För tio år sedan var hamburgare en snabb bit mat du åt på McDonalds eller på sin höjd gatuköket. I dag kan du få finburgare på allt ifrån Mathias Dahlgren lyxkrog till relativt nyöppnade Flippin' burgers, som tagit inspiration från USA och öppnat Stockholms första, riktiga hamburgerbar. Vad är det med hamburgare som gör att vi helt enkelt inte kan sluta älska den och nu vill ta den med in i finrummet? Sällskapet Hamburgarens vänner Love Krok Attling, Devi Brunson och Mimmi Brundin, utvecklar kärleken till biffen och brödet.

 - Hamburgaren är en maträtt som är lite missförstådd, säger Love Krok Attling och förklarar:

 - Den svenska hamburgerkulturen har dominerats av gatuköken, men man kan göra så mycket mer med burgaren.

 - Hamburgaren har genomgått en kulinarisk klassresa, fyller Devi Brunson i.

 - Nu finns den i hela matspektrat, även på finkrogarna.

I klippet ovanför får du tips på flera goda burgare, bland annat en matig morgonburgare.

FLER KLIPP:

Tommy bjuder på hamburgare med mögelost i Sverigeresan
Jon Widegren från Flippin' burgers gör hamburgare
Hamburgarnas vänner kommer med fler tips