Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Granskar upphandling – efter Kalla faktas avslöjande

Blinken: Sverige ska kunna ansluta till toppmötet

Stoltenberg: Sverige blir medlem i Nato

Senaste dygnet

Regeringen: Två nya vindkraftsparker ska byggas till havs

SD kritiskt: ”Ännu en gång” • Handlar om ett hundratal vindkraftverk

Uppdaterad:Publicerad:

Regeringen godkänner två nya vindkraftsparker till havs på den svenska västkusten. Det meddelar statsminister Ulf Kristersson (M) i samband med en pressträff på tisdagsmorgonen.
– Tillsammans med kärnkraften ger de ett stort tillskott, och det behövs när Sverige ska fördubbla elproduktionen fram till 2045, säger han under pressträffen.

Regeringens beslut innebär att Vattenfalls Kattegatt Syd ska bygga 80 stycken vindkraftverk utanför Falkenberg, och Galene som ska bygga ett 20-tal ett par mil utanför Varberg.

Sammantaget har regeringen alltså gett grönt ljus för ett hundratal nya vindkraftverk i de två parkerna, som totalt sett kommer att bidra med fossilfri el i en region som har mycket stort behov av detta, uppger statsministern vidare.

Busch: Behöver bygga upp elsystemet

Det finns inga snabba vägar för att Sverige ska kunna ta sig ur energikrisen långsiktigt, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) som också medverkar under pressträffen.

– Vi behöver göra rätt sak och vi behöver återuppbygga ett robust elsystem igen, och det är det som den här regeringen har lovat väljarna och nu börjar leverera på, säger hon.

– Det är nödvändigt om vi ska klara av den gröna omställningen och möta både klimatmålen och att säkra industrins möjligheter och omställning.

Enligt bolagens egna uppskattning kommer det att ta mellan sju till tio år att bygga parkerna.

El för en miljon hushåll

Parkerna kommer att kunna producera el för cirka en miljon hushåll, motsvarande elproduktionen från en stor kärnkraftsreaktor, uppger miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

– Vi ser en stor potential för den havsbaserade vindkraften och för dess förmåga att öka Sveriges elproduktion de kommande åren, säger hon.

”Frångått samordningen med SD”

Sverigedemokraterna har tidigare varit kritiska mot satsningar av den här typen. Enligt Tobias Andersson (SD), ordförande i riksdagens näringsutskott, har M, KD och L frångått samordningen med SD.

– Ännu en gång har de tre regeringspartierna valt att frångå formell samordning med Sverigedemokraterna, och det är en fråga som jag har lyft inom ramarna för vår samordning. Vi anser att de vindkraftsrelaterade frågorna är en del av Tidöavtalet och då bör det också synkroniseras med oss. Och det har inte skett i det här fallet, säger han.

SD-kritik mot regeringen: "Naivt positiva till vindkraft"
SD-kritik mot regeringen: "Naivt positiva till vindkraft"

– Det är naturligtvis positivt att vi får mer el, men det är inte så att det kommer att underlätta för vårt elsystem genom att ansluta mer väderberoende kraftproduktion utan att det är anslutet med planerbar sådan.

Relaterat