavendel-olja

Kaffetvål:
18 g honung
2 msk kaffepulver

Kaustiksoda, alltså natriumhydroxid kan köpas på apoteket eller i välsorterade färghandlare.

1. Gör i ordning örtavkoket: Koka upp 7 dl vatten och häll över 1 näve lavendel och 1 näve ringblommor. Låt svalna, sila bort örterna.
2. Väg upp oljor och fetter och smält i en kastrull på svag värme. Smält sedan ner bivaxet. Ställ att svalna.
3. Mät upp örtavkoket i en värmetålig och stadig bunke.
4. Väg upp kaustiksodan och vispa ner den i örtavkoket.
5. Sätt sodalösningen under en köksfläkt, utomhus eller gå åt sidan en stund medan sodan reagerar med vattnet. Ångorna är farliga att andas in.
6. Vispa medan sodan löser upp sig i vattnet. Låt blandningen svalna.
7. När både fettfasen och vattenfasen är 40° rörs vattenfasen ner i fettfasen.
8. Rör tills det börjar bildas spår i tvålmassan. Det kan ta ganska lång tid när man rör för hand, så för att förkorta proceduren kan man använda en stavmixer. Mixa i 20 sekunder, rör en stund för hand, mixa igen, rör för hand osv.
9. När tvålmassan börjar bli tjock tillsätt honung och örter eller kaffe.
10. Häll upp tvålmassan i en form och täck över så att den håller sig varm. Låt tvålen stelna i formen 1-2 dagar. Tippa sedan ut den och skär med en vass kniv upp i lagom stora bitar. Låt tvålen mogna i fyra veckor innan du använder den.

Lycka till!