Extern länk
Början på sidans innehåll

Kalla fakta

Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare...

Mobiljätten lovade sluta köpa personuppgifter via bluffar – fortsatte ändå

”Vi borde följt upp det mycket bättre”

Uppdaterad: Publicerad:

Som Kalla fakta avslöjade förra veckan är det flera stora och välkända företag som köpt personuppgifter från hemsidor kopplade till misstänkta bedrägerier och varumärkesstölder.

Efter att företagen fått information om kopplingar till bluffannonsörer fortsätter det att ringa från bland annat teleoperatören Tres lågprisalternativ Hallon, säkerhetsföretaget Förebygg och Likvidum.

"Inte agerat tillräckligt kraftfullt"

– Det är uppenbart att vi inte agerade tillräckligt kraftfullt där och det tar vi fullt ansvar för. Vi har brustit i uppföljningen med att säkerställa att samarbetet var avbrutet och förlitade oss på att vår leverantör följde våra avtal, men vi borde ju ha följt upp det mycket bättre, säger Lovisa van der Schoot, pressansvarig på Hallon där det inletts en intern utredning.

Via e-post meddelar Förebyggs vd att de fortsatt köpa personuppgifter bland annat för att de tycker att leverantören vidtagit åtgärder. Likvidums VD skriver i ett mejl att de nu har slutat köpa från tävlingsarrangörerna.

Se hela inslaget i spelaren ovan

Relaterat
Eljättarnas säljtrick: Kontaktar dig – via bluffannonser på nätet

Eljättarnas säljtrick: Kontaktar dig – via bluffannonser på nätet

Storbolag köper personuppgifter kopplade till misstänkta bedrägerier

Storbolag köper personuppgifter kopplade till misstänkta bedrägerier