Extern länk
Början på sidans innehåll

Protesterna i Iran

Protesterna i Iran

Här samlar vi allt material om protesterna som följer 22-åriga Masha Aminis död i Iran.Här samlar vi allt material om protesterna som följer 22-åriga Mash...

Klippte håret – hamnade på Irans sanktionslista

Rasmus Paludan med på listan

EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) har tillsammans med flera ledande politiker och kulturpersonligheter hamnat på Irans sanktionslista.

– Jag vet mycket väl vad det är för regim som jag har att göra med, säger hon till TT.

I måndags utökade EU-länderna sin sanktionslista mot Iran med ytterligare 18 personer och 19 organisationer och företag, vilket fick Iran att raskt kontra med egna sanktioner.

Totalt 34 personer – 25 från EU och nio från Storbritannien – anklagas av Iran för att "stödja terrorism och terrorgrupper, uppmana till terrordåd och våld mot det iranska folket" samt att "blanda sig i Irans inrikes angelägenheter".

På listan finns bland andra den svenska EU-parlamentsledamoten Abir Al-Sahlani (C), författaren Bernard-Henri Lévy, Paris borgmästare Anne Hidalgo och högerextreme aktivisten Rasmus Paludan. Sanktionerna består av visumförbud till Iran och frysning av transaktioner och eventuella tillgångar i landet.

– Först förstod jag inte riktigt vad det handlade om, jag har ju ingen koppling till Iran på något sätt, men ju mer jag började läsa desto mer full i skratt blev jag. Vem i min position skulle få för sig att åka till Iran nu?

Visade sitt stöd

Al-Sahlani, som är född i Irak, har ingen direkt koppling till Iran. Däremot visade hon sitt stöd för de iranska kvinnornas uppror mot regimen genom att i oktober i EU-parlamentets talarstol klippa av sig håret under ett sammanträde.

– Flera släktingar i Irak hört ta sig till mig och sagt att jag borde ta det lite lugnt nu när jag står på sanktionslistan, det betyder att det jag gör här märks. De är oroliga för min, men också sin egen, säkerhet eftersom alla vet hur involverade Iran är i Irak, säger hon.

I klippet ovan: Abir Al-Sahlani (C) klipper av sig håret i EU-parlamentet

TT

Iransk minister: Tolerera kvinnor utan sjal

Iransk minister: Tolerera kvinnor utan sjal