Sveriges historia

Slut för säsongen
Slut för säsongen

Senaste från Sveriges historia

3:14
Spela
Spanska sjukan krävde 37 000 svenskars liv

37000 svenskar dog i spanska sjukan

Dick Harrison berättar om spanska sjukan och dess framfart i Sverige och världen.

Dick Harrison berättar om spanska sjukan och dess framfart i Sverige och världen.

Spanska sjukan - en muterad form av influensa - började sina härjningar i mars 1918 och svepte fram över hela världen. Till Sverige kom den under hösten 1918 och krävde 37 000 liv. Allra värst drabbades Norrlands inland och aktiva personer i åldern 20-40 år.

Globalt krävde spanska sjukan åtminstone 22 miljoner dödsoffer, och möjligen ännu mer - det finns uppskattningar som går så högt som 100 miljoner. Det skulle i så fall göra spanska sjukan till den värsta pandemi som hittills drabbat mänskligheten.
Dick Harrison berättar mer om "spanskan" i klippet ovan.

3:19
Spela
Martin om TV:s genombrott i Sverige

Så kom TV till Sverige

I TV:s barndom samlades man för att titta på testbilden - så spännande var det nya mediet. Martin Timell berättar mera i en bortklippt sekvens från Sveriges...

I TV:s barndom samlades man för att titta på testbilden - så spännande var det nya mediet. Martin Timell berättar mera i en bortklippt sekvens från Sveriges historia.

1956 var det officiellt premiär för inhemska svenska TV-sändningar, en stor nyhet för ett land som dittills förlitat sig på tidningar och radio. Provsändningar hade dock pågått sedan 1954, men i politiska kretsar fanns ett visst motstånd mot det nya mediet. Fotbolls-VM 1958 blev den första riktigt stora televiserade händelsen i Sverige, och då kulminerade också antalet TV-licenser.

Även sedan riksdagen låtit sig övertygas om fördelarna var TV fortsatt en i högsta grad politisk fråga. Såväl inrättandet av en andra TV-kanal (1969) som övergången till färg-TV var resultatet av långdragna debatter och riksdagsbeslut.

Martin Timell berättar mer om TV:s inmarsch i Sverige i klippet ovan.

1:18
Spela
Fritid - efter 12000 år

Fritid - en modern uppfinning

Sista avsnittet av Sveriges historia handlar om 1900-talet och det moderna Sverige - välfärdens tid. Som bland annat innebar något nytt för befolkningen: fritid.

Sista avsnittet av Sveriges historia handlar om 1900-talet och det moderna Sverige - välfärdens tid. Som bland annat innebar något nytt för befolkningen: fritid.

Tycker du att jobbet och alla måsten slukar all din tid? Önskar du att du hade mer fritid? Då kan du trots allt vara glad att du lever just nu. För som Dick Harrison förklarar i början av det tolfte och sista avsnittet av Sveriges historia: fritid är ett ganska nytt påfund.

- Folk i gemen får fritid för första gången sedan stenåldern någon gång på 1940-50-talet, säger Dick.

Överklassen har givetvis haft det ganska behagligt även tidigare, men för vanligt folk är det välfärdssamhället med sina förbättrade villkor som gör att även en enkel arbetare får råd att ha lite fritid.

Kolla in ett smakprov ur programmet ovan.

2:14
Spela
Martin besöker Bünsowska huset

Martin Timell besöker Bünsowska huset

Bünsowska huset på Strandvägen i Stockholm var ett av de första som kunde skryta med både elljus och hissar.

Bünsowska huset på Strandvägen i Stockholm var ett av de första som kunde skryta med både elljus och hissar.

Bünsowska huset på Strandvägen i Stockholm uppfördes av sågverksmagnaten Fredrik Bünsow, en av landets rikaste män, under 1880-talet.

Den framsynte Bünsow såg till att huset försågs med nymodigheter som elektrisk belysning och hissar.

I klippet ovan kan du följa med Martin Timell när han tittar in i Bünsowska.

2:18
Spela
Så vann Bernadotterna Sveriges tron

"Mörnerska kuppen" satte en fransman på Sveriges tron

Så gick det till när Carl Otto Mörner fick Jean Baptiste Bernadotte vald till svensk kronprins.

Så gick det till när Carl Otto Mörner fick Jean Baptiste Bernadotte vald till svensk kronprins.

År 1810 är Sveriges kung Karl XIII gammal och barnlös. Tronföljden löser man genom en adoption av den danske prinsen Kristian August, men i maj drabbas han av ett slaganfall och avlider.

Det kommande tronföljarvalet på Riksdagen år 1810 får en överraskande vändning.

Löjtnant Carl Otto Mörner som är i Paris som regeringskurir är övertygad om att Sverige behöver en fransk marskalk på tronen.

I ett brev till en officerskamrat, skriver han att "ingenting blir bra förrän en fransk marskalk hitkommer”. Den han tänkte på var marskalk Jean Baptiste Bernadotte. Han hade inom svenska militära kretsar högt renommé inte bara genom sitt ledarskap utan också genom sitt humana sätt att behandla svensk militär som råkat i fransk fångenskap under striderna i Pommern 1807.

Mörner tog det djärva steget att på egen hand inleda underhandlingar i syfte att få marskalk Bernadotte intresserad av tronföljdsfrågan. Som officer måste Mörner ha varit medveten att det var fel att agera utan instruktioner och tvärt emot vad regeringen tänkt sig. Men Mörners personlighet var sån att han för Sveriges bästa, ansåg sig kunna gå utanför ramarna.

Slutet blev att Bernadotte ställde sig till förfogande: han accepterade att byta religion men krävde skriftlig bekräftelse av anbudet. Kejsar Napoleon informerades om fakta och förklarade sig inte vara emot att Bernadotte åtog sig det höga uppdraget; förmodligen kände han sig tillfreds med att på så sätt bli av med en stark konkurrent om makten i Frankrike.

Efter att ha lyckats i sitt uppsåt, reste Mörner hem. Hans aktion i Paris var då redan känd i Stockholm, och konsekvensen blev att Mörner arresterades anklagad för tjänstefel och otillbörlig inblandning i rikets affärer.

Medan Mörner satt i arresten kom en fransk vicekonsul vid namn Fournier till Sverige och inledde en PR-kampanj där han nämnde att Bernadotte var en fyrfaldig miljonär, vilket slutade med att ständerna den 21 augusti 1810 valde "Johan Baptist Julius Bernadotte" till kronprins under stort jubel.

Bernadotte var inte alls så passiv som Mörner framställer honom. Han hade faktiskt själv tänkt i samma banor. I en doktorsavhandling baserad på ryska källor, påvisas att Bernadotte vid Kristian Augusts frånfälle personligen kontaktat ryske ambassadören i Paris och därvid uttalat sig "inte som fransk marskalk utan som en vän av Ryssland. Han skulle bland annat ha sagt att den nye svenske tronföljaren måste vara en man som man kunde lita på från rysk synpunkt, sannolikt syftandes på sig själv.

2:28
Spela
Republikanen som blev kung

Så blev Jean Baptiste Bernadotte kung av Sverige

Sveriges historia har hunnit fram till 1800-talet, och berättar bland annat hur det kom sig att Bernadotterna tog över den svenska tronen.

Sveriges historia har hunnit fram till 1800-talet, och berättar bland annat hur det kom sig att Bernadotterna tog över den svenska tronen.

I början av 1800-talet var den svenska monarkin i akut behov av en tronföljare. Kung Karl XIII var gammal och trött och hade inga arvingar: hans biologiska söner med drottning Charlotta dog båda som spädbarn, och hans adoptivson, den danske prinsen Kristian August, dog av ett slaganfall 1810.

Medan diskussioner pågick om hur situationen skulle lösas gav sig löjtnant Carl Otto Mörner av till Frankrike där han erbjöd den svenska tronen åt den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte, som trots initiala protester så småningom vann riksdagens gillande.

Återstod bara en sak: hur förvandlar man en katolsk republikan med ett franskklingande namn till svensk, protestantisk kronprins? Dick Harrison och Martin Timell ger svaret i klippet ovan.

1:55
Spela
Den svenska slavhandeln

Den svenska slavhandeln

0:41
Spela
Dick visar gustavianskt mode

Dick visar gustavianskt mode

3:03
Spela
Mordet på Gustaf III

Mordet på Gustaf III

Mer om Carl von Linné

Läs mer om svensken som gav sig på att inventera hela naturen.

Läs mer om svensken som gav sig på att inventera hela naturen.

Carl von Linné föddes år 1707. Han växte upp på gården Råshult i Småland. Hans pappa var präst, alla släktingar hade valt prästbanan. Linné skolkade från skolan för att få vara ute i naturen. Lärarna tappade tålamodet och kallade till sig hans pappa Nils. Lärarna ”voro öfvertygade att han med Boken ingenting kunde uträtta."

På krokiga vägar kom han ändå att bli professor i Uppsala. "Ur en liten stuga kan en stor man stiga fram", är ett av många kända Linnécitat. Hans populära föreläsningar liknade gudstjänster i naturen.

Carl von Linné och hans hustru Sara Lisa Moraea fick fem barn som levde till vuxen ålder , en son och fyra döttrar. Familjelivet blev också en studie i hur sexualiteten skulle hanteras. Han skrev om detta i boken ”Om sättet att tillhopa gå”.

Vad gjorde Linné så berömd?


Den grekiske filosofen Aristoteles levde mer än tvåtusen år före Linné. (384 – 322 f.Kr) Han hade ordnat djur och växter efter ett system, som stod sig ända tills Linné kom in på banan. Linnés sexualsystem revolutionerade en hel världs tänkande – det är en av förklaringarna till att Linné är en av världens mest berömda svenskar. Han gav växter och djur namn efter familj och klasser. Den hierarkiska ordningen står sig än idag.

Hur såg han ut?


Linné hade lysande bruna ögon och var ganska liten till växten. Ett ögonvittne beskriver honom:

”Linné var tämligen liten och som han gick något böjd, såg han mindre ut, än han i själva verket var. /.../ Hans ansikte var öppet, nästan alltid glatt… Hans ögon voro de vackraste jag någonsin sett. De voro visserligen ganska små, men de ägde en glans och något genomträngande, som jag aldrig funnit hos någon annan.”

Drottning Lovisa Ulrika lär ha yttrat: "En mycket skarpsinnig man, även om han inte ser ut att vara det".

Lappländska resan, Gotländska resan och Västgötaresan


Karl XII hade kört Sverige i botten. Vetenskapen skulle bli räddningen och Linné kände sig som frälsaren – utvald. Han skulle göra Sverige rikt igen. Linné skickade ut sina elever, som han till och med kallade apostlar, och själv skulle han styra imperiet hemifrån.

Som forskningsresande i sitt eget land – uppbackad av regeringen - tänkte Linné bli berömd och finna enorma rikedomar, trodde han. Första resan, som gick till Lappland blev ett rejält bakslag.

Andra länder hade blivit förmögna på tillgångar i sina kolonier – Sverige hade inga kolonier. Lösningen på det såg Linné i att plocka hem världen till Sverige. Pärlmusslor, tebuskar, vin. Det mesta kunde nog odlas härhemma, trodde Linné. Resultatet var inte alltid lyckat och den ekonomiska nyttan var näst intill försumbar. Mullbärsträden, som skulle hysa sidenmaskar, frös ihjäl. Linné kunde trots allt inte tämja naturen.

Linné i världen

Linnés lärjungar gjorde honom berömd över hela världen. Det finns exempelvis inte ett japanskt skolbarn som inte känner till Carl Peter Thunberg, som 1775 tog sig in i shogunernas stängda land för att kartlägga växtlivet i Japan.

På 1770-talet kände man till 20 000 arter. Idag känner vi till ungefär 1 413 000 arter och det upptäcks ständigt nya.

Två av Linnés döttrar fick barn och det finns idag cirka 200 ättlingar till Linné. Dock ingen med namnet "von Linné" eftersom Linnés son aldrig gifte sig.

Visa fler