Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Ensamkommande ”Ali” är fast i Kabul – ”Mår dåligt och kan inte sova”

Har permanent uppehållstillstånd i Sverige • ”Behövde återse mina bröder”

Uppdaterad: Publicerad:

Lena Thorén i Lerum följer läget i Afghanistan med oro. De senaste sex åren har hon varit extramamma åt Ali som kom hit som ensamkommande. Nu är han i Kabul för att hälsa på sina småbröder och kommer inte därifrån.

Ali heter egentligen något annat men vi väljer att göra honom anonym för hans säkerhets skull.

– Alla springer omkring på gatan och talibanerna går runt. Jag mår dåligt och kan inte sova. jag tänker på om jag inte kan åka hem. Det är livsfarligt här säger Ali.

6 veckor har gått sedan Ali lämnade det hyrda rummet i Göteborg för att återse sina småbröder i Kabul. Det är första gången han återvänder till sitt hemland sedan flykten därifrån för sex år sedan.

”Återse de enda bröderna han har kvar”

Ali flydde från Afghanistan tillsammans med sina bröder och mamma som då var i livet. De kom ifrån varandra i bergen och Ali var den enda som lyckades.

Nu har han fått permanent uppehållstillstånd och fast jobb som hantverkarlärling och kände sig trygg med att få återvända till Sverige efter besöket.

– Absolut får jag skylla mig själv, ingen visste att det skulle gå så fort men jag har väntat i sex år för att få återse mina bröder, säger Ali.

Som vikarierande språklärare på gymnasiet har Lena Thorén kommit i kontakt med flera ensamkommande pojkar från Afghanistan. Ali har blivit som en familjemedlem och hon följer spänt läget i Kabul.

– Jag kan inte säga att jag var glad över att han skulle åka. Men samtidigt förstår jag att han ville återse sina bröder, de enda han har kvar. säger Lena Thorén

Se mer om Ali och hans kamp att få komma tillbaka till Sverige i spelaren ovan.

Relaterat
100-tals i antitalibandemonstration i Stockholm

100-tals i antitalibandemonstration i Stockholm