Början på sidans innehåll

11 september

Tjugo år sedan terrorattackerna som lamslog världen

Tjugo år sedan terrorattackerna som lamslog världen

Terrordåden som förändrade världen: ”Inget man går vidare från”

2 min 34 sek

Bilderna på de brinnande tornen mot den klarblåa himlen i New York och planet som flög in i USA:s försvarshögkvarter Pentagon har för evigt etsat sig fast i folks medvetande. Sammanlagt, inklusive kaparna, dog 2 996 människor vid terrordåden för 20 år sedan. Det här är inget man går vidare från, man lär sig leva med det, säger Tom Canavan, som överlevde.

Direktrapportering

Bush: Terrordåden förändrade våra liv

9 min 11 sek

Den femte tysta stunden hölls i Shanksville, för de 40 människor som omkom när Flight 93 kraschade på ett fält. Det antas att kaparna hade tänkt attackera Vita huset eller den amerikanska kongressbyggnaden i Washington DC, men passagerare på planet slog tillbaka. Expresident George W Bush, som inte ens hade varit president i ett år när USA attackerades, höll ett sällsynt tal.

Direktrapportering

Korrespondenten om kriget mot terrorism: ”Begåtts många misstag”

2 min 33 sek

Det har nu gått 20 år sedan terrordåden i USA, en händelse som skakade en hel nation och värld. Dåden blev gnistan som tände krigslågan och många av de konflikter som vi ser idag är direkta konsekvenser av kriget mot terrorismen, menar TV4Nyheternas Mellanösternkorrespondent.

Direktrapportering

Här hedrar Bruce Springsteens terrordådens offer

3 min 34 sek

Under lördagens minnescermoni vid Memorial Plaza i New York spelade Bruce Springsteens upp låten ‘I’ll See You in My Dreams’. Låten dedikerades till de män och kvinnor som förlorade sina liv i terrordåden för 20 år sedan.

Direktrapportering

Så minns Bengt Magnusson 11-september attackerna

5 min 18 sek

Terrorattackerna den 11 september 2001 förvandlade Manhattan till ett brinnande inferno och nästan 3000 personer förlorade livet. Terrordåden ledde till att två krig startades och världspolitiken förändrades. TV4:s Bengt Magnusson arbetade den 11 september 2001 och rapporterade om terrorattentatet i New York.

Direktrapportering

Bengt Magnusson om rapporteringen 11 september: ”Skräckinjagande”

6 min 18 sek

Nyhetsankaret Bengt Magnusson arbetade den 11 september 2001 och rapporterade om terrorattentatet i New York. Här berättar han om hur det är att gå in och ur den professionella rollen: ”Jag drabbas personligen, men först efter jobbet. När man ger sig tid att känna efter kommer tårar och ledsnad och en väldig tomhet”.

Direktrapportering

Hon sökte överlevande efter terrorattacken

11 min

Janique Svedberg bodde i New York då terrorattacken ägde rum för 20 år sedan. Hon såg när planen flög in i tornen och blev snabbt involverad i räddningsarbetet efteråt. ”Jag firades ner i tunnelbanan för att leta efter människor”, säger hon i Nyhetsmorgon.

Direktrapportering

11 september: ”Brandmän dör fortfarande som en följd”

9 min 21 sek

Terrorattackerna den 11 september 2001 förvandlade Manhattan till ett brinnande inferno och nästan 3000 personer förlorade livet. Terrordåden ledde till att två krig startades och världspolitiken förändrades. Här berättar TV4:s korrespondent Stefan Borg om hur det var i New York vid den tiden, och Terri Tobin, biträdande polismästare i New York, minns hur det var att inte kunna rädda de drabbade.

Direktrapportering

Stefan Borg om 9/11: ”Man var aningslös i USA på den tiden”

6 min 2 sek

På lördag är det 20 år sedan två flygplan kraschade in i tvillingtornen på World trade center i New York, och den värsta terrorattacken i USA:s historia var ett faktum. Stefan Borg var korrespondent i USA vid den tiden, och här berättar han om hur han upplevde händelsen då, och hur datumet uppmärksammas i USA 20 år senare.

Direktrapportering

Överlevde 9/11-attackerna: "Vi har inte fått rättvisa – det var massmord"

2 min 28 sek

På lördag har det gått tjugo år sedan 11 september-attentaten som krävde nära 3 000 människoliv. Tim Frolich kommer ihåg detaljerna som i går – han lyckades ta sig ner från åttionde våningen i World Trade Centers södra torn.

Nu är han en av många överlevare som hoppas att president Bidens löfte om att låta granska hemliga FBI-dokument kan leda till att vi får veta mer om vilka som ytterst låg bakom attentaten.

Direktrapportering