Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Gängkriminell döms: Halalslaktade får med slö kniv – på kolonilott

Filmade förloppet • Döms till två år och sex månader i fängelse

Uppdaterad: Publicerad:

En “central aktör" i ett kriminellt nätverk i Stockholms län döms för djurplågeri. Mannen halalslaktade ett får – utan att först ha gett bedövning och med en "för ändamålet olämplig kniv", vilket utsatt djuret för "allvarligt lidande".
Mannen döms till två år och sex månaders fängelse för grovt vapenbrott och djurplågeri.


Det var på en kolonilott en decembernatt förra året som, vad polisen pekar ut som “central aktör" i Märstanätverket, slaktade fåret. I förhör säger han att djuret inte avlivades på slakteri “då de inte slaktar enligt halal“.

I stället tog mannen själv hand om slakten. Men först poserar han med djuret samtidigt som han höll i yxor och knivar. Filmen från slakten, som blev en långdragen process då kniven var slö, användes som bevis i Attunda tingsrätt.

Bild från polisens förundersökning.
Bild från polisens förundersökning.

“Fysiskt och psykiskt lidande“

Trots det omfattande bevismaterialet i form av bilder och filmer så nekade mannen till brott. I förhör säger han att han är “mån om att slakta djuret så att det får lida så lite som möjligt“ och att “man ger djuret mat och vatten och att man sedan tvättar av det“ innan det vänds mot Mecka.

Veterinärer vid Nationellt centrum för djurvälfärd vid Sveriges lantbruksuniversitet har används som experter i utredningen mot mannen. De har tagit del av filmer och bilder från slakten och skriver följande:

“Hanteringen har varit hårdhänt, djuret har inte bedövats och den utrustning (kniven) som använts har inte varit lämplig för ändamålet. Djuret har under hela processen varit helt obedövat och följaktligen varit utsatt för kraftig stress och kraftigt både fysiskt och psykiskt lidande“.

“Fåret trycks hårt ner mot marken“

I det 13 sekunder långa klippet från slakten framgår att kniven som används är för slö för ändamålet och att “fåret ifråga först försöker resa sig och sedan sprattlar kraftigt, både vid det första snittläggningsförsöket och vid det andra“.

Vidare beskriver veterinären slakten på följande vis:

“Fåret trycks hårt ner mot marken med hjälp av två händer och ett knä, så att det ligger på sidan. Fåret ser ut att ha en svart sopsäck knuten runt halsen (ej över huvudet). Samtidigt ses hur en annan person håller ett kraftigt tag om djurets mun och nos och eventuellt även upp mot ögonen, samtidigt som vederbörande skär med en kniv mot den ventrala (normalt nedåtvända/undre) delen av fårets hals.“

Attunda tingsrätt meddelade dom på måndagen, där det framgår att djurplågeriet inte är att bedöma som grovt med hänvisning till att det saknas praxis.