Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Idag 13:41

Minst 26 döda efter tornardor i USA

Dödssiffran fortsätter att stiga i USA efter att en serie tornardor svepte in över landets södra och mellersta delar. Hittills har minst 26 personer konstaterats döda och det pågår fortfarande ett omfattande sökarbete som sträcker sig över flera delstater, skriver BBC.

Över 60 rapporterade tornardor ska ha förstört hundratals hem och lämnar tusentals strömlösa. De personer som dött är hemmahörande i Arkansas, Tennessee, Illinois, Indiana, Alabama och Mississippi.

Under fredagen besökte den amerikanske presidenten de hårt drabbade områdena i Mississippi för att förmedlat sina kondoleanser och överse hjälparbetet.

Läs mer

Idag 12:57

Nya lavinlarm i Norge: “Hoppas folk håller sig lugna“

Invånare och besökare i Troms i norska Finnmark, samt i delar av Nordland, uppmanas att avstå från fjällturen. Det är risk för fler laviner, varnar Röda korset.

"Vi hoppas innerligt att folk håller sig lugna tills lavinfaran är över, och inte låter sig lockas till
fjälls av det fina vädret", säger Jarle Bjørge Øverland, vice ordförande för Röda korset, i ett pressmeddelande.

Risken för laviner skattas fortfarande till en trea på en femgradig skala, det vill säga som betydande.

I fredags miste fyra personer livet i olika laviner utanför Tromsø – två turister, från Italien och Slovenien samt två lokalbor, som sveptes med i en lavin. Under lördagen rapporterades flera skred och laviner, dock utan personskador.

Läs mer

Idag 12:53

Talibaner har tillfångatagit tre britter

Tre brittiska män har frihetsberövats av talibanerna i Afghanistan.

– Regeringen ligger i förhandlingar och arbetar hårt för att säkerställa
att människors säkerhet upprätthålls, säger Storbritanniens inrikesminister Suella Braverman till Sky News.

Enligt medieuppgifter är det en hjälparbetare, en person som driver ett hotell för hjälparbetare och en youtuber som besöker farliga platser i världen och spelar in videor i underhållningssyfte som har frihetsberövats.

Hjälporganisationen Presidium Network skriver på Twitter att den hjälper och samarbetar med två av männens familjer.

– Vi tror att de är vid god hälsa och blir väl behandlade, säger Scott Richards vid organisationen till Sky News.

De två männen som Presidium Network företräder tros ha varit fängslade av talibanerna sedan januari. Det är inte känt hur länge den tredje mannen varit frihetsberövad.

Läs mer
Senaste dygnet

Goda möjligheter för solceller i norr: "Snö reflekterar sol effektivt"

Forskare: Bättre förutsättningar än man trott • Solceller på väggar

Förutsättningarna för solenergi i norra Sverige är bättre än vad man tror, menar forskare i Piteå som vill visa på möjligheterna av effektiv användning av solceller i vinterklimat.

Genom att anpassa solcellernas vinklar och använda sig av dubbelsidiga paneler så kan man göra snön och is till en tillgång, snarare än ett problem.

– När det är kallare så producerar panelerna bättre än vad de gör när det är varmt. Så en solig fin dag i mars när snön smält från panelen så kan du fått jättehög produktion, säger Alexander Granlund, forskningsingenjör Ri.se.

Integrerade i fasaden

I Piteå hamn står Norrbottens första hus med solceller integrerade i husfasaden. Till skillnad från taket så håller sig husväggarna snöfria. Den räta vinkeln öka också möjligheterna att maximera effekten av den ofta lågt stående vintersolen.

– På en fasad kan man få en jämn produktion, månad till månad. Beroende på fastighet så kan man få hjälp med snöreflektioner, en takanläggning kommer producera mer sett till hela året men blir kraftigare säsong och mer på sommaren och mindre på vintern och vår och höst, säger Alexander Granlund.

Att solceller kommer bli allt vanligare även i norra Sverige är något som man i Piteå är övertygad om.

– Fortsätter elpriserna att stiga, och vi vet ju att vi kommer ha stora energislukande satsningar, så vi behöver ökad produktion även här. Så det gör att stora solcellsparker och annan produktion kommer bli lönsamt, säger Linnea Assmundson, projektledare Artic Solar 2.0.

Storsatsning på solenergi i Frankrike – obligatoriskt på parkeringar

Storsatsning på solenergi i Frankrike – obligatoriskt på parkeringar