Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

M-förslag mot ungdomsbrottslighet: Avlyssning och kameraövervakning

”Ett viktigt verktyg” • Barnombudsmannen kritisk

Uppdaterad: Publicerad:

Moderaterna vill införa hemliga tvångsmedel som avlyssning och kameraövervakning mot barn under 15 år som misstänks för grova brott.

– Vi ser tyvärr hur de här gängen rekryterar 10-13-åringar för begå brott. Vi tror att det här är ett viktigt verktyg för att avbryta den här kriminaliteten och sätta in stödjande åtgärder och förhindra att gängkriminaliteten biter sig fast, säger Johan Forssell som är Moderaternas rättspolitiska talesperson.

Moderaterna vill tillåta bland annat telefonavlyssning och hemlig kameraövervakning vid misstanke om grova brott mot barn som inte hunnit fylla 15.

Det här är ett i raden av nya förslag för att komma till rätta med ungdomsbrottsligheten. Barnombudsmannen är dock orolig för att många av förslagen inte är evidensbaserade och vill hellre satsa på förebyggande åtgärder.

– Självklart ska inga barn utnyttjas av äldre eller dras in i kriminalitet. Det jag skulle vilja se är starkare tidiga insatser. Då handlar det om samarbete med socialtjänst, skola och kanske polisen, säger Elisabeth Dahlin.

Relaterat
Misshandeln filmas – 15-åring attackeras med sparkar och slag

Misshandeln filmas – 15-åring attackeras med sparkar och slag