Nyhetstema

Afrika - i virusets spår

Här hittar du alla reportage från Terese Cristianssons och Felix Larnös resa i Afrika.

Här hittar du alla reportage från Terese Cristianssons och Felix Larnös resa i Afrika.

Oväntade inbjudan när Afrikateamet är i Tanzania

Terese och Felix ska filma en kyrka när de plötsligt blir bröllopsgäster

Terese Cristiansson skriver från staden Arusha i nordöstra Tanzania:

"Vi sitter tillsammans med en ung man en lördagseftermiddag i norra Tanzania. Han är trött efter att ha varit på fest kvällen före och vi frågar om han ska ut igen på kvällen?
Han tittar på oss förvånat och säger:
-Självklart inte, det är ju gudstjänst imorgon klockan 7 på morgonen.
Såklart. Tanzania är ett aktivt religiöst land, såväl bland kristna som muslimer. Och fram tills nu har de ofta kunnat samleva utan problem, gifta sig över religionsgränser och begravas på samma gravplats. Överallt finns det religiösa tecken och många bär tunga kors runt halsen eller sjal om håret. Många refererar till Gud eller Allah och när vi ska filma en kyrka hamnar vi på bröllop med rungande applåder och skratt.
När man som jag ofta jobbar i Mellanöstern ter det sig som en drömvärld att alla kan tro och dyrka som de vill.
Men det finns också makt inom kyrkan. När läkare, internationella organisationer och politiker inte vågade kritisera numera avlidne president Magufulis avfärdan av covid 19 eftersom han menade att Tanzania hade guds skydd, då var det religiösa ledare som vågade ta ton. Via sociala medier, på gudstjänster, böner och på begravningar bad de folket att hjälpa gud och hålla social distans. Även katolikerna, presidentens egen religiösa grupp, sa ifrån. Deras insats var ovärderlig och har sannolikt räddat en del liv. Några av de religiösa ledare vi möter blev förhörda av polisen för att de yttrade sig men de klarade sig utan bestraffning.
Och självklart beskriver också många hur religionen hjälpt dem genom denna märkliga period då de inte talade om covid 19, trots att hela världen skrek om viruset. Är det några som vunnit än mer respekt under det gångna året är det religionens folk. Hoppas att de kommer fortsätta föregå med gott exempel och att de små sprickor som skapats mellan olika etniska och religiösa grupper under Magufulis ledarskap inte djupnar.”

Så påverkas Afrika av pandemin: ”Verkar som våldet ökat”

Den senaste tiden har vi kunnat följa TV4-Nyheternas team och deras resa "Afrika- i virusets spår", där de sett hur länder drabbats av coronaviruset, såväl sjukdomen som restriktionerna. Nu är utrikeskorrespondenten Terese Christiansson och fotografen Felix Larnö tillbaka för att berätta om sina upplevelser.

Korruptionen i landet föder konspirationsteorier om viruset

Demokratiska republiken Kongo är djupt sargat av en evigt pågående konflikt, korruption och fattigdom. Spädbarnsdödlighet, malaria, ebola, hotande svält och barn utan utbildning är betydligt större problem än covid-19. Nu kämpar nationen för att utbilda invånarna om viruset, men konspirationsteorier får lätt fäste hos den unga befolkningen.

Bar munskyddet fel – fördes bort av polis

Trots att det bara är 317 personer som dött av covid-19 i Rwanda, enligt officiella siffror, har restriktionerna varit mycket tuffa. Och de som har brutit mot reglerna har straffas hårt.

Våra utsända Terese Cristiansson och Felix Larnö har mött två av de som drabbats, bara för att de hade munskyddet fel.

Sydafrika värst coviddrabbat i Afrika

Covid-19 har drabbat hela Afrika men värst är det i Sydafrika. Där har 53 000 människor dött vilket är 30 procent av alla döda i Afrika.
TV4:s utrikesreporter Lisa Grenfors ger oss en bild av coronaläget på den afrikanska kontinenten.

Framgångsrikt vaccinationsprogram i Rwanda: ”Lyckats vaccinera många”

Rwanda är det land i Afrika som klarat av att hålla ner antalet sjuka i covid-19 bäst. Drygt 23 000 sjukdomsfall och 316 dödsfall har hittills konstaterats i landet, som har drygt 12 miljoner invånare. Rwanda ligger också i framkant när det gäller vaccinering. Terese Cristiansson rapporterar direkt från Kigali.

Här tror de på ångterapi – i stället för medicin: ”Botar covid väldigt bra”

Tanzania har blivit känt för att de sagt att ångterapi fungerar som medicin mot covid-19. Men det finns inga vetenskapliga bevis som stöder att det skulle kunna hjälpa. Vårt team Terese Cristiansson och Felix Larnö har mött en av de kvinnor som gör röran som används i ångterapin samt besökt en ångbastu på ett av sjukhusen.

Här är det tomt på tvättstationerna - TV4:s team om covid-19 i Tanzania

TV4Nyheternas team, Terese Cristiansson och Felix Larnö, reser i Afrika och skildrar hur covid-19 drabbat olika länder. I Tanzania har det inte införts restriktioner för att tackla den rådande pandemin men de åtgärder som gjorts verkar befolkningen inte bry sig om.

Se utrikeskorrespondenten berätta mer i klippet ovan.

Tanzania hårt drabbat av pandemin: ”Kurerar med örter och ångbastu”

TV4Nyheternas utrikesreporter Terese Cristiansson och fotograf Felix Larnö reser Afrika runt i virusets spår. Idag rapporterar de om läget i det hårt corona-drabbade Tanzania. Den starkt pandemiförnekande, presidenten John Magufuli har nyligen dött och ersatts med en ny kvinnlig president, Samia Suluhu Hassan, som har tagit upp det tidigare förbjudna samtalsämnet men pandemiförnekelsen lever kvar.

”När presidenten nämnde ordet covid blev många förbluffade”

Under ett par veckors tid reser TV4Nyheternas utrikeskorrespondent Terese Cristiansson, tillsammans med fotograf Felix Larnö, runt i Afrika för att bevaka följderna av coronavirusets obönhörliga framfart. Första stoppet är Tanzania, där existensen covid-19 länge förnekades av presidenten och där munskydd ett tag var förbjudet.