Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Allan Karlström, 46, döms för mordet på 25-åriga Liselotte

Får livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott

Uppdaterad: Publicerad:

Efter att Liselotte, 25, från Timrå varit försvunnen en vecka hittades hennes kropp.
Hon hade utsatts för en grov misshandel, dränkts, och dumpats ut för ett stup.
Allan Karlström, 46, döms nu till livstids fängelse för mordet och grovt gravfridsbrott.

Liselotte, 25, beskrivs som en snäll, glad och godtrogen kvinna när hennes vänner och bekanta talar om henne i förhör. Hon hade en funktionsvariation och var liten och nätt.

Allan Karlström, 46, var skyddsombud på hennes arbetsplats, skröt om sina sexuella erövringar och har ormar som husdjur. Han är kraftigt byggd och väger nära 100 kilo.

På fredagen meddelade Sundsvalls tingsrätt dom i det uppmärksammade mordfallet. De anser att Allan Karlström är skyldig till mord och grovt gravfridsbrott och 46-åringen döms därför till livstids fängelse.

I domen beskriver rätten hur mordet gått till:

“Allan Karlström har berövat Liselotte livet genom att ha släpat henne från land till vatten, bundit fast henne i ett träd, tryckt ned henne under vattnet och/eller på annat sätt placerat henne så att andningsvägarna kommit under vatten för att därefter lämna henne i vattnet. Till följd av Allan Karlströms agerande har Liselotte erhållit hudavskrapningar samt avlidit av drunkning.“

Allan Karlström har också utsatt Liselotte för våld mot huvudet och kroppen genom slag med händer och/eller föremål och/eller sparkar samt tag med finger/fingrar mot hennes hals...“

Beskriver sexuella inviter

När Allan Karlström först gjorde närmanden mot Liselotte så var det i rollen som skyddsombud. Han hade uppfattat att hon mådde dåligt och ville försäkra sig om att hon mådde bra, menar han i förhör.

Enligt hennes version ska Allan Karlström direkt ha sagt att han tyckte hon var sexig och att han “ville göra henne med barn.“ I ett handskrivet brev som hon lämnade över till deras gemensamma chef beskrev hon 46-åringens sexuella inviter. En handling hon gjorde i hopp om att det ska ta slut.

Så skickade han på Snapchat till mig att han vill ligga med mig och att jag är sexig och snygg. Även så skrev han att han har ett stort könsorgan och att han vet hur den ska användas.“

Bryter ihop i förhör – erkänner gravfridsbrott

Men brevet blev aldrig det slut hon efterfrågade – för Liselotte fick livet i stället ett våldsamt slut vid vattenbrynet intill Karlströms avlägsna stuga i skogen.

Då hade hon flera gånger anförtrott sig till människor i sin närheten och visat de bilder och meddelanden som Karlström skickat henne. Bland annat ett foto där han har bar överkropp och ett där han har en orm ringlande över axlarna.

Då Liselotte var försvunnen blev Allan Karlströms pick-up intressant för utredningen i ett tidigt skede. Ett av de sista vittnesmål som gjordes är från det tillfälle då Liselotte steg in i den gråa bilen och försvann iväg med Karlström.

I takt med att fler personer hördes i utredningen så framstod allt tydligare att Liselotte hade känt sig jagad av någon man – snart kunde de förstå att denne någon var Allan Karlström.

Han påstod först att Liselotte aldrig har besökt hans avlägsna stuga i skogen. Men efter flera förhör började han göra medgivanden. Bland annat att han har flyttat Liselottes kropp efter att hon dött.

– Jag vrålar i ren panik, tar tag i henne, vänder upp henne mot stenhällen och känner efter puls, säger han.

Formellt hade Allan Karlström därför erkänt gravfridsbrott av normalgraden redan innan rättegången inleddes, men nekade till anklagelsen om mord.

Hans påstående om att Liselotte kan ha dött till följd av en olycka, fick dock inget gehör i tingsrätten.