Extern länk
Början på sidans innehåll

Turkiets motstånd

Turkiets motstånd

Här samlar vi alla nyheter om Turkiets motstånd mot att Sverige och Finland blir medlemmar i NatoHär samlar vi alla nyheter om Turkiets motstånd mot att Sverige och...

Experten: Vinst för Erdogan bäst för Sverige

Svenskt Natomedlemskap “smidigare med Erdogan vid makten“

Uppdaterad:Publicerad:

Turkiets sittande president Recep Erdogan ser ut att gå mot vinst i landets andra valomgång på söndag. En vinst som skulle kunna underlätta för svensk Natomedlemskap.
– Sett strikt ur ett svenskt Natoperspektiv, så skulle det kunna gå smidigare med Erdoğan vid makten, säger Aras Lindh, analytiker, Utrikespolitisk institutet.

För snart två veckor sedan gick det turkiska befolkningen till valurnorna – i vad som förutspåddes blir ett jämt race mellan sittande president Recep Erdogan och oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu.

Och det var med små marginaler som Erdogans AKP kammade hem flest röster, så få att en andra valomgång ska genomföras nu på söndag. Trots att oppositionsledare Kilicdaroglu inför valet förklarat att han vill godkänna ett svenskt Natomedlemskap – så kan en vinst för Erdogan vara det bästa alternativet för Sveriges möjligheter att godkännas.

– Eftersom den svenska Natofrågan måste ratificeras i det Turkiska parlamentet, där AKP:s allians fick majoritet, så kommer den alliansen behöva godkänna det, säger Aras Lindh, analytiker, Utrikespolitiska institutet.

Terese Cristiansson om prognosen inför valet: ”Ganska tight”
Terese Cristiansson om prognosen inför valet: ”Ganska tight”

Sverige en bricka i Turkiets politiska spel

Att AKP tagit grepp om landets parlament, kan bädda för en tandlös presidentperiod vid oppositionsvinst – där risken är att parlamentet med Erdogan i spets jobbat hårt för att blockera presidenten politik. Då skulle Sveriges möjligheter att ta sig in i Nato allt sämre.

– Skulle opposition vinna det här, vilket verkar osannolikt, så finns det en risk att svenska Natofrågan blir en bricka i ett spel där parlamentet kan försöka blockera presidentens makt, säger Aras Lindh.

Enligt Lindh är därför en vinst för Erdogan att föredra ur svenskt perspektiv – trots presidentens uppenbara ovilja att godkänna Sveriges Natoansökan.

– Sett strikt ur ett svenskt Natoperspektiv, så skulle det faktiskt kunna gå lite smidigare med Erdoğan vid makten, säger han.

Relaterat
Erdogans besked: Turkiet är inte redo för Sverige i Nato – än

Erdogans besked: Turkiet är inte redo för Sverige i Nato – än

Löftet inför ödesvalet: Kommer skicka hem varenda flykting

Löftet inför ödesvalet: Kommer skicka hem varenda flykting