Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Idag 22:04

Stora demonstrationer i Israel

Tiotusentals israeler samlades under lördagskvällen för att hålla liv i protesterna mot högerregeringens juridiska reformer – som anses hota högsta domstolens oberoende och därmed landets demokrati.

– Det kommer sluta med att vi vinner, för det här är inte något vi kan leva med. Vi kan inte leva i en stat som inte är demokratisk, så vi är redo att slåss till slutet. Vi är beredda att betala det högsta priser för att vinna det här, säger en av demonstranterna till AP.

Den israeliske premiärministern, Benjamin Netanyahu, meddelade i måndags att lagförslaget “pausas“. Demonstranterna vill dock hålla fortsatt press på landets ledning, tills planerna på att ge regering och riksdag makt över högsta domstolen stoppas.

Läs mer

Idag 20:45

Betydande lavinfara i fjällen

Risken för laviner är betydande i den nordligaste delen av fjällkedjan, i Abisko-Riksgränsenområdet och kring Kebnekaise.

Betydande lavinfara motsvarar 3 på en femgradig skala.

"Även om situationen inte på långa vägar är lika allvarlig som i Nordnorge så har vi ett farligt snötäcke även i en del områden som ligger nära den norska gränsen, exempelvis Kirunafjällen", säger Mattias Tarestad vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst i ett
pressmeddelande.

Läs mer

Idag 20:35

Farlig djurparasit hittad i Sverige

Ett fall av den ovanliga parasiten rävens dvärgbandmask har upptäckts i Dalarna. Parasiten kan orsaka allvarlig sjukdom hos människor, men risken att drabbas är "minimal" enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

Sedan 2021 har endast två fynd av parasiten gjorts i Sverige. Det aktuella fallet var en räv som sköts i fjol på Kalkberget, strax söder om Borlänge.

"Parasiten kan förväntas finnas fläckvis i landet, något som övervakningen 2011–2014 visade. I den pågående övervakningen tar vi in prover från hela landet men bara ett nytt fall har hittats tidigare, det var 2021 i Kungsbacka", skriver Eva Osterman Lind, veterinär och parasitolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), i ett pressmeddelande.Läs mer
Senaste dygnet

Flera personer har dött efter flygkraschen i Örebro

Polisen bekräftar • Nio personer ombord

Det var vid 19.20 på torsdagskvällen som SOS larmades om att ett flygplan har kraschat vid Örebro flygplats. På filmsekvenser och bilder som TV4Nyheterna har tagit del av ser man hur flygplanet brinner kraftigt, men enligt räddningstjänsten släcktes branden hyfsat omgående.

Det ska handla om ett starthaveri med ett mindre propellerplan cirka 100 meter från startfältet och enligt Sjö- och flygräddningscentralen är det ett fallskärmshopparplan där åtta fallskärmshoppare och en pilot befann sig ombord.

Under kvällen bekräftar polisen att flera har dött efter den tragiska flygkraschen.

– Det är en mycket allvarlig olycka som har inträffat. Det är en tung kväll, säger Diana Qudhaib, presstalesperson vid polisen region Bergslagen.

Planet hade hyrts in

Hon menar på att polisen kommer vara kvar i flera timmar och fortsätta med arbetet.

Flygsäkerhetsexperten Jan Ohlsson kommenterar kraschen.

– Fallskärmsplan är överrepresenterade i olycksstatistiken. Det är lätt att bränsle antänds med så tung last, säger han.

Planet hade hyrts in för en hoppvecka, som enligt Örebro fallskärmsklubbs hemsida pågår mellan 5–9 juli.

– Flygplanet har använts till flygplanshoppning i många år. Örebro fallskärmklubb har hyrt det den här veckan, säger Anna Oscarsson, kommunikationsansvarig på Svenska Fallskärmsklubben till TV4Nyheterna. Hon tillägger att denna typ av olycka är ovanlig.

Se mer om flygkraschen i spelaren ovan.

Polisen om flygkraschen i Örebro: ”Mycket allvarlig olycka"

Polisen om flygkraschen i Örebro: ”Mycket allvarlig olycka"

Experten: ”Fallskärmsplan överrepresenterade i olycksstatistiken”

Experten: ”Fallskärmsplan överrepresenterade i olycksstatistiken”

Fallskärmsförbundet om flygkraschen: ”Det är väldigt ovanligt”

Fallskärmsförbundet om flygkraschen: ”Det är väldigt ovanligt”