Pfizers vaccin ger 42 procents skydd – efter första sprutan

Svensk studie: Då får man full skyddseffekt

Pfizer Biontechs vaccin har i praktiken visat sig ha en 90-procentig skyddseffekt – men bara om man fått två doser. Efter första dosen är skyddet bara hälften så bra, visar den första svenska studien på över 26 000 vaccinerade i Skåne.

Innan personerna i studien fått sin andra spruta var skyddet bara drygt 40 procent, konstaterar forskarna vid region Skåne och Lunds universitet.

Studien genomfördes i vintras när den muterade brittiska varianten stod för drygt en tredjedel av fallen i Skåne, vilket betyder att vaccinet även skyddade mot den.

Hör forskaren bakom studien – i spelaren ovan.

Då återvänder äntligen Vänner-gänget till tv-rutan

Hela originalgänget från superhyllade 90-talskomedin ”Vänner” gör snart efterlängtad återkomst i tv-rutan. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer är med i en återföreningen. Tyvärr handlar det dock inte om en helt ny säsong av tv-serien. Streamingtjänsten HBO Max har nämligen avslöjat att det istället endast är ett specialavsnitt som släpps 27 maj. Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen, berättar allt vi vet om återföreningen och vilka storsummor skådespelarna dragit in genom åren.