Början på sidans innehåll

Afghanistan

Allt om talibanernas övertagande av makten i Afghanistan

Allt om talibanernas övertagande av makten i Afghanistan

Talibanerna kräver att få tala vid FN:s generalförsamling

30 sek

Taliban-regimen i Afghanistan kräver att få tala inför den pågående generalförsamlingen i FN i New York. Det är talibanernas utrikesminister Amir Khan Muttaqi som hävdar att den störtade regeringen under landsflyktige presidenten Ashraf Ghani inte längre är Afghanistans legitima företrädare utomlands. Hittills har ingen annan nation erkänt den nya taliban-regimen.

Direktrapportering

Talibanerna fortsätter begränsa kvinnors rättigheter

9 min 24 sek

Talibanerna möter motstånd när det kommer till att begränsa kvinnors rättigheter. Hashtagen #DoNotTouchMyClothes har spridit sig som en löpeld på sociala medier de senaste dagarna, där afghanska kvinnor lägger upp bilder på sig själva i färgglada kläder. TV4:s Terese Cristiansson gästar Efter fem och uppdaterar oss om det oroväckande läget i Afghanistan.

Direktrapportering

USA: Drönarattacken var ett misstag

27 sek

Den kritiserade drönarattack som USA genomförde i Kabul i samband med evakueringen och tillbakadragandet av all militär personal i Afghanistan var ett misstag. Vid attacken dödades sju oskyldiga barn och två vuxna, enligt Pentagon trodde man det rörde sig om en självmordbombare.

Direktrapportering

Läget i Afghanistan: Folk vet inte om de någonsin kommer få sin lön

7 min 2 sek

I dagarna är det exakt en månad sedan talibanernas maktövertagande i Afghanistan vilket kom att dominera nyhetsbevakningen världen över. Idag har den rapporteringen nästan tystnat. TV4Nyheternas mellanösternkorrespondent Terese Christiansson är nyss hemkommen från Afghanistan och berättar om det vi vet om talibanernas styre samtidigt som FN varvar för att 97 % av afghanerna riskerar att hamna i fattigdom.

Direktrapportering

Stormakterna som vill ta över Afghanistan

5 min 19 sek

Det har nu gått en månad sedan talibanerna tog kontroll över Afghanistans huvudstad Kabul. Helene Lackenbauer, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, med fokus på Afghanistan pratar om situationen i landet och regionen

Direktrapportering

Antony Blinken pressas om Afghanistan i kongressen

42 sek

USA:s utrikesminister Antony Blinken får ikväll tuffa frågor i kongressen hur den amerikanska regeringen hanterat uttåget ur Afghanistan, bland annat den känsliga frågan om USA av misstag dödat en oskyldig hjälparbetares barn. Vi utreder naturligtvis det anfallet, säger Blinken.

Direktrapportering

18 miljoner står inför humanitär kris: "Riskerar svält"

11 min

Afghanistan
97 procent av befolkningen i Afghanistan riskerar att hamna i fattigdom. Elisabet Frerot berättar om den huminitära krisen. Klas Bjurström, strategisk rådgivare vid Svenska Afghanistankommittén berättar vad landet behöver nu.

Tyskland
Det tyska förbundsvalet närmar sig. Socialdemokratefn Olaf Scholz har hamnat i blåsväder. Jona Källgren, utrikesreporter, på plats i Berlin, berättar om skandalen.

Frankrike
En svensk står åtalad efter terrorattentatet vid Bataclan i Paris 2015. Elisabet Frerot berättar om terrorsvensken Osama Krayem från Malmö.

Direktrapportering

Korrespondenten: ”Enklare att vara kvinnlig journalist i Afghanistan”

11 min

Nyheternas Mellanösternkorrespondent Terese Cristiansson är hemma i Sverige efter några veckor i Afghanistan. Hon har tidigare bott tre år i landet som hon har en speciell känsla för: ”Det finns inget annat land där man förstår hur liten man är på jorden”, säger hon. Många tror det är komplicerat att arbeta som kvinnlig journalist i Afghanistan, men Terese Cristiansson menar att det är tvärtom, eftersom en kvinnlig journalist räknas som ”ett tredje kön”.

Direktrapportering

Terrormisstänkta ministrar i talibanernas regering

51 sek

Terrorattentaten i USA 2001 ledde till landets 20 år långa närvaro i Afghanistan, med syftet att utrota terrorgruppen al-Qaida. Men nu när talibanerna bildar regering har flera av ministrarna kopplingar till just al-Qaida. Den nya inrikesministern är den av FBI efterlyste Sirajuddin Haqqani, vars Haqqaninätverk utgör en länk mellan talibanerna och al-Qaida. Utnämningen av honom ses som en markering mot väst.

Direktrapportering

Korrespondenten om kriget mot terrorism: ”Begåtts många misstag”

2 min 33 sek

Det har nu gått 20 år sedan terrordåden i USA, en händelse som skakade en hel nation och värld. Dåden blev gnistan som tände krigslågan och många av de konflikter som vi ser idag är direkta konsekvenser av kriget mot terrorismen, menar TV4Nyheternas Mellanösternkorrespondent.

Direktrapportering

Utrikesministern duckade frågorna om IS-kvinnorna

2 min 1 sek

Utrikesminister Ann Linde vägrade att svara på frågor från ledamöterna i riksdagens utrikes- och försvarsutskott på fredagen. Ämnet var Sveriges hemtagning av tre så kallade IS-kvinnor och deras barn och Sveriges evakuering ut ur Afghanistan. Två politiskt heta frågor, inte minst för oppositionen.

Direktrapportering

Första flyget har kunnat lämna Kabul

28 sek

Det första flyget har kunnat lämna Kabuls flygplats sedan den kaotiska evakueringen. Planet hade omkring 200 passagerare ombord på sin flygning till Qatar.

Direktrapportering

Talibanerna: Kvinnor behöver inte sport

56 sek

I en intervju med australiensiska SBS News meddelar talibanerna att kvinnor inte längre kommer få delta i sportsliga aktiviteter, bland annat nationalsporten cricket.

Direktrapportering

Afghanistan: Inga kvinnor i talibanernas nya regering

59 sek

Talibanerna i Afghanistan har utsett en tillfällig regering, som ska sköta landet fram tills att en ordinarie regering kan bildas i landet. Det meddelade talespersonen Zabiullah Mujahid på en presskonferens på tisdagen. I den nya presenterade regeringen ingår inga kvinnor.

Direktrapportering

Talibanerna presenterar regering - med bara män: "Ser mörkt ut"

1 min 15 sek

Talibanerna presenterar en ny, tillfällig regering. Trots att de tidigare lovat att vara inkluderande den här gången de är vid makten, är inga andra etniska grupper inkluderade.
"Det är en massa män som var med i inbördeskriget, inte den nya generationen som tar vid. Det gör att det ser ganska mörkt ut", säger TV4Nyheternas mellanösternkorrespondent Terese Cristiansson.

Direktrapportering