Privata efterlysningar av försvunna personer figurerar ofta på sociala medier.
Nu avråder Missing People och polisen starkt från att dela vidare dessa.
– Det kan ligga en dold agenda bakom efterlysningarna och i värsta fall kan man röja en persons identitet, säger Christina Hjalmarsson, funktionsansvarig på Missing People.
Privatpersoner som på sociala medier publicerar egna efterlysningar av personer, utan att polisanmäla, blir allt vanligare.
Men nu vädjar Missing People tillsammans med polisen att inte ge efterlysningarna vidare spridning.
– Det kan vara personer som har lagt ut dessa efterlysningar av andra skäl än att människan är försvunnen, säger Christina Hjalmarsson på Missing People.
Personerna som uppges som försvunna kan vara någon som lever under skyddad identitet, flyr från våld i nära relation eller liknande situationer. Det kan också handla om barn som hamnat mitt i en vårdnadstvist.
– Som privatperson ska man alltså vara väldigt försiktig med att dela dessa privata efterlysningar, säger Christina Hjalmarsson.
– I värsta fall kan man röja en persons identitet.
”Allt annat än okej”
Missing People har bland annat varit med om att en privatperson olovligen tagit en bild på en efterlyst person samt organisationens logga för att göra en egen efterlysning.
– Vi kontaktade personen och sa att det är allt annat än okej. Den här personer var ju inte ute efter den här kvinnan i rätt syfte, så att säga.
Just i det här fallet handlade det om ett inlägg som senare drogs tillbaka av Missing People då personen inte längre ansågs som försvunnen.
I dag får organisationen mycket hjälp från allmänheten som blivit mer uppmärksamma på dessa typer av efterlysningar.
– Vi får till oss skärmdumpar på privata efterlysningar där det står att polisen och Missing People är kontaktade, men det kan man som privatperson inte verifiera, säger Christina Hjalmarsson.
Tät dialog med polisen
Vill du anmäla någon försvunnen och gå ut med en efterlysning ska det alltid gå via polisen.
– Har man någon som man saknar ska man självklart polisanmäla detta och upprätta en anmälan om försvunnen person. Missing People agerar inte på att hjälpa till med ett försvinnande om det inte finns en polisanmälan upprättad, säger Christina Hjalmarsson.
Missing People har en tät dialog med polisen.
– Man kan alltid känna sig trygg med att dela Missing Peoples efterlysningar. De är väl kontrollerade med polis så att personen inte har skyddad identitet och de måste ju också godkänna att vi publicerar en efterlysning med bild.
Polisen: Kan vara direkt livsfarligt
Även polisen uppger att det finns stora risker med att dela privata efterlysningar på sociala medier – och även om det inte är olagligt kan det vara direkt livsfarligt för den som lever gömd att få sin identitet röjd.
”Och även om det inte är någon som lever med skyddad identitet så vet man inte varför just den här personen har försvunnit. Han/hon kan ha valt det för att undkomma en omöjlig familjesituation. Man måste hela tiden ha med sig att det inte är förbjudet att vara försvunnen”, uppger Anna Ullman, kriminalinspektör vid grova brott i region Stockholm, i ett mejl till TV4 Nyheterna.
Hon säger också att barn under 18 år helst ska vara med sina vårdnadshavare, något som ibland inte fungerar.
”Då får sociala myndigheter bestämma om barnet ska omhändertas enligt LVU. Om Polisen lägger ut en efterlysning så är det säkert att dela. Även om Missing People gör det”.