Centerns vändning: Backar från hyresförslaget

Annie Lööf: Vill ha nya förhandlingar • Liberalerna nobbar nytt Januariavtal

Dagens Nyheter var först att rapportera att Centerpartiets partiledare Annie Lööf nu släpper kravet på att införa fri hyressättning i nyproduktion.

Till TV4Nyheterna bekräftar hon partiets nya inställning till marknadshyror för nyproduktion.

– Den här frågan finns inte längre på bordet. Då är det viktigt att vi får en balans i
det här avtalet.

Hon säger att M, KD, SD och V stoppade förslaget i måndags i och med misstroendeomröstningen mot Stefan Löfven.

Annie Lööf upprepar att hon vill se en bred samverkan i den breda mitten av svensk politik och att den bästa vägen för det är att fortsätta januariavtalet.

I utbyte mot hyresförslaget vill C i stället att höstbudgeten ska innehålla rejäla sänkningar av inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare. Dessutom ska skatten på investeringssparkonton, ISK, sänkas.

– Vi ser gärna ett förnyat Januariavtal. Då vill vi få kraftiga skattesänkningar, säger Annie Lööf.

Liberalerna är avvisande efter Centerns besked. L vill se en borgerlig regering, inget uppdaterat januariavtal.

”Liberalerna verkar för en liberal, borgerlig regering. Det är det bästa för Sverige, för att ta itu med skolan och lösa integrationsproblemen. Det är också att ta ansvar.” säger Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson i en skriftlig kommentar till TT.

”Om Centerpartiet ansluter sig finns det av allt att döma en majoritet för en sådan regering. De måste ta ställning till om de vill ansluta till borgerligheten eller vänstersidan.”, skriver han.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar är däremot nöjd över nya beskedet.

”Centerpartiet har nu deklarerat att de är beredda att släppa kravet på marknadshyror i januariavtalet. Det är ett positivt besked för landets hyresgäster och alla tusentals människor har skrivit på namnlistor, delat flygblad och kampanjat på alla sätt som gått under rådande läge.”, skriver Nooshi Dadgostar på Twitter.

”Det är detta envetna arbete för rätten till bostäder som vanliga löntagare, barnfamiljer, ungdomar och pensionärer har råd med, som burit frukt. Det politiska läget är fortfarande svårt. Men jag är stolt över att ha varit delaktig i att Sveriges hyresgäster fått sin röst hörd.”, fortsätter hon.

Även statsminister Stefan Löfven välkomnar onsdagens besked.

– Jag välkomnar det besked som Annie Lööf nu ger. Det är konstruktivt och en väg framåt. Det är viktigt att fler partier nu agerar för landets bästa. Det är vi alltid beredda att göra, säger Stefan Löfven.

Se mer i spelaren ovan.

Här kan du följa allt om regeringskrisen.