Carola

Se avsnittet

Det här är Carola

”Främling, vad döljer du för mig i dina mörka ögon?” Med de raderna slog den då blott 16-åriga Carola Häggkvist igenom i Melodifestivalen 1983. Över en natt blev hon rikskändis och har sedan dess varit en fixstjärna i den svenska musikbranschen.

Carola Häggkvist, född 1966, var en musikalisk begåvning redan som barn. Hon vann talangtävlingen Nya ansikten 1977 och upprepade bedriften flera år efter det, samt gick Adolf Fredriks musikskola i Stockholm. Under en period i början av 1980-talet var hon sångerska i hårdrockbandet Stand by.

Succén i Melodifestivalen 1983 (Carola slutade sedan som trea i den internationella finalen) ledde till det miljonsäljande albumet Främling, som förutom titellåten bland annat bjöd på blivande Carolaklassikern Mickey.

Carola har till dags dato släppt 19 album samt ett antal samlingsplattor. Hon har samarbetat med Maurice Gibb från Bee Gees, släppt skivor med gospel, psalmer och visor, samt levererat en bunt hits. Efter Främling så följde svensktoppsvältare som Tommy tycker om mig, Fångad av en stormvind, När löven faller, Guld i dina ögon och Genom allt.

Trots bredden i skivutgivningen är Carola starkt förknippad med Melodifestivalen och Eurovision song contest. Förutom 1983 så har hon tävlat med Mitt i ett äventyr 1990, Fångad av en stormvind 1991 (som hon även vann Eurovision song contest med) och Evighet 2006.

2012 var Carola en av coacherna i talangprogrammet The voice Sverige i TV4.

Carolas dag - 22 nov
Spela
Så mycket bättre del 6

Alla tolkningar från avsnittet

Prenumerera på hela säsongens låtar

Smb 2014 spotify logo Så mycket bättre på spotify

Carolas egna tolkningar