Minipajer

Aptitretande små pajer som är enkla att laga eftersom du inte behöver förbereda något pajskal. Servera som kanapéer eller som smårätt med en liten sallad vid sidan av.
4 portioner
20 minuter
4 stora krustader eller 20 små
Äggstanning
1 ägg
0,75 dl grädde eller gräddmjölk
½ krm salt
Fyllning
1 dl riven stark ost, t ex Västerbottensost
Alternativ fyllning
½ tsk tomatpuré
½ msk dill
12 kräftstjärtar, avtorkade
Cayennepeppar efter smak

Garnering
2 msk crème fraiche
1 msk röd stenbitsrom eller löjrom
1 msk finhackad röd lök
dillvippor
1. Sätt ugnen på 225. Ställ ut krustaderna på en plåt med bakplåtspapper.
2. Vispa ihop ägg, grädde och salt samt eventuellt tomatpuré, dill och cayennepeppar om du gör kräftvarianten.
3. Fördela osten i krustaderna samt eventuellt kräftstjärtarna. Häll över äggstanningen.
4. Grädda krustaderna tills de är gyllenbruna och fyllningen ”stannat”. De små krustaderna tar ca 7 minuter, de stora ca 12 minuter i mitten av ugnen. Låt krustaderna svalna och garnera dem eventuellt före servering.

Sparristoast med ägg och sardellsmör


Enkel och elegant rätt. Äggen serveras hela så att varje gäst får dela sitt själv så att gulan rinner ut över hela härligheten. Sältan från sardellsmöret, sparrisens subtila smak och den krämiga äggulan är en underbar kombination. Det enda moment som kan vara bökigt är att skala de löskokta äggen, men är du bara lite lätt på handen så går det galant. Koka några extra ägg så är du på den säkra sidan!
4 portioner
20 minuter
50 g smör
4 sardeller
2 msk finhackad persilja
½ tsk vitvinsvinäger
4 skivor formfranska
3 msk smör till stekning
Vitpeppar efter smak
8 sparrisar
4 ägg

1. Finhacka sardellerna och blanda med smör, persilja och vinäger eller kör ingredienserna i mixer till en slät massa. Rulla in smöret i smörpapper till en rulle och lägg in i frysen.
2. Skär bort kanterna på formfranskan eller stansa ut rundlar med stansring. Hetta upp en stekpanna med smöret. Stek brödet gyllenbrunt på bägge sidor.
3. Skär av några centimeter av änden på sparrisen om den är grov. Koka sparrisen i saltat vatten i ca 4 minuter.
4. Löskoka äggen i ca 3 minuter. Om äggen är kylskåpskalla, lägg till 30 sekunder.
5. Ta upp äggen och spola dem hastigt i kallt vatten. Skala försiktigt äggen genom att först krossa skalet runtom och sedan plocka bort bitarna utan att ägget går sönder.
6. Lägg upp de stekta brödskivorna på fat, lägg på två varma sparrisar på varje toast, en skiva av smöret ovanpå och sedan det hela, löskokta ägget. Servera genast med flingsalt till ägget.

Tallrikslax


200 g färsk laxfilé
50 g parmesanost, hyvlad
1 msk hackad gräslök
Zest av ½ citron
4 citronklyftor
75 g smör
1. Sätt ugnen på 125 grader. Ställ in 4 tallrikar som tål värme i ugnen i 15 minuter så att de blir genomvarma.
2. Skiva laxfilén riktigt tunt.
3. Ta ut tallrikarna ur ugnen och lägg ut laxskivorna tunt över hela tallrikarna medan de är heta. Bryn smöret nötbrunt och slå det genast över laxskivorna.
4. Strö över hyvlad parmesan, gräslök och zest och servera genast med citronklyftor samt eventuellt kokt färskpotatis eller knäckebröd.

Ugnsstekt lax med gräslökssås, potatismos och krispig sallad


4 portioner
30 minuter
600 g färsk laxfilé
2 tsk citron- eller limesaft
Salt efter smak

Gräslökssås
2 dl crème fraiche
½ tärning fisk-, höns eller grönsaksbuljong
2 msk sherry, madeira eller vitt portvin
2 msk finhackad gräslök
Salt, vitpeppar och paprika eller cayennepeppar efter smak
Potatismos
10 medelstora potatisar
50 g smör
3 dl mjölk
2 msk hackad finhackad dill
Salt och vitpeppar efter smak
Zest av 1 citron

Sallad


10 rädisor
100 g färska sockerärtor eller sugar snaps
150 g färsk blomkål
1 msk matolja
½ msk vinäger
1 tsk fransk senap
Salt och vitpeppar efter smak

1. Sätt ugnen på 150 grader. Skär laxen i portionsbitar och lägg den i en ugnssäker form. Salta och krydda med citron- eller limesaft. Ställ in laxen i ugnen i ca 15 minuter eller tills innertemperaturen är 55 grader.
2. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk under lock, häll av den och mosa den med stamp eller elvisp. Blanda i smör och mjölk och vispa moset luftigt. Blanda i dill och smaka av med salt och vitpeppar. Strö över citronzest vid servering.
3. Blanda crème fraiche, smulad buljongtärning och sherry i en kastrull och koka upp. Smaka av med salt och vitpeppar samt eventuellt paprika eller cayennepeppar. Ta kastrullen av värmen och blanda i gräslöken.
4. Skär blomkålen i tunna bitar, skiva rädisorna och strimla ärtorna fint och lägg i en skål. Rör ihop ingredienserna till dressingen och slå den över.
5. Servera laxen med potatismos, sås och sallad.

Långkokt lammlägg med potatismos och gröna bönor


4 portioner
Ca 10 timmar varav 45 minuter arbetstid.
4 lammläggar à 300-400 g
Matolja till stekning
Salt
1 flaska rödvin, gärna pinot noir
3 dl buljong på 1 tärning kalv-, ox- eller hönsbuljong
4 vitlöksklyftor, krossade
1 palsternacka i bitar
1 liten morot i bitar
1 gul lök i bitar
4 lagerblad
3 kvistar färsk rosmarin
En handfull färsk timjan
Salt och svartpeppar efter smak

Potatismos


10 medelstora potatisar
50 g smör
3 dl mjölk
2 msk hackad finhackad persilja
Salt och vitpeppar efter smak
Zest av 1 citron
Gremolata (kan uteslutas)
1 dl persilja, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
Zest av ½ citron

Tillbehör
200 g gröna bönor (haricots verts)
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk smör till stekning
Salt efter smak

1. Sätt ugnen på 100 grader. Salta läggarna. Hetta upp en stekpanna med matolja och bryn läggarna runtom. Lägg dem i en ugnsfast gryta.
2. Vispa ur panna med vinet och häll det över läggarna tillsammans med buljongen.
3. Lägg i vitlöksklyftor, lök, morot, palsternacka och kryddorna.
4. Ställ in grytan i ugnen och låt den stå över natten.
5. Ta ut grytan och kontrollera att läggarna är ordentligt mjuka. Ta ur läggarna ur grytan och sila spadet eller ta upp grönsakerna och örterna med en hålslev.
6. Reducera spadet tills det återstår ca 4 dl. Smaka av sältan och krydda med svartpeppar.
6. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk under lock, häll av den och mosa den med stamp eller elvisp. Blanda i smör och mjölk och vispa moset luftigt. Blanda i persilja och smaka av med salt och vitpeppar. Strö över citronzest vid servering.
7. Blanda ingredienserna till gremolatan
8. Fräs de gröna bönorna i smöret tillsammans med vitlöken tills bönorna är precis mjuka. Smaka av med salt.
9. Servera en lammlägg per person med potatismos, spad, bönor och eventuellt gremolata på köttet.