Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

SMHI: Stor risk för skogsbränder – här råder eldningsförbud

Grafik: Här är det fritt fram att plocka fram grillen

Uppdaterad: Publicerad:

SMHI har utökat sina varningar om risk för skogsbränder jämfört med för några dagar sedan. Senare i veckan blir det ännu värre.
– Det har varit väldigt sparsamt med nederbörd, säger Linus Karlsson, meteorolog SMHI, till TV4 Nyheterna.

Nu beskrivs risken för skogsbrand som "mycket stor" i fler delar av södra Sverige. Lokalt i östra Götaland är risken "extremt stor".

– Man ser i de södra delarna att det fortsatt är torrt till prognosen, så området är utsatt i den meningen för stunden. När det är extremt stor risk är det väldigt lättantändligt, säger Linus Karlsson och fortsätter:

– Det är två delar som spelar in i risken – om den är ”mycket stor” eller ”extremt stor”. I vissa områden är det inte lika lätt för branden att sprida sig, och det kan vara större risk i andra områden där det kan bli allvarligare konsvenser.

Här råder eldningsförbud

"Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud", skriver SMHI på sin hemsida.

– När det är såhär pass torrt att vi har risk för skogsbränder vilket innebär att det är lättantändligt i skogen, men även en särskilt förhöjd risk att en eld kan spridas, säger Linus Karlsson.

Eldningsförbud råder i Södermanland, Stockholm, Uppsala län och delar av Västmanland. Även i delar av Blekinge och Kronoberg och på Gotland finns förbud mot att elda och grilla i skog och mark.

Det är kommuner och landsting som utfärdar eldförbud.

– Risken för skogsbrand som vi från SMHI utfärdade är för att informera att det är torrt och om man eldar ute är det lättantändligt. Det är en detalj att just att hålla sig uppdaterad om det är ett eldningsförbud där du bor, säger meteorologen.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps brandriskprognos ökar brandrisken successivt under veckan för att kulminera på söndag.

Risk för gräsbränder i norr

Även risken för gräsbrand i norra delar av Sverige, där torrt fjolårsgräs ligger kvar, har utökats sedan i början på veckan.

– Där har vi risken som är utfärdad som beror på att vi fortsatt har det torra fjolårs gräset som finns kvar, i takt med att snötäcket smält undan och det nu visar sig, säger Linus Karlsson och fortsätter:

– Vi har tidigare haft risken mer söder ut men nu har fjolårets gräs där ersatts med nytt gräs.

Tänk på detta när du grillar – ”Grillen ska inte stå på altanen”24 maj, 2023
Tänk på detta när du grillar – ”Grillen ska inte stå på altanen”