Nya uppgifter: Ekofascisterna filmade minkfarmsbranden

Avkrypterade chattar • Kontakter till nazistledare och ekofascister

De unga männen har erkänt att de tände eld på en minkfarm i Sölvesborg hösten 2019. Enligt åklagaren gjordes det i ekofascismens tecken, en högerextrem ideologi som binder samman inslag av nynazism och klimataktivism. Nu har det kommit uppgifter om att männen filmade hela händelseförloppet.

Branden i Sölvesborg bröt ut i en ekonomibyggnad vid minkfarmen den 30 oktober 2019. Byggnaden brann ned till grunden och intilliggande byggnader skadades i mindre utsträckning, men inga minkar fanns på plats vid brandtillfället.

Har erkänt

Männen, i dag 18 och 20 år gamla, är åtalade för mordbrand av normalgraden. De har i polisförhör erkänt att de ligger bakom branden, men förnekar mordbrand. I stället har de medgett ansvar för grov skadegörelse.

– Jag känner inte till att det finns något tidigare åtal i den här ideologiska kontexten, sade åklagare Henrik Olin till TT i samband med åtalet.

Här brinner minkfarmen. FOTO: Polisen


Enligt Olin har de båda haft kopplingar till våldsbejakande högerextremism, specifikt till grupperna The Base och The Green Brigade.

– Det är relativt nya grupperingar som emanerar från USA men som haft sin huvudsakliga spridning, verksamhet och även radikalisering av människor via nätet.

Attentat för att förhindra miljöproblem

Avkrypterade chattar från datorer och mobiler avslöjade inspelningarna och planer på fler dåd. Man fick även fram kontakter till ledare för nazistiska och ekofascistiska rörelser, men också att de unga männen har tillgång till nazistiska uniformer.

I grupperna finns tydliga inslag av nynazism, men det finns även, i vart fall inom The Green Brigade, inslag av ekofascism.

– Det är ett slags miljötänk där man vill göra attentat för att på något sätt förhindra de miljöproblem och djurhållningsproblem som finns, sade Olin till TT.

Enligt försvarsadvokaterna har de agerat i ungdomligt oförstånd och utan ideologiska övertygelser.

– Det finns ett djurskyddsintresse i botten som gjorde att de begav sig dit. Men sen ser de sågspån i någon påse. Då kommer de på att de kan sätta eld på byggnaden.

Se klippet om minkbrännarna i spelaren ovan.

Relaterat


Program från TV4