Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussion...

Titta på TV4 Play
Sociala medier:

”Ska vi stänga ner samhället för att 100 personer intensivvårdas?”

Debatt om Sveriges coronarestriktioner – är de motiverade?

Uppdaterad: Publicerad:

Är Sveriges rådande restriktioner för att minska smittspridningen av covid-19 motiverade? Den frågan debatterar Anders Lindbergs som är politisk chefredaktör på Aftonbladet och Catarina Kärkkäinen som är programansvarig på Timbro i Nyhetsmorgon. Enligt Kärkkäinen står inte restriktionerna i proportion till hur många som behöver sjukhusvård.

– Med en befolkning på tio miljoner måste vi rimligen också kunna ha hundra personer för en sjukdom som intensivvårdas, utan att det ska vara ett argument för att man stänger ner i princip hela samhället, säger hon.

Lindberg däremot menar att restriktionerna är rimliga eftersom att det handlar om ett sjukvårdssystem som är överbelastat sedan två år tillbaka.

– Idén att åka till en akutmottagning är omöjlig för människor idag. Systemen som ska ta hand om oss och något händer funkar inte, och det handlar inte om hundra personer, säger han.

I spelaren ovan kan du höra Lindberg och Kärkkäinen debattera om frågan.

Relaterat