Årets kock

Följ med när Sveriges kockelit gör upp om den prestigefyllda segern i Årets Kock 2020. Vinnaren tilldelas Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och kan titulera sig som svensk mästare i professionell matlagning. Tävlingen hålls på Annexet i Stockholm och programledare är tv-kockprofilerna Tareq Taylor och Tea Malmegård. På plats finns även juryns hedersordförande Prins Carl Philp.

Årets kock förvandlar gammalt bröd till lyxmat

I går avgjordes finalen i Årets Kock 2020 med buller och bång – och efter en hård kamp stod det klart att det var Ludwig Tjörnemo tog hem titeln. Han gästar studion och gör lyxmat av gammalt bröd. Maya Samuelsson tipsar dessutom om dessa drycker som passar till: Domäne Wachau Riesling Selection 2019, Barbera d’Alba Busije 2018.

Tom Sjöstedt om Jessie Sommarström

Jessie Sommarström tvingades bryta finalen av Årets kock på grund av sjukdom, och det var extra synd, för enligt tävlingsledare Tom Sjöstedt låg hon i topp av tävlingen när hon bröt.

Möt finalisterna - Började som diskare redan som 14

Christian Siberg bor i Stockholm och är kökschef på nyöppnade restaurangen Omaka. Christian fastnade för kockyrket för att det är så levande och kreativt. Han var med i finalen 2019 och är nu laddad för revansch!

Möt finalisterna - "Jag vill vinna saker"

Henric Herbertsson jobbar på stjärnkrogen SK Mat & Människor i Göteborg där även Årets Kock 2019, Martin Moses är kökschef. Henric har lång tävlingserfarenhet och har tidigare tävlat i Svenska Kocklandslaget som senast vann silver i Culinary Olympics.

Möt finalisterna - Med mamma och mormor som förebilder

Jesper Jakobsson är yngst i startfältet i år, han är 25 år och bor i Göteborg där han jobbar på Restaurang Bhoga. Jesper har tävlat framgångsrikt i flera ungdomstävlingar tidigare men det är första gången han är med i en Årets Kock-final!

Möt finalisterna - Jakten på framtidens mat

Som kreativ ledare på Urban Deli brinner Jessie Sommarström för hållbar gastronomi. Hon har tidigare varit i semifinal i Årets Kock men nu är det dags för final!

Möt finalisterna - "Viktigt att garva i köket"

Ludwig Tjörnemo är 28 år och jobbar på Unilever Food Solutions, men har jobbat på många stjärnkrogar världen över. Ludwig har tävlat mycket med Svenska Kocklandslaget och 2018 kom han på tredje plats i Årets Kock-finalen!

Möt finalisterna - Luqaz tänkte sluta som kock

Efter en sommarsäsong på Gotland flyttade Luqaz Ottosson dit permanent och driver nu Restaurang ROT på östra Gotland. Luqaz tittade mycket som ung på ett tv-program som hette kockduellen och bestämde sig då för att bli kock. Han var i final i Årets Kock 2017 och även i semifinal 2018 och 2019.

Möt finalisterna - Kockdröm sedan barnsben

Ola Wallin visste redan som liten att han skulle jobba med mat. Till vardags driver han cateringfirman Kroken & Blom och är i final i Årets Kock för andra året i rad.