Marcus: ”Sverige befinner sig i ett krisläge”

Se kommentaren efter historiska omröstningen

Marcus Oscarsson kommenterar resultatet av måndagens historiska misstroendeomröstning mot Stefan Löfven.

- Sverige befinner sig i ett krisläge politiskt, säger han bland annat.

Regeringskrisen – detta har hänt

Konflikten grundar sig i att Vänsterpartiet ställde två krav för att släppa fram en ny regering 2019 – och dessa krav fick inte passeras: Det ena gällde LAS, den andra hyresregleringen.

Stridsfrågan handlar nu om paragraf 44 i Januariavtalet där det står: ”Fri hyressättning vid
nybyggnation införs”

Vänsterpartiet menar att detta hotar hyresgästernas inflytande över hyressättningen och kommer att leda till högre hyror.

Så svarade regeringen

Stefan Löfven och Annie Lööf kallade till presskonferens i söndags och föreslog att parterna på bostadsmarknaden, det vill säga Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta, skulle förhandla för komma fram till ett förslag i linje med Januariavtalet.

Det står klart att Stefan Löfven fälls i missförtroendeomröstningen och han har nu två alternativ.

Alternativ 1: Om han väljer att avgå tar talmannen över initiativet att sondera stödet för en ny statsminister i så kallade talmansrundor. Under tiden som talmansrundorna pågår blir regeringen en övergångsregering med begränsade befogenheter, vilket kan försvåra hanteringen av pandemin.

Alternativ 2: Stefan Löfven väljer att utlysa extra val. Det skulle innebära att en valrörelse sparkar igång. Valet ska då hållas inom tre månader.

Se hela analysen i klippet ovan.

Här kan du följa allt om Regeringskrisen