Sara Kristoffersson, professor i designhistoria, gav sig in i en debatt om rasism på högskolan Konstfack och fick 44 kollegor mot sig. Skolan utredde om hon utsatts för kränkande särbehandling men rektorn Maria Lantz kom fram till att det inte var fråga om mobbning.
Kalla fakta har granskat fallet och pratat med experter som nu riktar skarp kritik mot skolans utredning.
– Det är ingen höjdare att vara på Konstfack. Tidigare har jag ju suttit där och
arbetat. Nu åker jag direkt hem. För att det är obehagligt att vara där, på grund av det
som har hänt, säger Sara Kristoffersson.
Rasistbråk bryter ut efter debattartikel
Det var i februari 2021 som hon skrev en debattartikel i DN som fick stort genomslag.
En grupp studenter hävdade att namnet på Konstfacks utställningslokal Vita havet var rasistiskt och skolan utredde om namnet borde bytas ut. Men Sara Kristoffersson menade i sin artikel att namnet inte hade någon rasistisk koppling utan syftade på att rummets väggar är vita.
Efter debattartikeln startades ett internt upprop på skolan. Det gick ut via Konstfacks mejl och samlade 44 namnunderskrifter bland lärarna. De skrev sedan i DN att Sara Kristofferssons artikel motverkade inkludering och skadade förtroendet mellan lärare och studenter.
”Osaklig, inte opartisk och oprofessionell”
Skolans rektor Maria Lantz dröjde över en vecka innan hon, i ett mejl till personalen, påtalade det olämpliga med ”insamling av namnunderskrifter” mot en enskild medarbetare. Men ett par timmar efter mejlet skickade rektorn ett stöttande mejl till lärarna bakom uppropet och avslutade med en hjärtemoji.
Sara mådde så dåligt av kollegornas agerande att hon blev sjukskriven. Det startades en utredning om kränkande särbehandling.
– Jag tänkte under tiden som de gjorde den här utredningen att om det är någonting
som är mobbning så är det väl det här som är mobbning, säger hon.
Men rektorns beslut blev att ingen mobbning på arbetsplatsen ägt rum.
Kalla fakta har låtit två erfarna arbetsrättsjurister, Tommy Iseskog och Jens Tillqvist, oberoende av varandra, läsa Konstfacks utredning.
– Den är osaklig, inte opartisk och därmed även oprofessionell, säger Tommy Iseskog.
I spelaren ovan kan du se mer om experternas utlåtanden om utredningen och höra mer av Saras historia.