Extern länk
Början på sidans innehåll

Nato

Här samlar vi all rapportering om Natodebatten.Här samlar vi all rapportering om Natodebatten.

Linde efter Nato-mötet: ”Hoppas det kommer lösa sig”

Turkiet ställer villkor för att godkänna Sveriges Natoansökan

Uppdaterad: Publicerad:

Under kvällen har utrikesminister Ann Linde (S) och Finlands utrikesminister Pekka Haavistosin träffat sin turkiska motsvarighet Mevlüt Cavusoglu på ett Natomöte i Berlin där frågan om ett Natonärmande är högaktuell. Det informella Natomötet tog plats inne på Auswärtiges Amt, det tyska utrikesdepartementet.

Efter mötet säger Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) att ländernas diplomater ska fortsätta diskussionerna. Hon menar också att det som inträffat är något man får räkna med när beslut ska godkännas av många parter.
Våra diplomater ska fortsätta de här diskussionerna, säger hon och fortsätter:

– Det viktigaste på arbetsmiddagen, var ett massivt stöd, alla övriga 29 länderna välkomnar Sverige och Finland och ville ge olika typer av stöd och snabbare ratificeringsprocesser - om vi fattar beslutet.

En talesperson och rådgivare till Turkiets president Erdogan sade tidigare att landet inte stänger dörren för ett svenskt och ett finländskt Natomedlemskap. Men Turkiet ser problem när det gäller kurdiska PKK – som enligt Turkiet är aktivt i Sverige, och som terrorstämplats av bland annat Turkiet, USA och EU.

Se utrikesministern besvara Erdogans kritik i spelaren ovan.

Relaterat