Kurser läggs ned och lärare sparkas.
Sveriges folkhögskolor har det knapert ekonomiskt inför höstterminen.
En halv miljard kronor behövs enligt skolorna, men regeringen vägrar att skjuta till mer pengar.
Glokala Folkhögskolan i Malmö har tvingats lägga ned kurser av besparingsskäl. En kurs i svenska för asylsökande och en kurs för grundläggande gymnasiebehörighet.
Jenny Andersson som är rektor är besviken, dels för de uppsagda lärarnas skull och för de som skulle kunna ha studerat där i höst. Men poängterar att det finns större saker på spel.
– Folkhögskolan bygger också på att vi tillsammans får en möjlighet att förändra samhället, det är det jag tycker är den stora faran för demokratin. Nu har vi människor som inte får en möjlighet att organisera sig för ett annat samhälle eller ett annat liv som person, säger Jenny Andersson, rektor på Glokala Folkhögskolan.
Hundratals lärare kommer att sägas upp på olika skolor i landet och ungefär 100 av dem är i Skåne, enligt Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation.
Vill äska pengar från regeringen
Det ekonomiska läget kan förklaras av pandemisatsningar som inte förlängts och lägre anslag och statsbidrag som inte skrivits upp i takt med att inflationen ökat. Ökade kostnader kan också ses i ljuset av ökade kostnader för lokaler och lönehöjningar enligt märket med fyra procent.
– Det är naturligtvis jobbigt att prata med rektorer som behöver säga upp duktiga medarbetare som de vill ha kvar. Men det är framför allt människor som inte får chansen att få en yrkesutbildning eller gå färdigt gymnasiet. Det är verkligen tråkigt, säger Olle Westberg, generalsekreterare på Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation.
Från folkhögskolorna uppskattar man att ungefär en halv miljard kronor behövs för att rädda kurser och jobb. Men några pengar ser det inte ut att bli.
– Det är naturligtvis beklagligt. Vi har ju väldigt höga ambitioner för utbildning i Sverige men samtidigt en väldigt hög inflation som drabbar oss alla, där alla behöver göra tuffa prioriteringar, säger Mats Persson (L), utbildningsminister.