Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Goda möjligheter för solceller i norr: "Snö reflekterar sol effektivt"

Forskare: Bättre förutsättningar än man trott • Solceller på väggar

Uppdaterad: Publicerad:

Förutsättningarna för solenergi i norra Sverige är bättre än vad man tror, menar forskare i Piteå som vill visa på möjligheterna av effektiv användning av solceller i vinterklimat.

Genom att anpassa solcellernas vinklar och använda sig av dubbelsidiga paneler så kan man göra snön och is till en tillgång, snarare än ett problem.

– När det är kallare så producerar panelerna bättre än vad de gör när det är varmt. Så en solig fin dag i mars när snön smält från panelen så kan du fått jättehög produktion, säger Alexander Granlund, forskningsingenjör Ri.se.

Integrerade i fasaden

I Piteå hamn står Norrbottens första hus med solceller integrerade i husfasaden. Till skillnad från taket så håller sig husväggarna snöfria. Den räta vinkeln öka också möjligheterna att maximera effekten av den ofta lågt stående vintersolen.

– På en fasad kan man få en jämn produktion, månad till månad. Beroende på fastighet så kan man få hjälp med snöreflektioner, en takanläggning kommer producera mer sett till hela året men blir kraftigare säsong och mer på sommaren och mindre på vintern och vår och höst, säger Alexander Granlund.

Att solceller kommer bli allt vanligare även i norra Sverige är något som man i Piteå är övertygad om.

– Fortsätter elpriserna att stiga, och vi vet ju att vi kommer ha stora energislukande satsningar, så vi behöver ökad produktion även här. Så det gör att stora solcellsparker och annan produktion kommer bli lönsamt, säger Linnea Assmundson, projektledare Artic Solar 2.0.

Relaterat
Storsatsning på solenergi i Frankrike – obligatoriskt på parkeringar

Storsatsning på solenergi i Frankrike – obligatoriskt på parkeringar