Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

EU-domstol fördömer Ryssland efter Navalnyj-attacken

Man i 75-årsåldern försvunnen – stor sökinsats

Fyrhjuling vält – två unga vuxna till sjukhus

Senaste dygnet

Dubbla explosioner i Norrköping i natt

Några kilometer mellan detonationerna • Polisen: Konflikter i gängmiljön

Uppdaterad: Publicerad:

Dubbla explosioner inträffade under natten mot torsdagen med ett par minuters mellanrum vid två flerfamiljshus i Norrköping.
Under morgonen omhändertog Nationella bombskyddet ett tredje föremål, som visade sig vara ofarligt.
– Strax efter 02:00 får vi samtal om höga smällar, det visar sig vara en detonation i ett trapphus. Någon minut senare kommer nästa samtal från en adress där det också detonerat, säger Helena Fridén, biträdande polisområdeschef.

Reportern på plats: "Det var tre minuter mellan detonationerna"
Reportern på plats: "Det var tre minuter mellan detonationerna"

Klockan 02.03 larmades polisen om en detonation på Bråbogatan i Norrköping. Fyra minuter senare kom samtal om en andra detonation på Trädgårdsgatan, ett par kilometer därifrån.

I båda fallen rör det sig om explosioner utanför flerfamiljshus. Inga personskador har rapporterats, och de boende har kunnat vara kvar i sina lägenheter. Vid det ena huset har porten fått stora skador.

Boende evakueras

Klockan 05.57 larmades polis till ytterligare ett flerfamiljshus, i närheten av nattens första detonation.

– Ett föremål anträffades av ett vittne. Vi gör en första bedömning på plats och med tanke på nattens händelserna bedömer vi det som ett misstänkt farligt föremål, säger Marcus Anefur vid polisen.

Bostäder och lokaler i anslutning till flerfamiljshuset har både utrymts och inrymts.

– Initialt så säkrar vi platsen och det kommer att genomföras en teknisk undersökning. Vi behöver prata med folk för att säkra vittnesuppgifter, säger Helena Fridén.

Under morgonen inkom larm om ännu ett misstänkte farligt föremål och ett storm område spärrades av. Vid 10:30-tiden kunde dock polis konstatera att det tredje föremålet var ofarligt.

I närheten av polishuset

Norrköping har den senaste tiden haft problem med kriminella grupperingar som ligger i konflikt med varandra, enligt Fridén.

– Vi har haft konflikter i gängmiljön i Norrköping som vi följer nära. Bilden liknar övriga Sverige, vi har kriminella som använder narkotikamarknaden som en arbetsmarknad, säger hon.

Polisen genomför just nu en rad utredningsåtgärder, bland annat vittnesförhör och genomsökning av kameraövervakning.