Recept:

Granita tonic (alkoholfri) - granita/granité på citrusfrukter som serveras i ett cocktail glas och toppas med kallt tonic water. 

(går även att göra med alkohol med champagne istället för tonic. Perfekt att antingen köra som aptitretare eller som en avslutning efter middagen.)

Recept Citrusgranité: 

1 dl vatten

1,3 dl strösocker

3 dl blodapelsin- eller blodgrapejuice

0,5 dl citronjuice

Eventuellt 

0,3 dl pomeransjuice

  • Koka upp 1 dl vatten på spisen. 
  • Ta av från värmen och rör i 1,3 dl strösocker. Låt svalna.
  • Pressa och sila av fruktköttet och mät upp juicen från citrusfrukterna.
  • Häll samman citrusjuicerna med sockerlagen.
  • Rör om och häll ner alltsammans i en grund form och ställ i frysen.
  • Rör om med en gaffel medans det fryser. Ca : vart 30 minut i 3-4 timmar.
  • Förvaras i frysen fram till servering i en burk med lock. 
  • Recept Granité Tonic

    1-2 matskedar granité

    6 cl tonic water

    Ta fram ett cocktailglas och skrapa upp granitén i glaset. 

    Häll upp tonic water så att det täcker ca: hälften av granitén. 

    Servera med en sked i glaset.

    Classic Champagne cocktail 

    En av de mest klassiska champagne drinkarna med en bittrad sockerbit som toppas med cognac och champagne. 

    Recept:

    2 cl cognac

    1 sockerbit färgad av Angostura bitters

    10 cl torr champagne eller annat mousserande vin

    Lägg en sockerbit på en pappersservett och stänk Angostura bitters på sockerbiten.

    Lägg sedan ner sockerbiten i glaset. 

    Mät upp cognac och häll i glaset över sockerbiten.

    Topp upp med champagne. 

    Gimlet 

    Gin och lime skakas kallt med lite sötma för perfekt balans. 

    Rent och enkelt i smakerna.

    Recept:

    5 cl gin

    3 cl limejuice

    2 cl sockerlag

    Mät upp ingredienserna i en shaker. 

    Tillsätt is och skaka drinken kall.

    Sila upp drinken i ett cocktailglas och servera.

    Kir Royal

    Superenkel och superkänslig på samma gång. För mycket likör gör direkt drinken sötsliskig. Jag brukar föredra att hålla mig på den lite torrare sidan med lite minde likör. Gillar man sötare drinkar är det sålunda lätt att bara tillsätta lite med likör. 

    Recept:

    12 cl torr champagne eller annat mousserande vin

    Lite mindre än 1 cl svartvinbärslikör

    Mät upp likören i glaset. 

    Häll sedan i 12 cl champagne så att likören och champagnen blandar sig väl.

    Servera och njut!

    • Snacks -

    Rostade mandlar med örter

  • Sätt på ugnen på ca 160 grader.
  • Sprid ut naturella sötmandlar på en ugnsplåt. (Gärna en plåt med lite högre kanter.)
  • Ringla över olivolja och sprid ut havssalt över mandlarna. Använd fingrarna för att röra om.
  • Sätt in plåten i ugnen och rör om ungefär var femte minut så att mandlarna rostas jämnt. (Allt som allt tar det ca: 20-30 minuter.)
  • Efter 15 minuter är det dags att lägga på 3-4 citronzestar och ev. en kvist rosmarin eller annan ört. 
  • Låt mandlarna svalna på en kökshanddduk eller på hushållspapper. 
  • Förvaras torrt. 
  • Varma oliver med citrus 

  • Välj ut dina favorit-oliver och en god olivolja. 
  • Värm försiktigt oljan i en panna tills den är lite mer än ljummen.
  • Lägg oliverna i en skål.
  • Slå försiktigt oljan över oliverna och pressa över några skalremsor från citron och apelsin över oliverna och lägg sedan ner skalen i skålen.
  • Rör om och låt det stå och dra en stund. 
  • Krispiga kikärter

  • Häll av spadet och skölj kikärtorna väl. 
  • Ta fram en panna och ställ den på spisen. 
  • Lägg i kikärtorna och sätt plattan på mediumvärme och rosta kikärtorna tillsammans med olivolja och salt tills de börja få fin färg och blir krispiga.
  • Tillsätt hackade örter efter smak mot slutet. 
  • Låt kikärtorna svalna på en kökshandduk eller på hushållspapper.