Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Kritiken: ”Är ingen från UD som hört av sig – de vet inte vad de gör”

Kravet från Dawit Isaaks dotter • UD: Regeringen gör allt den kan

Uppdaterad: Publicerad:

På lördagen har den svenska journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i 8 000 dagar utan en rättegång.
Trots en ständig kamp att få honom frigiven finns fortfarande inga besked om en frigivning. Nu kräver dottern att Sverige sätter press på Eritrea där Dawit Isaak sitter fängslad.
– Jag är inte säker på att UD vet vad de gör längre, säger dotter Betlehem Isaak.

Det har varit ovanligt tyst från svenska utrikesdepartementet sedan den nya regeringen kommit till makten. Det menar dottern Betlehem Isaak som nu riktar hård kritik mot regeringen och kräver att Sverige sätter mer press på Eritrea för få Dawit Isaak frigiven.

Dawit Isaaks familj har inte fått någon information från UD om var Dawit befinner sig eller om hans hälsotillstånd. Detta med hänvisning till både Dawits och familjens säkerhet, enligt dottern.

”Ingen från UD som hört av sig”

– Det känns konstigt, eftersom jag träffat varje utrikesminister de senaste tio åren. Det är ingen från UD som hört av sig och jag vet inte vad handlar om, säger Betlehem Isaak i Nyhetsmorgon på fredagen.

När statsminister Ulf Kristersson höll sin regeringsförklaring lovade han insatser för att frige Dawit Isaak och den kinesisk-svenska förläggaren, Gui Minhai som också suttit fängslad i Kina sedan 2015.

"Sverige ska stå upp för det fria ordets ambassadörer", sade Ulf Kristersson i sin regeringsförklaring som även bjöd in organisationer som arbetar med frågan.

– Vi fick ett visst hopp om att det skulle bli högre tryck. Det har varit oerhört tyst sedan dess, säger Elisabeth Löfgren, ordförande i stödföreningen Free Dawit Isaak.

Kräver mer tryck mot regimen

– Man måste trycka på där det gör ont och det är ekonomiskt. Man måste stoppa biståndet och festivalerna som hålls här i Sverige, men också i övriga Europa, säger Betlehem Isaak i Nyhetsmorgon.

Hon kritiserar även den inkomstskatt på två procent som eritreaner i Sverige tvingas betala till regimen i hemlandet

– Man måste sluta med 2 procent-skatten som fortsätter förtrycket av eritreaner hemma i Eritrea. Näringslivet och civilsamhället måste vakna och inse att det här är en fascistisk stat som fortsätter förtrycket av sin befolkning även när de är i utlandet, säger hon.

UD: Regeringen gör allt den kan

Enligt utrikesdepartementet gör regeringen ”gör allt den kan för att Dawit Isaak ska kunna friges och återförenas med sin familj”. Regeringen uppges också ha en löpande dialog med företrädare från Eritrea. I ett mejl till TV4 Nyheterna skriver UD:s presstjänst:

”Sverige har en löpande dialog med företrädare från Eritrea på olika nivåer. Fallet lyfts kontinuerligt på högsta politiska nivå, såväl bilateralt som i multinationella fora när tillfälle ges. Det Stockholmsbaserade sändebudet har regelbundna kontakter med eritreanska officiella företrädare för att diskutera Isaaks fall. Vi går dock inte in på detaljer från dessa samtal”.

Enligt UD är regeringen också angelägen om att få svar på frågor om var Dawit Isaak befinner sig och hur han mår.

”Varje gång tillfälle ges begär vi att få träffa Dawit Isaak. Vi vill också får svar på frågor om var han finns och hur han mår. Eritrea har dock hittills valt att inte gå oss till mötes. Men det är viktigt att framhålla att det är Eritrea som håller Dawit Isaak fängslad och att ansvaret för det är deras. Han har varit fängslad i snart 22 år, en väldigt lång tid och det är självfallet mycket allvarligt”, skriver UD:s presstjänst vidare.

”I kontakt med anhöriga”

Enligt utrikesdepartementet fortsätter regeringen att arbeta ”aktivt och målmedvetet” för att Isaak ska släppas fri och att man står i kontakt med anhöriga.

”Att vi inte hörs utåt betyder inte att vi är passiva. Tvärtom. Regeringen fortsätter arbeta aktivt och målmedvetet för att Dawit Isaak ska släppas fri. Vi kan förstå att det finns intresse att få veta mer detaljer, men vi tror inte att fallet gagnas av att vi offentligt berättar om det vi gör. Vi måste hela tiden göra bedömningar av vilken strategi som är bäst för Dawit Isaaks situation. Vi står i kontakt med anhöriga”.