Fidel om fördomarna om ADHD: “Folk tror att man är osmart”

Diagnosen förändrade hans liv

Cirka 7 procent av alla barn i skolåldern beräknas ha ADHD. Ett av dom barnen är 19-åriga Fidel Coard som fick sin diagnos i åttan. Han gästade Nyhetsmorgon tillsammans med sin mamma Samantha Coard. De är aktuella i UR-serien "Superföräldrar", ett program som sätter fokus på föräldrar till barn och unga med NPF-diagnos. Fidel berättar öppet om din ADHD-diagnos eftersom han vill öka förståelsen.
-  Jag har känt länge att det är komplicerat att ha ADHD och jag tror inte att människor har förståelse för det. Skolan tänker inte alltid det extra steget, de kanske tar in specialpedogoger, men det räcker inte, säger Fidel Coard.
Han möter mycket fördomar om ADHD.
- Att man är stökig, osmart, okunnig, all over the place, oorganiserad. Folk tror att man inte
kan göra saker, säger Fidel Coard.

"Kände mig som ett miffo"

Innan Fidel fick sin diagnos var det svårt med skolan och mycket konflikter hemma.
- Tjorvigt i skolan, mycket mejl från skolan, vi fick höra att han var ofokuserad. Vi kände: Du är så lat! Vi anklagade honom för det ena med det tredje, berättar hans mamma Samantha Coard.

Diagnosen blev en lättnad

När Fidel gick i femman kom han hem och sa till sin mamma att han trodde att han hade ADHD. Men hans mamma trodde inte att han hade en diagnos.
- Jag viftade bort det pga rädsla och okunskap. Men idag vet jag att om ett barn själv säger det så ska man lyssna på det, säger Samantha Coard.
När Fidel fick diagnos ADHD några år senare var det en emorm lättnad för hela familjen.
- Det var en stor lättnad att få en diagnos. Det har förändrat mitt liv. Om man tittar på hjälpen man fått. Jag känner att jag inte är dum eller korkad. Jag har ett driv, och det är tack vare min ADHD, säger Fidel Coard.

Hör Fidel Coard berätta om sin ADHD i spelaren ovan

Samäga med syskon – juristen om svåra konflikter

Är det en bra idé att samäga en sommarstuga med sina syskon och hur gör man för att komma överens med övriga familjemedlemmar så att konflikter undviks? Familjerättsjuristen Carola Erixon Gyllenmyr förklarar och reder ut i studion.

Filip Dikmen: Den typen hade jag velat sätta dit

Filip Dikmen är sociala medier-profilen som vill kombinera framtiden som jurist med humorframgångarna. Till vilken grad ser han humor som en maktfaktor? Filip har flera år toppat på medieakdemiens lista Maktbarometern, som en av Sveriges mäktigaste personer på sociala medier idag. Snart är Filip färdigutbildad jurist och han berättar bland annat om vilka typer han hade velat sätta dit.

Därför är det -10 grader i södra Afrika

I Botswana har temperaturen de senaste dagarna varit nere på minus tio grader vilket är mycket ovanligt trots att det är vinter på södra halvklotet. TV4Vädrets meteorolog Leon Lee förklarar varför det blivit så kallt i södra Afrika.

Arkitekten om tidernas vackraste OS-stadion

OS är i full gång och det är inte bara idrott som visas, menar arktekten Thomas Sandell. OS är ju också enorma kontruktioner och stora satsningar på ofta spännande arkitektur. Här har Sandell valt ut sina favoriter och berättar om varför han har en särskild favoritbyggnad.

Så lindrar du din artros

Uppemot 800 000 personer i Sverige lider av artros. Och vem som helst kan drabbas av denna ofta mycket plågsamma åkomma. Har man väl fått artros så är den där för att stanna. Men – det går att lindra plågorna bara men vet hur. Rehabspecialist och samtalsterapeuten Björn Rudman lära ut olika krep som lindrar och hur du ska tänka kring din artros. Rudman är själv drabbad av artros. Så han vet vad han talar om.

Kärlek mot alla odds – Hör Frida och Nicolas berätta om de stora utmaningarna

Dom möttes på en öde strand i Point Noir, Kongo. Frida från Sverige som arbetade på ett sjukhusfartyg och Nicolas från Kongo som var hemlös, utan ben och försörjde sig som fiskare och kriminell. Nu 8 år senare är de gifta, har tre barn ihop och deras berättelse har blivit bok. ”Vild väg” heter den.
Här berättar de hur deras vägar möttes och om vilka otroliga motgångar och hinder de trotsat. Nu drömmer de om att starta ett projekt i Kongo där utstötta barn ska få ett hem.

Detta händer i kroppen efter förlossningen

Barnmorskan Asabea Britton förklarar vad det är som händer i kroppen och huvudet efter förlossningen och hur även bebisen behöver vänja sig till den nya tillvaron.

Amadeus med sin nya låt ”Lovers”

Här får vi ett smakprov på Amadeus nya låt Lovers som han framför tillsammans med Simon Liljeblad, trummor, Alblin Tengblad, synt, bas Samuel Nordbring, gitarr.

Årets mästerkock lagar sin favoritmat: ”Livet har gjort en 360 efter segern”

Om Sveriges mästerkock 2021 själv får välja blir det kinesiskt tema och nudlar i synnerhet, Självklart får Christin Kashou välja meny när hon gästar oss.
Här berättar hon om den hektiska tiden efter segern och lagar samtidigt
Uppfriskande Liang Fen med nudlar på mungbönor - en klassisk sommarnudelrätt från norra Kina, Olika typer av smaksatta oljor som man kan göra hemma utan för mycket krångel och Biang biang-nudlar som man drar för hand och slår mot bänken. Mums säger Jenny Alversjö som lovar äta upp allt när kamerorna släckts.