1. Planera

Den klassiska kryddträdgården har en strikt karaktär. Kryddväxterna introducerades i Sverige av munkar som använde kryddorna i rent medicinskt syfte. Det var därför viktigt att varje krydda hade sin egen plats och att trädgården var praktisk och lättskött. Platsen för kryddträdgården är väldigt viktig. De flesta kryddor vill ha mycket värme och sol, och också stå skyddade från vind. Väldränerad jord är också bra, så börja gärna med ett lager grus i botten innan du häller på jorden.

2. För ordning och reda

För att lätt kunna sköta och skörda dina kryddor kan du skilja växtrutorna åt med hjälp av gångar, så att du slipper trampa i planteringarna. Använd förslagsvis stenplattor, singel eller brädor. Anlägg också gärna en liten sittplats där du kan njuta av din oas av örter. Vissa örter är ett-åriga eller har svårt att överleva våra kalla vintrar och planteras därför helst i kurkor. Att ställa många olika krukor tillsammans på ett ställe är ett fint sätt att få det att se hemtrvligt ut.

3. Välj och plantera kryddväxter

Du kan använda kryddorna i din trädgård för matlagning, som naturmedicin eller för sinnenas njutning. Välj just dina favoriter utifrån smak och användning.

Besök en trädgårdsbutik med ett rikt utbud av plantor. Där kan du också be om råd om hur du ska sköta dina olika kryddor. Det finns också en flora av bra sajter där du kan lära dig mer om de olika kryddorna. Kolla till exempel www.odla.nu »

Plantera dina kryddplantor i varsin jordruta med plats och utrymme för att växa, det blir både enklare att sköta och skörda. Många kryddväxter, som mynta och lavendel, breder gärna ut sig och då är det skönt att kunna hålla fritt emellan dem. Ett annat knep för att hålla dem på plats är att planera dem i en nergrävd hink utan botten.

Låt kryddorna växa till sig rejält i sin ruta, skörda kontinuerligt och låta en del av växten gå i blomning. Lavendel, oregano, timjan och basilika är bara ett par exempel på örter som blommar med vackra blommor.

Om du inte har någon trädgård planterar du med fördel kryddorna i krukor och ställer på balkongen, terrassen eller vid middagsbordet på uteplatsen.