Det råder risk för torka i sommar, och på vissa håll i landet har lantbrukare redan märkt av effekterna av det uteblivna regnet.
Jan-Åke Gunnarsson driver en gård mellan Älmhult och Ljungby i Kronobergs län – och han vågar knappt tänka på vad som händer om sommaren blir lika torr som 2018.
– Har man inte foder får man slakta ut djur, det blir konsekvensen, säger han.
I normala fall brukar Jan-Åke Gunnarsson ta den första skörden i början av juni. Men på grund av bristen på regn har vallen som han odlar, som ska användas som foder till korna, inte vuxit till sig som den ska. Gräset, som brukar sträcka sig upp till knäna så här års, är bara omkring 15 centimeter långt.
– Så det ser besvärligt ut. Vi hade också ganska mycket frost och vind fram till för en vecka sedan, och det har också hållit ner växtligheten betydligt, säger han.
Enda önskemålet är regn
De senaste tio dygnen har det kommit två millimeter regn. Det enda Jan-Åke Gunnarsson önskar är att det ska komma mer.
– Vi väntar på regn, och får hoppas på åskregn, men det finns inget i sikte de närmaste tio dagarna. Kommer det bara 20 eller 30 millimeter så kanske vi kan få en skörd även om den blir sen.
När rådgivare från Lantmännen och föreningen Växa nyligen var på plats för att diskutera situationen med lantbrukare i området konstaterade man att vallen var väldigt torr och att den hade en svag tillväxt, berättar han.
Sveriges lantbrukare drabbades hårt av det extrema vädret 2018. Jan-Åke Gunnarsson säger att han inte vågar tänka på konsekvenserna om torkan skulle bli lika svår i år, men säger att han tar en dag i sänder.
– Jag försöker hitta lösningar för att vi ska klara oss, säger han.
LRF: Många som är stressade
Markus Hoffman, ansvarig för vatten- och hållbarhetsfrågor på Lantbrukarnas Riksförbund, säger att det är många som ringer och är stressade över den rådande situationen.
– När jag tittar på prognosen för Skåne, Östergötland, Mälardalen och västkusten finns det inget regn de kommande nio dagarna. Men man ska inte mål fan på väggen, hela juni är kvar och om det kommer nederbörd kan det rätta till sig. Men om det kommer i slutet av juni kan det dock uppstå permanenta skördeskador, säger han.
LRF har nu dragit igång en krisgrupp på riksnivå för att kunna stötta de lantbrukare som drabbas. Man använder sig också av lärdomarna från torkan 2018.
– Och då handlar det om att låta lantbrukarna skörda på ett större område så vi kan lösa den akuta bristen på bete och att svara på juridiska frågor på tillgång till vatten. Men det handlar också om det sociala – att de ska ha någon att prata med för att inte känna att man är ensam i detta, säger Markus Hoffman.