- Adaptation eller adaption beskrivs i SAOL som ”förändring uppkommen genom anpassning”. Det betyder i smaksammanhang att hjärnan stegvis minskar sin registrering av en smak som är återkommande. Om man äter en sockerbit innan man smakar på ett sött vin så kommer vinet att kännas mindre sött än om man hade smakat vinet utan socker innan.

- Vidare gäller att rätterna skall matcha varandra i smakintensitet. Det är inte kul om det bara smakar vin och lika tråkigt är det om det bara smakar dessert i munnen. Ingen part får alltså döda den andra och det gäller att matcha mindre smakrika desserter med lite lättare viner och de tyngre med lite mer smakrika.

- Det tredje steget är att hitta liknande dofter och smaker i både vinet och desserten. Till exempel kan de lite knäckiga tonerna från bränt socker kombineras med klassisk Tokaij med lite oxiderade toner, och dessert med tropisk frukt kan kombineras med ädelrötade viner, som ofta har smak av just tropisk frukt.

Skål!
/ Jens Dolk, Vinskribent SvD

Goda söta viner:

7787 Nivole 2008, Italien, 69:-, 375ml (5 Solar)
Nivole är perfekt till syrliga desserter. Det har sötma men också frisk och fräsch syrlighet som dessutom hjälps på traven av bubblorna (pärlande). Glass, sorbet, färska frukter och andra syrliga desserter passar bra till.

8119 Ruffino Serelle 2005, Italien, 129:-,375ml (3 Solar)
Vin Santo dricker man inte varje dag – åtminstone inte jag. Men prova! Vacker orangebrun färg, klassiskt oxiderad doft med torkad fruktighet och nötighet. Perfekt till nötiga, knäckiga desserter.

2741 Nederburg Noble Late Harvest 2008, Sydafrika, 78:-, 375ml (4 Solar)
Gott dessertvin på Sydafrikas egna druva chenin blanc. Söt torkad aprikossötma i kombination med apelsinsyrlighet. Gärna till bärdesserter.

8314 Rietvallei Red Muscadel 2008, Sydafrika, 59:-, 375ml (4 Solar)
Ljust rödorange färg, söt bärig doft med lite kolaton och söt smultronbärig smak. Lite alkoholbett gör att den inte blir sliskigt söt. Gärna till chokladdesserter serverade med bär.

2040 Commandaría St John, Cypern, 117:- (3 Solar)
Till mörka mustiga chokladdesserter! Bortglömt vin från Cypern gjort genom en kombination av torkade druvor och uppspritning. Mörk, söt, simmig och smak av torkad frukt.

4087 Château Menota 2006, Frankrike, 72:-, 375ml (4 Solar)
Fattigmanssauternes som kommer från vingårdar i Grave utanför det riktiga området Sauternes. Fyllig söt doft och smak med honungs- och torkade aprikostoner.

8266 Don PX Pedro Ximenez 2006, Spanien, 159:- (4 Solar)
Pedro Ximénez, eller PX som den också kallas, är en druva men också en ”vinstil”. Simmigt sött vin med fyllig doft och smak av torkad julfrukt och bränt socker. Rejält söta desserter krävs och gärna med mörk choklad.

8117 Moscatel de Setúbal 2002, Portugal, 59:- (3 Solar)
Uppspritat vin från Setúbalhalvön söder om Lissabon. Gyllenorange vacker färg. Söt druvig doft med apelsintoner och nötighet. Gott till nötiga desserter med torkad fruktighet eller choklad.

8412 Castaño Dulce Monastrell 2005, Spanien, 109:-, 500ml (4 Solar)
Rött men också sött -- perfekt till salta ostar. Härligt mörk blåröd färg med sötbärig doft, stor söt torkad fruktig smak och chokladtoner, och så lite strävhet i avslutningen..