Du behöver:

  • En skål
  • En del vatten
  • Två delar majsstärkelse (t.ex. Maizena)
  • En sked

Gör så här:

Häll majsstärkelsen i skålen och häll sedan i vattnet, lite i taget, medan du rör om. När det tar emot och nästan fastnar är det färdigt. Prova att doppa fingret i skålen – du blir jättekladdig! Prova nu att plaska ned hela handen med ett rejält knytnävsslag. Blev hela rummet kladdigt nu?

Vad händer?

Majsstärkelsen beter sig olika beroende på om man rör blandningen långsamt eller eller snabbt. Rör du snabbt hinner stärkelsen inte flyta med i rörelsen och stärkelsekornen lägger sig på tvären och känns som en hård yta.

Experimentera vidare!

  • Prova att rulla en boll av smeten och se hur den flyter ihop till en pöl så fort du slutar rulla!
  • Prova att ställa olika tunga saker på smeten i skålen. Sjunker de till botten eller lägger de sig ovanpå?
  • Gör ett trolleritrick av dina nya kunskaper! Kan du lura dina kompisar att du kan förvandla den kladdiga vätskan till en hård massa?